Znova preštevajo ubite na drugi strani

Ruska stran trdi, da je bilo zgolj aprila ubitih 15.000 ukrajinskih vojakov, v ZDA pa ocenjujejo, da je bilo v petih mesecih ubitih 20.000 ruskih vojakov.
Fotografija: Edini gotov izid vsake vojne so mrtvi in trpljenje. FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
Edini gotov izid vsake vojne so mrtvi in trpljenje. FOTO: Stringer Reuters

Ukrajinske sile naj bi samo meseca aprila izgubile več kot 15.000 vojakov, je danes na Telegramu zapisal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. V petih mesecih srditih spopadov v Ukrajini je umrlo več kot 20.000 ruskih vojakov, še okoli 80.000 pa je bilo ranjenih, pa je včeraj dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby.

Šojgu je prav tako pojasnil, da so ruske enote aktivne vzdolž celotne fronte in da ruska obrambna industrija izpolnjuje potrebe vojske in ladjevja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ob tem je navedel, da je ruski vojski aprila uspelo sestreliti osem ukrajinskih letal, 277 brezpilotnih letal, ter uničiti 430 tankov in oklepnih vozil ter 225 kosov artilerije.

Njegov izjava je sledila nedavnim pritožbam vodje ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenija Prigožina, ki je oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva. V nasprotnem primeru bi bil namreč zaradi velikega števila žrtev in pomanjkanja zalog orožja del svojih enot prisiljen umakniti.

Po podatkih ruskih oblasti je Moskva do začetka maja sestrelila že 413 letal. Številni mediji sicer navajajo, da je imela Ukrajina ob začetku invazije zgolj 124 bojnih in šolskih letal ter 63 transportnih letal. Doslej pa je Kijev od Zahoda prejel le nekaj bojnih letal sovjetske izdelave MiG-29.

Umirajo na obeh straneh

Ruski obrambni minister medtem ni navedel podatkov o izgubah ruskih sil. Te pa je v ponedeljek podal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby, ki je navedel, da je v zadnjih petih mesecih spopadov v Ukrajini umrlo več kot 20.000 ruskih vojakov, še okoli 80.000 pa je bilo ranjenih. Ob tem je pojasnil, da je približno polovica padlih borcev iz vrst ruske najemniške vojaške skupine Wagner.

Vojna se nadaljuje z vso silovitostjo. FOTO: Stringer Reuters
Vojna se nadaljuje z vso silovitostjo. FOTO: Stringer Reuters

Za podatke o žrtvah ruskih sil v zadnjih petih mesecih sprva ni bilo jasno, ali se številke nanašajo na spopade v celotni Ukrajini ali zgolj na spopade v okolici mesta Bahmut, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kirby je namreč sprva dejal, da se številke nanašajo samo na spopade v okolici Bahmuta, njegov namestnik Sean Savett pa je to kasneje popravil in za ameriški časnik Washington Post poudaril, da številke odražajo ruske izgube od decembra v celotni Ukrajini.

Kirby, ki se sklicuje na podatke ameriške obveščevalne službe, je sicer pojasnil, da so bili padli borci skupine Wagner večinoma »ruski obsojenci, ki so bili vrženi v boj brez zadostnega usposabljanja, vodenja ali kakršnegakoli smisla za organizacijsko poveljevanje in nadzor«.

Pokop pripadnika mednarodnih enot ukrajinske vojske, nekdanjega ameriškega marinca. FOTO: Stringer Reuters
Pokop pripadnika mednarodnih enot ukrajinske vojske, nekdanjega ameriškega marinca. FOTO: Stringer Reuters

ZDA medtem niso navedle podatkov o žrtvah na ukrajinski strani, kar Kirby zagovarja s tem, da so »oni žrtve, Rusija pa agresor«. »Bela hiša javnosti ne bo posredovala informacij, ki bi oteževale položaj svoje tesne zaveznice, katere vojsko oborožuje in usposablja koalicija držav pod vodstvom ZDA,« je poudaril.

Drago in strateško nepomembno

Kirby je tudi ponovil, da bi morebitno zavzetje mesta Bahmut za Rusijo imelo »majhno strateško vrednost«. Ob tem je še ocenil, da so bili dozdajšnji spopadi za Rusijo zelo dragi. Ruske vojaške zaloge so bile namreč po njegovih besedah izčrpane, medtem ko je ukrajinska obramba na območjih okoli Bahmuta še vedno močna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Preberite še:

Komentarji: