Ukrajina doslej prejela 1550 oklepnikov, 230 tankov in ogromno streliva

Rusija je po besedah Dmitrija Medvedjeva seznanjena s podrobnostmi pogovorov med kitajskim in ukrajinskim predsednikom.
Fotografija: Ukrajinska vojska. FOTO: Anatolii Stepanov/Afp
Odpri galerijo
Ukrajinska vojska. FOTO: Anatolii Stepanov/Afp

Zavezniki in partnerji Nata so Ukrajini doslej zagotovili 1550 oklepnih vozil in 230 tankov, je danes sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Po njegovih besedah te dobave predstavljajo več kot 98 odstotkov bojnih vozil, obljubljenih Ukrajini v okviru mednarodne kontaktne skupine pod vodstvom ZDA.

image_alt
Mar Xijev pogovor z Zelenskim napoveduje skorajšnji mir?

»Skupno smo usposobili in opremili več kot devet novih ukrajinskih oklepnih brigad. To bo Ukrajino postavilo v močan položaj, da bo lahko še naprej ponovno zavzemala zasedena ozemlja,« je ob robu srečanja z luksemburškim premierjem Xavierjem Bettelom v Bruslju povedal prvi mož Nata. V vsaki od omenjenih brigad naj bi bilo po več tisoč vojakov.

Poleg tankov in oklepnikov so zahodne zaveznice Ukrajini po besedah Stoltenberga zagotovile tudi »ogromne količine streliva«.

O zmogljivostih ruskih sil je generalni sekretar zveze dejal, da se jih nikoli ne sme podcenjevati, saj naj bi pomanjkanje kakovosti nadomeščale s kvantiteto. »Vidimo, da Rusija še naprej mobilizira več osebja,« je opozoril in ocenil, da se je v spopadih v Bahmutu in njegovi okolici pokazalo, da je Moskva pripravljena pristati na veliko število mrtvih in ranjenih.

Ob tem je Norvežan pozdravil sredin prvi telefonski pogovor med kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in njegovim ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim po začetku vojne. »Pomembno je, da Kitajska bolje razume ukrajinska stališča,« je dejal. V odgovoru na vprašanje, ali si želi, da bi Kitajska posredovala pri mirovnih pogajanjih, je znova poudaril, da Peking ruskega napada ni obsodil in da mora Kijev sam odločiti, pod kakšnimi pogoji bi bili pogovori možni.

Stoltenberg je ob nedavnem srečanju kontaktne skupine za Ukrajino pod vodstvom ZDA v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji izrazil prepričanje, da bo Ukrajina lahko osvobodila še več ozemlja, ki ga trenutno zaseda ruska vojska. Ameriški obrambni minister Lloyd Austin, ki je srečanje gostil, je ob tem zagotovil, da podpora Zahoda Ukrajini tudi po letu dni vojne ostaja močna.

Stoltenberg je na srečanju v Ramsteinu tudi potrdil, da je Zelenski sprejel vabilo na vrh Nata, ki bo 11. in 12. julija v litovski prestolnici Vilnius. Tam naj bi članice zavezništva med drugim razpravljale o članstvu Ukrajine v zvezi. Ni sicer še jasno, ali se bo ukrajinski predsednik vrha udeležil v živo ali prek video povezave.

Ukrajinski vojak v Bahmutu. FOTO: Anatolii Stepanov/Afp
Ukrajinski vojak v Bahmutu. FOTO: Anatolii Stepanov/Afp

Moskva: Pozdravljamo vsako pobudo za končanje konflikta v Ukrajini

Rusija je dan po telefonskem pogovoru med kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in njegovim ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim danes sporočila, da pozdravlja vsako pobudo, ki bi pripeljala do končanja konflikta, hkrati pa omogočila Moskvi, da doseže svoje cilje v sosednji državi, kjer po lastnih navedbah izvaja posebno vojaško operacijo.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes povedal, da je Rusija seznanjena s podrobnostmi pogovorov med kitajskim in ukrajinskim predsednikom ter dodal, da so stališča Moskve do konflikta dobro znana.

»Pripravljeni smo pozdraviti vse, kar lahko pripelje do konca konflikta v Ukrajini in doseganja ciljev Rusije,« je novinarjem dejal Peskov. Glede telefonskega pogovora med Xijem in Zelenskim, prvega po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani, pa je Peskov dejal, da »je to suverena zadeva teh držav«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Xi je v sredo Zelenskemu med drugim dejal, da so pogovori in pogajanja edini izhod iz vojne, in poudaril, da bo Kitajska "vedno stala na strani miru". V Pekingu so ob tem napovedali, da bodo v Ukrajino poslali delegacijo, da bi našla "politično rešitev" konflikta.

Kijev je v preteklih mesecih večkrat pozval k pogovorom s Pekingom. Zelenski je po telefonskem klicu s Xijem izrazil prepričanje, da bosta njun pogovor in imenovanje ukrajinskega veleposlanika na Kitajskem dala močan zagon razvoju dvostranskih odnosov. V Bruslju so pogovor Zelenskega in Xija pozdravili, pri tem pa poudarili, da mora kitajsko vodstvo uporabiti svoj vpliv, da bi Rusijo prisililo h končanju agresivne vojne. Pogovor med predsednikoma Ukrajine in Kitajske so kot »dobro stvar« označili tudi v Beli hiši.

Peskov je po poročanju AFP danes še dejal, da v bližnji prihodnosti ni predvidenih kakršnih koli novih stikov med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in Xi Jinpingom. Voditelja sta se sestala marca v Moskvi, kamor je Xi prispel na tridnevni obisk, prvi od začetka ruske agresije na Ukrajino.

Preberite še:

Komentarji: