Se bo rover Opportunity oglasil?

»Če se z roverjem ne bomo slišali po 45 dneh, bo ekipa morala priznati, da sta prašno neurje in mraz povzročila takšno okvaro, zaradi katere si ne bo opomogel.«
Fotografija: Okoli 11 mesecev pred prašnim neurjem je Opportunity ujel razgled na dolino Perseverance. FOTO: Nasa/JPL-Caltech 
Odpri galerijo
Okoli 11 mesecev pred prašnim neurjem je Opportunity ujel razgled na dolino Perseverance. FOTO: Nasa/JPL-Caltech 

»Sonce se prebija skozi prah v dolini Perseverance in kmalu bo dovolj svetlobe, da bi lahko Opportunity znova napolnil baterije,« je o stanju Nasinega roverja na Marsu, ki se zaradi prašnega neurja ni oglasil že od 10. junija, optimističen John Callas, vodja projekta v laboratoriju Jet Propulsion (JPL). Neurje, ki so ga prvič zaznali 30. maja, se zdaj že nekaj časa umirja in razmere se bodo za 15-letni rover kmalu toliko izboljšale, da bi moral dobiti dovolj sončne energije, da bi se sprožili avtomatski mehanizmi za obuditev iz hibernacije, ko delujejo le nujno potrebni sistemi. Če se bodo. 

»Ko se tau (enota, s katero označujejo količino prahu v ozračju) zniža pod 1,5, potem bomo začeli postopke vzpostavljanja komunikacije z roverjem, ki mu bomo prek satelitov poslali več ukazov. Če bomo dobili povratni signal, se bomo z njim znova poskušali povezati,« je pojasnil Callas. 

So pa pripravljeni tudi na tišino. »Če se z roverjem ne bomo slišali po 45 dneh, bo ekipa morala priznati, da sta prašno neurje in mraz povzročila takšno okvaro, zaradi katere si ne bo opomogel,« je dejal Callas in dodal, da bodo aktivnosti prekinjene, čeprav bodo pasivno še več mesecev prisluškovali roverju, če bo slučajno oddal kakšen signal. Ekipa upa tudi na pomoč kakšnega manjšega prašnega vrtinca, ki bi dodatno spihal sončne panele, a da je glavni krivec za nekomunikacijo debelejša plast prahu na panelih, je malo verjetno, so sporočili z ameriške vesoljske agencije. A tudi ob signalu ni nobenega zagotovila, da bo rover operativen. 

Panoramski posnetek kraterja Endeavor junija 2017 FOTO: Nasa/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ. 
Panoramski posnetek kraterja Endeavor junija 2017 FOTO: Nasa/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ. 


Ne glede na razplet so v Nasi jasni: rover je presegel vsa pričakovanja in se spopadel s številnimi izzivi v skoraj 15-letnem bivanju na rdečem planetu. Prednje levo krmiljenje je šlo junija lani, desno že leta 2005. Spominska kartica ni več delujoča, tako rekoč vse na roverju je že dolgo brez garancije, saj sta bila oba roverja, ki sta na planetu pristala leta 2004, izdelana za 90-dnevno misijo. Roverja bi morala prepotovati vsega 900 metrov, Opportunity je do zdaj prevozil že 45 kilometrov. 

Roverja sta v tem času postregla s številnimi informacijami o geologiji, vodi na Marsu, meteoritih, ki so padli na površje … Opportunity je med drugim našel dokaze, da je bil Mars morda nekoč za življenje prijazen planet. 

Preberite še:

Komentarji: