Mars najbližje Zemlji v zadnjih 15 letih

Planeta sta si bila najbližje ob 13. uri, ko je bila razdalja med njima približno 57,6 milijona kilometrov.
Fotografija: Mars, posnet s teleskopom v Čilu. FOTO: Matej Mihelčič
Odpri galerijo
Mars, posnet s teleskopom v Čilu. FOTO: Matej Mihelčič

Mars je trenutno bližje Zemlji, kot je bil kadarkoli v zadnjih 15 letih, zato bo drevi pogled na rdeči planet nenavadno svetel. Naslednjič bosta sosednja planeta znova tako blizu šele leta 2035, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Planeta sta bila najbližje ob 13. uri po srednjeevropskem času, ko je bila razdalja med njima približno 57,6 milijona kilometrov.

Mars je trenutno v opoziciji, kar pomeni, da je na nasprotni strani Sonca, med njima pa je v isti liniji Zemlja. V takšni poziciji rdeči planet še bolj zasije, je videti večji in ga je možno opazovati dlje časa.

Planeta sta si lahko še bližje na razdalji 54,6 milijona kilometrov, a se to doseže zelo redko. Nazadnje sta se Mars in Zemlja leta 2003 približala na 55,7 milijona kilometrov in tako blizu si nista bila že skoraj 60.000 let, ta vesoljni spektakel pa se bo ponovil šele leta 2287.

Ena najbolj priljubljenih točk za opazovanje zvezd in vesoljnih teles je v ZDA losangeleški observatorij Griffith, ki bo opazovanje Marsa prenašal tudi v živo.

Komentarji: