ZDA v pričakovanju prvega letošnjega orkana

Nevihta Alberto seboj prinaša veliko dežja in pričakovati je poplave.
Fotografija: Ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) letos pričakuje od deset do 16 močnih neurij FOTO: Alvin Baez/Reuters
Odpri galerijo
Ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) letos pričakuje od deset do 16 močnih neurij FOTO: Alvin Baez/Reuters

Miami - V Mehiškem zalivu se je oblikovala prva letošnja tropska nevihta, ki bo danes prepihala ter zalila območje na skrajnem zahodu ameriške zvezne države Florida in jug Alabame ter Mississippija.

Nevihta Alberto prihaja z jakostjo vetrov le 100 kilometrov na uro, na obalo pa naj bi prišel pri mestu Panama City, zavil proti Alabami in Mississippiju, nato pa se bo počasi premikal proti severovzhodu. S seboj prinaša veliko dežja in pričakovati je poplave.

Alberto je malce pohitel, saj se uradna orkanska sezona v Atlantiku začne šele 1. junija, traja pa tja do konca novembra. Prihaja pa ravno pravi čas, da na praznični spominski dan pokvari vzdušje ob uradnem začetku poletne kopalne sezone v ZDA.
Američani se na spominski dan spominjajo padlih vojakov, obenem pa tudi uradno odprejo plaže in kopališča ter se podajo na lov za razprodajami.

Na zahodu Floride, v Alabami in Mississippiju bodo z začetkom kopalne sezone malce počakali, ker meteorologi opozarjajo na nevarnost visokih valov, pa tudi močne tokove.

Ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) letos pričakuje od deset do 16 močnih neurij, od tega med pet do devet orkanov in do štiri močne orkane najmanj 3. kategorije.

Komentarji: