Zaradi migrantov izredne razmere v Šidu

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je srbski vojski ukazal takojšnje posredovanje.
Fotografija: Srbska vojska na poti v Šid. Fotografija je simbolična. FOTO: Afp
Odpri galerijo
Srbska vojska na poti v Šid. Fotografija je simbolična. FOTO: Afp

Beograd - Predsednik Srbije in vrhovni komandant oboroženih sil Aleksandar Vučić je srbski vojski ukazal, da takoj vstopi v to srbsko mesto na zahodu te balkanske države. Po poročanju spletnega portala Dnevni Avaz so izredne razmere iz varnostnih razlogov in zaščite imetja razglašene na celotnem območju občine Šid. Na tem območju so srbski varnostni organi v preteklih dneh evidentirali številne incidente, ki so jih domnevno povzročili migranti. 

Po pisanju spletnega portala Srbija danes, bodo pripadniki vojaške policije varovali tri migrantske centre: Adaševci, Principovac in Postaja Šid. Zapisali so še, da v Šidu doslej ni bilo prijavljenih incidentov, ki bi jih povzročili migranti. Po dobrih dveh mesecih, ko so bili med izrednimi razmerami zaradi epidemije novega koronavirusa sprejemni centri in begunska taborišča po vsej državi popolnoma zaprti, begunci in migranti pa jih niso smeli zapuščati, bodo sedaj znova dobili svobodo gibanja. Vučić je povedal, da bo vojaška policija skrbela za varnost na območju treh tamkajšnjih sprejemnih centrov - Adaševci, Principovac in Šid, kjer bo »prevzela popoln nadzor in zagotavljala varnost prebivalcev«. Zatrdil je, da v Šidu ni drame in da ne gre za kaka hujša kazniva dejanja migrantov.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na območju občine Šid razglasil izredne razmere. FOTO: Afp
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na območju občine Šid razglasil izredne razmere. FOTO: Afp


Iz obrambnega ministrstva so sporočili, da je napotitev dela vojske odredil, da bi pomagali notranjemu ministrstvu pri varovanju azilnih centrov in sprejemnih centrov za migrante, poroča regionalna televizija N1 na svoji spletni strani. Namestnik predsednika občine Šid Zoran Semenović je za Tanjug dejal, da se samo vračajo na stanje, ko je pred uvedbo izrednih razmer 14. marca varnost v sprejemnih centrih zagotavljala vojska. Poudaril je še, da jih migranti niso nikoli motili, da pa so njihovi nenadzorovani izhodi iz centrov nekoliko ogrozili svobodo gibanja meščanov in prometno varnost.



Število nezakonitih migrantov v Srbiji trenutno ocenjuje na okoli 9000, med njimi pa ni bilo potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Občina Šid je sicer ena tistih točk v Srbiji, kjer skušajo begunci in migranti pogosto nezakonito prečkati hrvaško mejo.

 

Komentarji: