Začetek sojenja katalonskim voditeljem

Špansko tožilstvo za katalonske politične in civilnodružbene voditelje zahteva od sedem do petindvajset let zapora.
Fotografija: Dvanajsterica obtoženih katalonskih independentistov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dvanajsterica obtoženih katalonskih independentistov. FOTO: Reuters

Začetek sojenja dvanajstim (nekdanjim) katalonskim independentistom spremljajo shodi podpornikov in nasprotnikov neodvisne Katalonije ter še vedno živa razprava o tem, ali je sodni proces proti voditeljem politično motiviran.

Sojenje katalonskim independentistom se je na vrhovnem sodišču začelo slabo let in pol po referendumu o neodvisnosti 1. oktobra 2017 in enostranski razglasitvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu, ki je sledila nekaj tednov pozneje. Od takrat se je, kot poudarja španski časopis El Páis, v Španiji spremenilo veliko. Novembra 2017, nekaj tednov po izdani obtožnici, je preminil njen snovalec, generalni državni tožilec Manuel Maza, junija lani pa je po izglasovani nezaupnici na položaju predsednika španske vlade desničarja Mariana Rajoya nasledil socialist Pedro Sánchez. Nova španska vlada je kmalu po prevzemu oblasti zaključila več kot 200-dnevno obdobje neposredne vladavine v Kataloniji, ki jo je Rajoyeva vlada utemeljila s 155. členom ustave, in vodenje avtonomne pokrajine znova zaupala katalonski vladi. Aktualni katalonski predsednik Quim Torra se je danes udeležil uvodnega sodnega naroka, njegov predhodnik, Carles Puigdemont, ki v samoizgnanstvu trenutno živi v Belgiji, pa je sporočil, da je sodni proces preizkus za špansko sodstvo in demokracijo.
 

Visoke zaporne kazni za independentiste


Špansko tožilstvo za katalonske politične in civilnodružbene voditelje zahteva od sedem do petindvajset let zapora zaradi sodelovanja pri poskusu osamosvojitve Katalonije jeseni 2017 – obtožnica jih bremeni zlorabe javnega denarja in upora. Kot navaja El País, obtožba upora vključuje »nasilno in javno« delovanje, ki si med drugim prizadeva za »(delno) razveljavitev, suspenzijo ali spremembo ustave« oziroma za »razglasitev neodvisnosti dela državnega ozemlja«.

Carles Puigdemont je začetek sodnega protesta komentiral v Berlinu. FOTO: AFP
Carles Puigdemont je začetek sodnega protesta komentiral v Berlinu. FOTO: AFP


Najvišje zaporne kazni tožilstvo zahteva za »tri katalizatorje upora: izvršnega, zakonodajnega in družbenega«: nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, predsednico katalonskega parlamenta Carme Forcadell ter (nekdanja) voditelja družbenocivilnih organizacij Katalonska narodna skupščina (ANC) in Òmnium Cultural Jordija Sàncheza in Jordija Cuixarta. Za Junquerasa predlaga 25-letno zaporno kazen, za preostale tri pa 17 let zapora. Leto manj tožilstvo zahteva za drugih pet članov katalonske vlade, ki se niso zatekli v tujino – notranjega ministra Joaquima Forna, tiskovnega predstavnika Jordija Turulla, ministra za trajnost Josepa Rulla iz stranke PDeCAT (katere član je tudi nekdanji katalonski predsednik Puigdemont) ter zunanjega ministra Raüla Romevo in ministrico za delo Dolors Bassa iz Katalonske republikanske levice (ERC) –, najmanj, sedem let (»le« zaradi zlorabe javnega denarja) pa za pravosodnega ministra Carlesa Mundója, ministrico za upravljanje Meritxell Borràs in ministra za podjetništvo Santija Vilo. Trojica je med dvanajstimi independentisti edina, ki se brani s prostosti.

»Odločanje ni zločin« so na svoje plakate napisali podporniki katalonske neodvisnosti. FOTO: Reuters
»Odločanje ni zločin« so na svoje plakate napisali podporniki katalonske neodvisnosti. FOTO: Reuters

 

Pričalo bo več sto oseb
 

Sodni proces na vrhovnem sodišču bo predvidoma trajal tri mesece, obravnave bodo vsak teden od torka do četrtka. Če se bo izkazalo, da postopek ne bo zaključen do evropskih in španskih lokalnih volitev 26. maja, bodo naroki potekali tudi ob ponedeljkih in petkih ter sobotah dopoldne, poročajo španski časopisi. Na sodišču se bo zvrstilo več sto prič, med njimi tudi nekdanji španski predsednik vlade Rajoy, nekdanji predsednik Katalonije Artur Mas – zaradi organizacije neformalnega posveta o katalonski neodvisnosti novembra 2014 ga je doletela dveletna prepoved opravljanja javne funkcije in plačilo denarne kazni – ter županja Barcelone Ada Colau.

Preberite še:

Komentarji: