Zadnje dejanje Imelde Marcos?

Nekdanja filipinska prva dama je na račune nevladnih organizacij, ki jih je ustanovila v Švici, nakazala milijone dolarjev državnega denarja.
Fotografija: Nekdanja prva dama se bo zaradi obsodbe primorana posloviti od poslanske funkcije. FOTO: Romeo Ranoco/Reuters
Odpri galerijo
Nekdanja prva dama se bo zaradi obsodbe primorana posloviti od poslanske funkcije. FOTO: Romeo Ranoco/Reuters

Filipinski političarki in nekdanji prvi dami Imeldi Marcos grozi, da bo morala konec svojega življenja preživeti za zapahi. Protikorupcijsko sodišče jo je spoznalo za krivo poneverb javnega denarja in jo obsodilo na dolgoletno zaporno kazen; za vsako od sedmih točk obtožnice je dobila od 6 do enajst let zapora.

89-letna Imelda Marcos je trenutno poslanka v spodnjem domu filipinskega parlamenta, svetu pa je poznana predvsem kot ekstravagantna prva dama in žena nekdanjega filipinskega diktatorja Ferdinanda Marcosa, ki je vodenje države prevzel leta 1965, njegovo vladavino pa je po enaindvajsetih letih zrušil vojaški udar. Korupcijska dejanja, za katera je sodišče obsodilo Imeldo, segajo v čas Marcosove vladavine, ko je službovala kot guvernerka province Manila. Prva dama in političarka, ki v času hude gospodarske krize v državi ni skrivala svojih tisočih parov čevljev, zbirk nakita in umetniških del, je na račune nevladnih organizacij, ki jih je ustanovila v Švici, po ugotovitvah sodišča nakazala 200 milijonov dolarjev državnega denarja.

Navkljub neslavnemu koncu Marcosovega režima in današnji obsodbi ima družina Marcos na Filipinih velik vpliv in je z aktualnim filipinskim predsednikom Rodrigom Dutertejem v dobrih odnosih. Medtem ko se je sinu zakoncev Marcos, Ferdinandu mlajšemu, nekdanjemu senatorju in guvernerju province Ilocos Norte na severu Filipinov, podpredsedniško mesto na volitvah pred dvema letoma izmuznilo za las, se bo hčerka Imee, trenutna guvernerka province Ilocos Norte, prihodnje leto potegovala za senatorski stolček. Na čelu province, kjer ima družina največji vpliv, jo je želela naslediti kar Imelda Marcos, a ji je današnja obsodila sodba prekrižala načrte. Čeprav ima za pritožbo zoper odločitev sodišča dva tedna časa, zaradi obsodbe ne sme opravljati javne funkcije. Odstopiti bo morala tudi kot poslanka.

Preberite še:

Komentarji: