Spacexov dragon morda že polno operativen. Za zdaj so na njem prijavljeni štirje potniki."/>

Na dragonu tudi japonski astronavt

Konec leta bo novi vesoljski taksi – Spacexov dragon morda že polno operativen. Za zdaj so na njem prijavljeni štirje potniki.
Fotografija: Testiranja dragona za človeško posadko dobro tečejo.  FOTO: Spacex/Nasa
Odpri galerijo
Testiranja dragona za človeško posadko dobro tečejo.  FOTO: Spacex/Nasa

Astronavt japonske vesoljske agencije Soiči Noguči​, ki se usposablja za zanj drugo odpravo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), bo tja letel s prvim operativnim letom vesoljskega taksija dragon za človeško posadko, ki ga za Naso razvija Spacex

Zanimivo je, da bo za Nogučija to že tretje različno plovilo, s katerim bo poletel v vesolje. Bil je namreč član testne odprave na raketoplanu Discovery, ki je poletel 26. julija 2005. Discovery je bil takrat prvi raketoplan, ki je poletel dve leti in pol po tragediji Columbie 1. februarja 2003, ko je umrlo sedem članov posadke. Decembra 2009 pa je japonski astronavt z ruskim sojuzom poletel na polletno misijo na ISS.
 
Z letom prvega operativnega dragona, predvidenem za drugo polovico letošnjega leta (če bo pred tem testni polet uspešen), se bodo na šestmesečno misijo na ISS popeljali še Nasini astronavti Shannon Walker, Michael Hopkins in Victor Glover.

Astronavtka Shannon Walker je bila na ISS že leta 2010. Nasa jo je zdaj uvrstila na prvi operativni polet nove kapsule za prevoz posadke. FOTO: Nasa/AFP
Astronavtka Shannon Walker je bila na ISS že leta 2010. Nasa jo je zdaj uvrstila na prvi operativni polet nove kapsule za prevoz posadke. FOTO: Nasa/AFP

 
Prvi testni polet, tako imenovani demo 2, z astronavtoma na krovu je sicer predviden za sredino oziroma konec maja. Za zdaj testiranja, kljub širjenju epidemije koronavirusa v ZDA, potekajo brez večjih težav. Sredi marca sta Bob Behnken in Doug Hurley opravila nove simulacije leta sedemsedežnega plovila, ki so nujne za obvladovanje postopkov in sprejemanja odločitev v primeru težav. Zadnje priprave, kot so objavili na spletni strani Nase, so vključevale postopke od zaprtja lopute dragona do izkrcanja na vesoljsko postajo ter nato povratek s pristankom v morju.  
 
»Dogajanje v komercialnem programu je zelo pomembno. To bo prvič, da bodo astronavti poleteli z ameriških tal po letu 2011, ko se je končal program poletov raketoplanov. Prvenstveno je tudi to, da bo to prvo plovilo za astronavte, ki ga v ZDA ni sestavila Nasa, ampak komercialni partner Spacex,« je pokomentiral Michael Hess, vodja operacij pri komercialnem programu.
 


Komentarji: