Precej cenejši, le malo slabši

Najcenejši od lanske Applove trojice telefonov je bolj vzdržljiv, a manj lep kot njegova dražja brata.
Fotografija: FOTO: Promocijsko gradivo
Odpri galerijo
FOTO: Promocijsko gradivo

Kot zadnjega od treh iphonov, ki jih je Apple predstavil lani, smo testirali najcenejšega – iphone xr. Izkazalo se je, da gre za vrhunsko napravo, v nekaterih pogledih celo boljšo, v nekaterih pa malenkost slabšo od dražjih iphonov.

Logičen nasvet je, da če želite imeti najboljši telefon na svetu, potem iphona xr pač ne kupujte. A kljub temu je nakup iphona pametna poteza. Najcenejšega izmed trojice, ki jih je Apple na trg poslal letos, kupijo tisti, ki prisegajo na Apple in neradi razmetavajo z denarjem (čeprav sta v očeh številnih ta dva pojma nezdružljiva): pri Telekomu brez vezave stane 890 evrov, kar je precej v primerjavi z večino pametnih telefonov, a malo v primerjavi z iphonoma xs (1200 evrov) in xs max (1310 evrov). Med omenjenimi tremi pametnimi telefoni so nekatere razlike, a manjše, kot je razlika v ceni.

Ohišje iphonov xs in xs max je narejeno iz nerjavečega jekla, ohišje xr max pa iz aluminija. To seveda ne vpliva na delovanje telefona, a navsezadnje tudi lepota nekaj šteje (in stane). Po drugi strani je iphone xr na voljo v šestih različnih barvah (bela, črna, modra, rumena, rdeča in rožnata), iphona xs in xs max pa v treh.
 

Baterija ali zaslon?


Pomembnejša razlika je zaslon. Tisti pri dražjih modelih sliko osvetljuje s tehnologijo oled, iphone xr pa ima zaslon lcd. Poleg tega ima nižjo ločljivost in ostrino slike. Vsebine na xr kljub temu izgledajo izvrstno. Čeprav barvni kontrasti niso tako izraziti in zaslon ni tako svetel kot pri dražjih iphonih, še vedno govorimo o vrhunski kakovosti.



Slabši zaslon prinaša eno prednost: baterija zanj porabi manj energije. Zato je xr najbolj vzdržljiv med omenjeno trojico. Z enim polnjenjem preživi skoraj dva dneva intenzivne uporabe, žal pa ima isto hibo kot dražja telefona, saj brez doplačila za adapter ne omogoča hitrega polnjenja. Verjetno se ne bomo zmotili, če zapišemo, da je vzdržljivost baterije marsikomu pomembnejša od ostrine slike zaslona – to je morda najpomembnejši vzrok, zakaj se nakup iphona xr izplača, če se ne morete odločiti, kateri najnovejši Applov telefon bi izbrali. Še posebno če veste, da vse tri poganja isti procesor – Apple a12 bionic, ki so mu dodali strojno učenje (z uporabo neural engine), kar omogoča, da telefon na podlagi vzorcev vedenja predvidi, kaj bo storil uporabnik.
 

Vrhunska kamera in zvočnik


Zvočnik in kamera sta, pričakovano, izvrstna. Zvok je tudi pri visoki glasnosti čist, nizki toni se razločno slišijo. Iphone xr v primerjavi s iphonom xs nima dodatnega objektiva, namenjenega optični povečavi slike, sicer pa sta si fotoaparata zelo podobna. Sprednja kamera ima sedem, zadnja pa 12 milijonov slikovnih točk, omogoča optično stabilizacijo slike in portretni način s podporo umetne inteligence … Tudi najvišja ločljivost videoposnetkov pri omenjenih telefonih je enaka. Portretni način fotografiranja na iphonu xr sicer prepozna samo ljudi, ne pa tudi živali in predmetov, kar je slaba novica za tiste, ki uživajo ob, denimo, fotografiranju svojih hišnih ljubljenčkov in hrane, saj ne bodo mogli doseči učinka zamegljenega ozadja.

Komentarji: