Največ poškodovanih zgradb v potresu je v središču Siska

Potres so čutili tudi prebivalci celotne Slovenije. Na delovanje Nuklearne elektrarne Krško ni vplival, saj NEK deluje s polno močjo.
Fotografija: Brest Pokupski je danes zjutraj stresel močan potres. FOTO: Damir Krajac/Cropix
Odpri galerijo
Brest Pokupski je danes zjutraj stresel močan potres. FOTO: Damir Krajac/Cropix

Hrvaško je danes zjutraj stresel potres z magnitudo 5,2, ki so ga čutili tudi prebivalci Slovenije. Po podatkih Arsa so ob 6.28 seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili močan potres 112 km jugovzhodno od Ljubljane. Po preliminarnih podatkih evropsko-mediteranskega seizmološkega centra je imel potres magnitudo 5,2, nadžarišče pa je bilo 50 km jugovzhodno od Zagreba. Jutarnji list navaja enega od prebivalcev Ivanić-Grada, da so se tla tresla od 15 do 20 sekund. 

Današnji potres ni bil na istem območju kot marca letos. FOTO: Damjan Tadic/Cropix 
Današnji potres ni bil na istem območju kot marca letos. FOTO: Damjan Tadic/Cropix 


Hrvaški premier Andrej Plenković in predsednik države Zoran Milanović sta že obiskala Sisak in Petrinjo, ki sta bila v potresu najhuje prizadeta. Prvi mož sisaško-moslavške županije Ivo Žinić ju je v Sisku pred novinarji seznanil s škodo. Povedal je, da je gmotna škoda velika, vendar niti približno tako visoka kot po marčevskem potresu v Zagrebu. V hrvaški prestolnici je bilo marca poškodovanih 26.000 zgradb, škoda je ocenjena na 86 milijard kun (11,5 milijarde evrov). 

Vodja županijskega štaba civilne zaščite Roman Rosavec je na popoldanski novinarski konferenci v Sisku potrdil, da potres ni zahteval človeških žrtev. Dejal je, da so do približno 14. ure ugotovili gmotno škodo na več kot sto objektih v Sisku, Petrinji in drugih naseljih. Kot je dejal, so strokovnjaki nekaj ur po potresu začeli pregledovati poškodovane objekte in ocenjevati stopnjo škode.

Največ škode na hišah je vaseh Strašnik in Sibić v bližini Petrinje, kjer je bilo tudi žarišče današnjih potresov. Rosavec je poudaril, da so večinoma poškodovane fasade hiš, strehe in dimniki ter da so popokale številne stene v notranjosti gospodarskih in stanovanjskih objektov. Kot je dodal, gasilci popravljajo poškodovane dimnike, da ne bi ogrožali pešcev ali cestnega prometa. Hrvaški mediji poročajo, da so prebivalci tudi sami začeli popravljati škodo na svojih hišah.

Na industrijskih poslopjih, kot sta rafinerija nafte v Sisku in mesna industrija Gavrilović v Petrinji, zaradi potresov ni bilo škode, ki bi lahko povzročila onesnaženje okolja, so še sporočili na novinarski konferenci, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.



Ivo Žinić je ocenil je, da sta na območju Petrinje več škode kot prvi potres povzročila popotresna sunka. Kot je dejal, se zdi, da so na vseh hišah v vaseh na območju Petrinje poškodovani dimniki in strehe. Povedal je, da na industrijskih poslopjih, kot je rafinerija naftne družbe Ina, ni škode. Županja Siska Kristina Ikić Baniček je obvestila premierja, da so gasilci zaradi potresa posredovali več kot 100-krat in da so našli namestitev za eno družino, ki ji je potres uničil stanovanje.



Zagrebški župan Milan Bandić je na facebooku zapisal, da v Zagrebu večjih posledic današnjega potresa ni. Pomočnik hrvaškega notranjega ministra in poveljnik civilne zaščite Damir Trut je po poročanju STA nato dejal, da v Zagrebu občani ne poročajo o gmotni škodi.

Z zagrebškega letališča, ki stoji jugovzhodno od mesta v smeri žarišča današnjega potresa, so sporočili, da potres ni povzročil škode in da letalski promet poteka nemoteno. Župan Petrinje Darinko Dumbović pa je krajanom sporočil, da se nemudoma javijo vsi, ki so v potresu utrpeli materialno škodo. Po prvih podatkih gre predvsem za poškodovane zidove, fasade in dimnike. 



Hrvaški seizmolog Krešimir Kuk je po prvem sunku opozoril, da bi se lahko čez dan zvrstilo še več popotresnih sunkov, tudi gmotna škoda bi znala biti precejšnja. Predvsem bodo morali biti previdni pri pregledu zgradb, ki so bile poškodovane v marčevskem potresu, je dodal seizmolog. Hkrati je pohvalil prebivalce, da med njimi ni zavladala panika. Tresenje tal je namreč prestrašilo številne. Jadranka Kosor je na družbenem omrežju twitter zapisala, da so se tla močno stresla, omara in postelja sta se zibali, steklo je pokalo. Spet strah, je zapisala Kosorjeva. 



Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na twitterju zapisala, da je komisija po današnjem močnem potresu na Hrvaškem v stiku s hrvaškim premierjem Plenkovićem in hrvaškimi oblastmi. »Podrobno spremljamo stanje in smo pripravljeni pomagati,« je zapisala von der Leynova. »Ostani močna, Hrvaška!« je dodala.

Zagreb je 22. marca letos, ravno med prvim valom epidemije koronavirusa, namreč že stresel močan potres, v katerem je bilo poškodovanih 17 ljudi, najhuje petnajstletno dekle, povzročil pa je tudi ogromno gmotno škodo. Poškodovanih je bilo 26.000 stavb, med njimi stavba sabora. Po dveh močnejših sunkih so se marca tla stresla še tridesetkrat. Porodnišnica v Petrovi ulici, ki je bila spomladi močno poškodovana, jo je tokrat na srečo odnesla brez škode. 

image_alt
Tla na Hrvaškem se še niso umirila


Krška nuklearka deluje s polno močjo


Po prvih podatkih so današnji potres čutili tudi prebivalci celotne Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Tla se dopoldne še niso umirila, saj so iz Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) poročali o popotresnih sunkih, najmočnejši je bil ob 7.50. Po podatkih ESMC je imel magnitudo 4,9 in žarišče 44 kilometrov jugovzhodno od Zagreba in 11 kilometrov jugozahodno od Siska. Med prvim in drugim močnejšim potresom so na območju Siska in Petrinje zabeležili še popotresni sunek z magnitudo 1,8. 

Z zagrebškega letališča, ki stoji jugovzhodno od mesta v smeri žarišča današnjega potresa, so sporočili, da potres ni povzročil škode in da letalski promet poteka nemoteno. FOTO: Damjan Tadic/Cropix
Z zagrebškega letališča, ki stoji jugovzhodno od mesta v smeri žarišča današnjega potresa, so sporočili, da potres ni povzročil škode in da letalski promet poteka nemoteno. FOTO: Damjan Tadic/Cropix


Močan potres ni vplival na delovanje Nuklearne elektrarne Krško, so za STA povedali v nuklearki. Elektrarna deluje s polno močjo, prebivalci Krškega in okolice pa so čutili tresenje tal, so dodali. Dežurni seizmolog na Agenciji RS za okolje Andrej Gosar je ocenil, da intenziteta v Sloveniji ni presegla pete stopnje po evropski potresni lestvici. Na vprašanje, kaj pomeni ta magnituda in dva močna potresa na Hrvaškem v zelo kratkem obdobju, je Gosar odgovoril, da za to ni nobene razlage, saj potresi niso enakomerno razporejeni skozi čas in prostor in se ne ve, zakaj se včasih pojavljajo bolj pogosto, drugič pa bolj poredko.

Današnji potres ni bil na istem območju kot marca letos. Tokratni je bil bolj južno od Zagreba, marčni pa je bil severno od hrvaške prestolnice, tako da ne gre za isto območje, je še pojasnil Gosar.

V več potresih, ki so davi stresli območje Siska in Petrinje, je bilo poškodovanih več kot sto objektov. Večinoma gre za poškodovane strehe in dimnike, popokale so tudi stene v številnih stanovanjskih in gospodarskih objektih, so potrdili na današnji novinarski konferenci štaba civilne zaščite sisaško-moslavške županije.

Preberite še:

Komentarji: