Razburljivo življenje piarovske lutke z napako (VIDEO)

Čepraj je namen Sofie predvsem promocija, bo ta humanoidna robotka očitno kmalu doživela več, kot v življenju doživi marsikateri »pravi« človek.
Fotografija: O čem sta se sogovornika pomenkovala, ni znano, gotovo pa je, da Sofijini odgovori niso bili vnaprej pripravljeni, saj se robotka uči na podlagi preteklih interakcij in izrazov na obrazih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
O čem sta se sogovornika pomenkovala, ni znano, gotovo pa je, da Sofijini odgovori niso bili vnaprej pripravljeni, saj se robotka uči na podlagi preteklih interakcij in izrazov na obrazih. FOTO: Reuters

Etiopski premier Abiy Ahmed je minuli teden v Adis Abebi sprejel prav posebno gostjo – Sofio. Ne, etiopske prestolnice ni obiskala znana filmska režiserka in igralka Sofia Coppola, Abiy tudi ni podelil državnega odlikovanja svoji rojakinji, odlični dolgoprogašici Sofii Assefa. Pogovoril se je s humanoidno robotko Sofio, ki potuje po vsem svetu in bo očitno kmalu doživela več, kot v življenju doživi marsikateri »pravi« človek.

Pot je bila dolga in utrujajoča, Sofio je povsem razstavila. Dobesedno. Nekaj njenih delov so v Etiopijo poslali z zamudo, saj so se izgubili na frankfurtskem letališču. O čem sta se sogovornika pomenkovala, ni znano, gotovo pa je, da Sofijini odgovori niso bili vnaprej pripravljeni, saj se robotka uči na podlagi preteklih interakcij in izrazov na obrazih. Čeprav nima zavesti, zna odgovarjati dokaj spontano, predvsem zaradi velike zmožnosti pomnjenja besed.

Po srečanju se je Sofia še sprehodila po mestu, obiskala restavracijo in si ogledala predstavo lokalnih plesalcev, nato pa se je obisk končal. Etiopija od njega ne bo imela večjih koristi, razvoj napredne tehnologije v tej vzhodnoafriški državi ne bo nič hitrejši, vseeno pa je Sofia upravičila svoj namen: pritegnila je pozornost.

Etiopski premier Abiy Ahmed je minuli teden v Adis Abebi sprejel prav posebno gostjo – Sofio. FOTO: Reuters
Etiopski premier Abiy Ahmed je minuli teden v Adis Abebi sprejel prav posebno gostjo – Sofio. FOTO: Reuters


Da gre za piarovsko potegavščino, je pred časom za Delo opozoril tudi Jeremy White, izvršni urednik tehnološke revije Wired in velik poznavalec umetne inteligence: »Sofia nima nikakršne zveze z razvojem digitalne tehnologije in umetne inteligence. Je piarovska lutka, ki pa ima dodano vrednost. Savdska Arabija je naredila odlično potezo, ko ji je lani podelila državljanstvo. Postala je prva država, ki se je odločila za ta korak.« Po njegovem mnenju je s tem pokazala tudi, da lahko podeljevanje državljanstva robotom nekoč v prihodnosti postane praksa. Z njim se ne bi strinjali nekateri aktivisti in borci za pravice žensk, ki so ob podelitvi državljanstva opozarjali, da ima robotka več pravic kot ženske v Savdski Arabiji, med drugim se ji v javnosti ni treba pojavljati v družbi moškega spremljevalca in ni ji treba nositi naglavne rute.

Še bolj kot njeno srečanje z etiopskim premierom je aprila odmeval zmenek s filmskim igralcem Willom Smithom, ki je leta 2004 nastopil v filmu Jaz, robot. Hollywoodski zvezdnik in humanoidna robotka sta se sešla na Kajmanskih otokih, vendar se nista najbolje ujela. Ko se je Smith želel pošaliti, mu je Sofia odvrnila, da se ji zdijo šale »nerazumno človeško vedenje«. Še slabše jo je odnesel, ko jo je želel poljubiti. »Menim, da sva lahko prijatelja,« je ostala hladna robotka, njen snubec pa je kasneje podjetju Hanson Robotics iz Hongkonga, ki je Sofio ustvarilo, sporočil, da so »naredili izvrstnega robota, ki pa ima žal še vedno kakšno napako«.

Komentarji: