Beović: Število bolnikov se povečuje komaj opazno, umirajo še bolniki z delto

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Število bolnikov narašča zelo počasi, epidemije bi lahko bilo konec sredi februarja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Število bolnikov narašča zelo počasi, epidemije bi lahko bilo konec sredi februarja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

17.45 Beovićeva: Ločiti je treba med hospitaliziranimi zaradi covida-19 in s covidom-19

Po besedah predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović bi upad petega vala epidemije covida-19 lahko okvirno pričakovali v sredini februarja. Kot je dejala v izjavi za medije, je treba ločiti med bolniki, ki so v bolnišnice sprejeti zaradi covida-19, in bolniki, ki so hospitalizirani zaradi drugih bolezni, ob tem pa okuženi s koronavirusom.

Število covidnih bolnikov se po besedah predsednice Zdravniške zbornice Slovenije in infektologinje Bojane Beović v Sloveniji dviga zelo počasi, komaj opazno. Kot je pojasnila, gre pri dnevnih podatkih o številu covidnih bolnikov »morda za nekakšno valovanje«, ne pa povečanje. Oddelke intenzivne terapije pa počasi zapuščajo osebe, ki so se okužile še s koronavirusno različico delta.

Spomnila je, da so doslej valovi epidemije covida-19 praviloma potekali tako, da so se naprej okužili mlajši v populaciji, nato pa starejši. Slednji so nato čez čas potrebovali bolnišnično zdravljenje, še nekaj dni pozneje pa nekateri od njih intenzivno zdravljenje. Če bo pri nas tako potekal tudi peti val, ni znano, je dejala. Izkušnje evropskih držav, ki so se z različico omikron soočile pred Slovenijo, pa kažejo, da so v bolnišnico sprejemali bolnike s covidom-19, in ne zaradi covida-19, število bolnikov na oddelkih intenzivne nege pa se skorajda ni spreminjalo.

Ob tem je spomnila na razlike med Slovenijo in nekaterimi zahodnoevropskimi državami v precepljenosti ranljive populacije: »Upam, da se ta razlika ne bo izkazala na način, da bi mi vendarle imeli še kak hujši val.« Če do takega scenarija vendarle ne bo prišlo, napoveduje, da se bo peti val covida-19 začel umirjati nekje v sredini februarja. »To je čas, ko se splača stisniti zobe,« je pozvala.

Komentirala je tudi nekoliko višje številke umrlih covidnih bolnikov v zadnjih dneh. Gre za bolnike, ki so se pred tedni okužili s takrat še prevladujočo različico delta. Zdravljenje tako na navadnih kot intenzivnih covidnih oddelkih namreč v poprečju traja 14 dni, zato do tragičnih razpletov prihaja v teh dneh, je pojasnila. Vsem v gospodarstvu svetuje, naj delo organizirajo v več ločenih mehurčkih, a se zaveda, da je zaradi pomanjkanja kadra to verjetno težko izvedljivo. Zaposlenim tako svetuje čim manj stikov na delovnem mestu.

16.46 Ob vstopu v Anglijo za cepljene ne bo več obvezno testiranje

Britanska vlada bo ukinila obvezno testiranje na novi koronavirus ob vstopu v Anglijo, je danes sporočil premier Boris Johnson, ki zaradi vse manjšega števila okužb še naprej odpravlja omejitve. Johnson sicer ni navedel, kdaj bo sprememba stopila v veljavo, je pa opozoril, da bo to veljalo le za tiste, ki so polno cepljeni.

Vlada trenutno od britanskih in drugih potnikov, ki v Anglijo prispejo iz večine držav, zahteva, da se v roku dveh dni testirajo na novi koronavirus. Johnson, ki je prejšnji teden po večtedenskem upadanju števila primerov napovedal omilitev skoraj vseh domačih omejitev, je opozoril, da bo sprememba veljala le za polno cepljene osebe. »Da bi pokazali, da je država odprta za poslovanje, odprta za potnike, boste videli spremembe, tako da ljudem, ki prihajajo, ne bo več treba opravljati testov, če so bili cepljeni,« je na obisku v bolnišnici dejal novinarjem.

Prav tako je dodal, da je različica omikron postala tako razširjena, da imajo ukrepi testiranja ob prihodu omejen vpliv na okužbe, hkrati pa povzročajo znatne stroške za britansko potovalno industrijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vlada Velike Britanije določa zdravstveno politiko le za Anglijo, medtem ko oblasti na Škotskem, v Walesu in na Severnem Irskem določajo lastna pravila.

Johnson je že v začetku tega meseca ukinil potrebo po predhodnem testiranju vseh, ki pridejo v Anglijo. To so uvedli, ko je Velika Britanija konec novembra zaradi omikrona zabeležila porast primerov. V Veliki Britaniji, ki je med najbolj prizadetimi državami v Evropi zaradi pandemije, se je število novih primerov močno zmanjšalo z rekordnih dnevnih ravni konec prejšnjega meseca. Vendar pa so nekateri kritizirali tako hitro sprostitev številnih omejitev, opozarjali, da bi to lahko povzročilo ponoven porast primerov, in se spraševali, ali je Johnson spremembe uvedel iz političnih razlogov. V zadnjih tednih se je Johnson namreč zapletel v več škandalov, zaradi česar so ga pozivali k odstopu, tudi v njegovi lastni vladajoči konservativni stranki.

15.35 WHO: Svet lahko letos odpravi izredne razmere zaradi pandemije covida-19

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes izjavil, da lahko že letos končamo izredne razmere zaradi koronavirusa, kljub temu da je zaradi virusa prejšnji teden vsakih 12 sekund nekdo izgubil življenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Lahko zaključimo s covidom-19 kot globalno zdravstveno grožnjo in to lahko storimo še letos,« je Ghebreyesus povedal izvršnemu odboru agencije ZN za zdravje. Da bi to dosegli, si morajo države bolj prizadevati za zagotovitev enakopravnega dostopa do cepiv in zdravljenja, slediti virusu in njegovim novim različicam ter ohranjati določene omejitve, je opozoril.

WHO že več mesecev zahteva od držav, da storijo več za pospešitev razdeljevanja cepiv v revnejših državah. Obenem pa se poziva vse države, naj do sredine letošnjega leta cepijo vsaj 70 odstotkov svojega prebivalstva. Preveč ljudi, ki potrebujejo cepivo, ostaja necepljenih. To prispeva k pospeševanju prenosa koronavirusa, podaljšuje pandemijo in povečuje verjetnost pojava novih različic.

Polovica od 194 držav članic WHO ni dosegla cilja, da bi do konca leta 2021 cepila 40 odstotkov svojih prebivalcev, v Afriki pa več kot 85 odstotkov ljudi še ni prejelo niti enega odmerka cepiva, je dejal Tedros. »Če ne bomo nadoknadili zaostanka, preprosto ne bomo mogli zaključiti pandemije,« je opozoril. »Prejšnji teden je bilo v povprečju vsake tri sekunde potrjenih 100 primerov okužb, vsakih 12 sekund pa je nekdo izgubil življenje zaradi covida-19,« je dodal.

Covid-19 je od konca leta 2019, ko se je prvič pojavil, zahteval več kot 5,5 milijona življenj, število primerov pa je na rekordno raven dvignila nova različica omikron. Odkar so o omikronu pred devetimi tedni prvič poročali iz Južne Afrike, je bilo prijavljenih več kot 80 milijonov primerov okužb, kar znaša več okužb kot v letu 2020. Zdi pa se, da omikron povzroča lažjo obliko bolezni kot prejšnje različice, saj eksploziji primerov okužb ni sledilo povečanje števila smrtnih primerov.

Tedros je dejal, da se bo moral svet naučiti živeti s covidom-19. »Naučiti se bomo morali obvladovati virus s trajnostno in celostno strategijo za akutne bolezni dihal,« je dejal in poudaril, da je nevarno domnevati, da bo omikron zadnja različica virusa.

12.22 Na Onkološkem inštitutu Ljubljana vzpostavili rdečo cono

Zaradi slabšanja epidemiološke situacije v državi in vse večje zasedenosti covidnih postelj na UKC Ljubljana in tudi v drugih covidnih bolnišnicah so bili  na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) prisiljeni v vzpostavitev rdeče cone za hospitalizirane bolnike, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, so sporočili iz OI.

»Rdeča cona je skladno s predhodnimi načrti od minulega petka organizirana na kirurškem oddelku E1, zaradi česar smo morali preseliti nekaj ambulant.  Na OI trenutno obravnavamo tri bolnike s covid-19. Ob tem bomo posledično primorani zmanjševati svojo osnovno onkološko dejavnost; v tem trenutku bo že okrnjena kirurška dejavnost, ob večji odsotnosti zaposlenih in širjenju posteljnih kapacitet za covidne bolnike pa najverjetneje še ostale dejavnosti. Situacijo bomo skrbno spremljali in sproti sprejemali potrebne ukrepe.« Ob tem so bolnike in svojce pozvali, da v največji možni meri skrbijo zase in upoštevajo vse priporočene epidemiološke ukrepe.

image_alt
Laboratoriji se trudijo obveščati o rezultatih PCR-testov v 48 urah

V slovenskem združenju organizacij bolnikov z rakom Onko Net so glede zmanjševanja onkološke dejavnosti izrazili resno zaskrbljenost. »Kljub velikemu pritisku okužb z omikron različico novega koronavirusa odločevalce ponovno prosimo in pozivamo, da naj na vse načine podprejo zaposlene v zdravstvu, posebej v onkologiji, in jim omogočijo nemoteno zdravstveno obravnavo onkoloških bolnikov. Zamude in odpovedi namreč bolnikom z rakom pomembno poslabšujejo možnosti dobrih izidov zdravljenja in preživetja,« so zapisali.

Ob tem so poudarili, da je obravnava bolnikov z rakom na onkološkem inštitutu v času pandemije, zahvaljujoč velikim naporom zaposlenih, vseskozi potekala nemoteno. Od zaključka prvega vala epidemije covida-19 so tekoče izvajali tudi vse tri državne presejalne programe za zgodnje odkrivanje raka, so pojasnili.

10.27  V Franciji odslej v veljavi potrdilo o cepljenju

V Franciji je z današnjim dnem stopilo v veljavo potrdilo o cepljenju proti covidu-19, ki bo nadomestilo potrdilo PCT. Obvezno je za vse starejše od 16 let, ki želijo vstopiti v večino javnih zaprtih prostorov. Negativni test na okužbo z novim koronavirusom bo še vedno zadostoval za dostop do zdravstvenih storitev.  Starejši od 16 let bodo odslej morali predložiti dokazilo o cepljenju, če se bodo želeli udeleževati prostočasnih dejavnosti, vstopati v restavracije in bare, obiskovati sejme ali uporabljati medregionalni javni prevoz. Večino določb zakona, ki ga je francoski parlament po burnih razpravah dokončno sprejel 16. januarja, je v petek potrdilo tudi ustavno sodišče. Odpravilo je le določilo, da lahko organizatorji političnih dogodkov od udeležencev zahtevajo potrdilo. Sodišče je ocenilo, da so ukrepi sorazmerni glede na zdravstvena tveganja ter da bodo odpravljeni, ko teh ne bo več.

9.34 Včeraj v Sloveniji potrdili še 8396 okužb

Na območju države so evidentirali še 8396 okužb z novim koronavirusom, poroča portal Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Opravili so 11.104 testov po metodi PCR, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 75,6 odstotka. Opravili so tudi 44.909 hitrih antigenskih testov.

Po oceni NIJZ imamo v državi 118.636 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 5.620, tedensko povprečje pa 10.474. V bolnišnicah zdravijo 636 covidnih bolnikov, 135 na intenzivni negi, umrlo je 14 bolnikov s covidom-19.

7.15 V Washingtonu protest več tisoč nasprotnikov cepljenja proti covidu-19

V ameriški prestolnici Washington se je v nedeljo zbralo nekaj tisoč nasprotnikov cepljenja proti covidu-19, ki so med drugim s transparenti izražali nasprotovanje predsedniku ZDA Joeju Bidnu in pozivali k »svobodi«. Policija o incidentih ni poročala.

Organizatorji so napovedovali 20.000 ljudi, policija pa je kasneje sporočila, da se jih je zbralo nekaj tisoč. Nagovorili so jih nekateri znani nasprotniki ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, med drugim tudi Robert Kennedy mlajši. Veliko jih je nosilo transparente in simbole v podporo bivšemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Obenem so z napisi izražali nasprotovanje sedanjemu predsedniku ZDA Joeju Bidnu, njegovemu zdravstvenemu svetovalcu Anthonyju Fauciju in drugim. Le redki udeleženci so nosili maske in bili zaradi tega deležni kritik in žaljivk drugih prisotnih. Med udeleženci so bili tudi pripadniki skrajno desne skupine Ponosni fantje, nekateri pa so cepljenja primerjali s komunizmom in nacizmom, cepiva pa z orožjem za množično uničenje.

FOTO: Alex Wong/AFP
FOTO: Alex Wong/AFP

7. 12 Izolacije za večino okuženih s koronavirusom ob določenih pogojih skrajšane na sedem dni

Trajanje izolacij po koronavirusni okužbi se z današnjim dnem za večino okuženih krajša iz deset na sedem dni. Posamezniki 24 ur pred zaključkom izolacije ne smejo imeti vročine in drugih zdravstvenih težav, sedmi dan pa morajo opraviti hitri test na novi koronavirus. Sprememba velja tudi za osebe, ki so že v izolaciji.

Skrajševanje časa izolacije velja le za osebe, ki ne sodijo v skupino imunsko kompromitiranih bolnikov, in osebe, ki nimajo težjega poteka bolezni, kar bi zahtevalo zdravljenje, je v petek pojasnil infektolog Janez Tomažič. Za skrajševanje izolacije morata biti izpolnjena dva pogoja. Prvi je, da je oseba 24 ur pred zaključkom izolacije brez vročine, ne da bi vzela tablete, in brez drugih pomembnih težav, sicer se trajanje izolacije podaljša. Drugi pogoj je, da je oseba sedmi dan negativna na hitrem antigenskem testu. Samotest ne zadostuje.

Če je test pozitiven, se oseba vrne v izolacijo in ponovi testiranje naslednji dan vse do desetega dne, ko se izolacija po prejšnjih smernicah zaključi brez opravljenega testa. Ob izpolnjevanju navedenih pogojev lahko oseba po sedmih dneh prekine izolacijo. Nato pa se mora še tri dni čim bolj izogibati stikom z ljudmi in pravilno uporabljati kirurško masko ali masko tipa FFP2.

Začetek izolacije je pri osebah, ki so brez simptomov, od dneva pozitivnega PCR-testa. Pri osebah s simptomi in potrjeno okužbo s testom PCR pa se upošteva prvi dan simptomov. V skladu s pravili evropskega covidnega potrdila je izdaja QR-kode za prebolevnike možna z enajstim dnem po pozitivnem PCR testu, zato osebe med osmim in desetim dnevom ne bodo imele veljavne QR-kode.

Preberite še:

Komentarji: