Za ljubitelje narave, ne selfijev

Samsungov najnovejši pametni telefon ima več zanimivih novosti, a tudi nekaj motečih pomanjkljivosti.
Fotografija: Galaxy s10 ima na hrbtni strani tri objektive: običajnega, teleskopskega in ultraširokokotnega. FOTO: Samsung
Odpri galerijo
Galaxy s10 ima na hrbtni strani tri objektive: običajnega, teleskopskega in ultraširokokotnega. FOTO: Samsung

Samsung je sredi marca predstavil novosti linije galaxy s. Tokrat je bila na vrsti okrogla desetica: po prvih vtisih sodeč so pametni telefoni galaxy s10, galaxy s10+ in galaxy s10e jamstvo, da bo Samsung še naprej največji proizvajalec mobilnikov na svetu.

V preizkus smo dobili galaxy s10. Kot je pri pametnih telefonih že v navadi, je galaxy s10 plus bolj ko ne zgolj njegova povečana in dražja različica. Prvi brez vezave in z velikostjo pomnilnika 128 gigabajtov pri Telekomu stane 890 evrov, drugi stotaka več. Poleg tega se razlikujeta še v velikosti baterije ter sprednjem fotoaparatu: večji ima dva, manjši pa enega.

S tem smo prišli do ene ključnih razlik med desetico in preteklimi modeli linije galaxy s. Južni Korejci so se leta in leta otepali zaslonske zareze (angl. notch), ki je značilna za številne pametne telefone drugih znamk. Kot narekujejo modne smernice, so tokrat zaslon potegnili povsem do zgornjega roba telefona, zarezi pa so se izognili tako, da so za sprednjim fotoaparatom naredili luknjo na desnem zgornjem robu zaslona. Na začetku se uporabnik lahko začudi, kaj tam počne velika črna pika, a se kmalu navadi.


Fotoaparat za pokrajine


Fotoaparat se sicer ponaša z vsem, kar pričakujemo v visokocenovnem razredu pametnih telefonov. Ima več funkcij, podprtih z umetno inteligenco, kot katerikoli Samsungov pametni telefon doslej. Z njimi uporabniku sporoča, kje ga je polomil oziroma kaj bi lahko na fotografiji izboljšal – denimo, da je nekdo na sliki mižal.Galaxy s10 ima na hrbtni strani tri objektive: običajnega, teleskopskega in širokokotnega. Zadnji je novost in verjetno eden glavnih razlogov, da bo telefon odlična izbira za ljubiteljske fotografe – predvsem tiste, ki raje kot samega sebe fotografirajo pokrajino. Omogoča 123-stopinjski pogled. Čeprav kot edini nima optične stabilizacije in dela, razumljivo, manj ostre fotografije kot običajni, je širokokotni objektiv prava dodana vrednost, saj zagotavlja, da s panoramskimi posnetki ne bo težav. Škoda le, da posnetki v temi niso tako kakovostni kot pri nekaterih drugih pametnih telefonih. Zdi se, da ponoči trpi predvsem ostrina, kar je najopaznejša pomanjkljivost sicer brezhibno delujočega kompleta štirih objektivov (ali petih pri galaxyju s10+).


Odločajo malenkosti


Da je povezovanje med proizvajalci elektronskih naprav in ponudniki digitalnih storitev danes nujno, ni nobena skrivnost. Bržčas najbolj zgleden primer sta Leica in Huawei. Uporabniki Samsungovih telefonov bodo videe obdelovali s pomočjo adoba, še bolj okrepljeno pa bo sodelovanje s Facebookom, natančneje z instagramom. Pri istoimenskem načinu fotografiranja boste lahko fotografijo z enim klikom objavili na tem družabnem omrežju.

Prijetno nas je presenetila baterija, ki zlahka zdrži dva dni, kar pri Samsungovih napravah v preteklosti pogosto ni bilo običajno. Bolj pričakovana sta vrhunski zvok in ekran, podprt s tehnologijo amoled, barvit kot le redkokateri in elegantno oblikovan. Morda celo preveč: zaradi zaobljenih robov včasih zazna neželen dotik. In to se običajno zgodi v najbolj neugodnih in nepričakovanih situacijah: med pisanjem pomembnega sporočila, med poslušanjem najljubše pesmi …

So omenjene pomanjkljivosti dovolj, da potrošnika odvrnejo od nakupa? Odvisno. Kar smo pohvalili pri tem telefonu, smo pohvalili tudi pri konkurenci. Ko človek za napravo odšteje skoraj tisočaka, pričakuje, da bodo osnovne – in najpomembnejše – karakteristike na najvišji ravni, zato odločajo malenkosti. Morda zato velja podrobneje pogledati s10e, najcenejšega, najmanjšega in najmanj zmogljivega izmed treh novih modelov, ki mu mnogi priznavajo najboljše razmerje med ceno (740 evrov) in kakovostjo. O njem bomo v Infotehu pisali v prihodnjih tednih.

Preberite še:

Komentarji: