Poglejte ta izjemni posnetek pristanka na asteroidu (VIDEO)

Znanstveniki so kraj pristanka poimenovali »tamatebako«.
Fotografija: Viden odtis projektila, ki ga je sprožila Hajabusa 2. FOTO: Jaxa
Odpri galerijo
Viden odtis projektila, ki ga je sprožila Hajabusa 2. FOTO: Jaxa

Japonska vesoljska agencija (Jaxa) je objavila posnetek »dotakni se in pojdi« pristanka sonde Hajabusa 2 na asteroidu Rjugu, s katerega je pobrala nekaj vzorcev. Japonski znanstveniki so se uspešnega pristanka razveselili v noči z 20. na 21. februar.

Koliko vzorca je pobrala sonda v tem poskusu, bo pravzaprav znano šele, ko bo kapsula z regolitom predvidoma konec prihodnjega leta pristala na Zemlji. Na sondi namreč ni senzorjev, ki bi lahko potrdili količino pobranega materiala, a zagotovo se je je nekaj ujelo v posodice, saj so podatki pokazali, da se je projektil iz tantala (izjemno nereaktivna kovina, tudi močno odporna proti koroziji) sprožil.



Tudi iz sekvence posnetkov je razvidno, da se je nekaj materiala dvignilo. Ekipa upa, da se je ujel tudi kakšen večji del

Posnetek se začne 59 sekund pred zadnjim spustim, predvajanje posnetka je pospešeno, tako so pet minut in 40 sekund stisnili v dobro minuto.

Za ta neverjeten video, ki je nastal okoli 340 milijonov kilometrov stran od Zemlje, je posnela mala kamera CAM-H, ki snema navzdol ob glavnem ohišju sonde. Kamero so kupili iz donacij javnosti, so navedli pri Jaxi.



Sonda ima pred sabo kar nekaj zanimivih podvigov, med drugim bo asteroid bombardirala, da bo dobila sveže vzorce.

Preberite še:

Komentarji: