Zjutraj na Twitterju analitično, zvečer čustveno in impulzivno

Med 5. in 6. uro zjutraj so na Twitterju našli največji delež besed, ki so jih že v predhodnih študijah povezali z logičnim razmišljanjem. 
Fotografija: Tvitate? FOTO: AP
Odpri galerijo
Tvitate? FOTO: AP

Večina ljudi glede na njihovo oglašanje na Twitterju v zgodnjih jutranjih urah razmišlja predvsem analitično in trezno, šele zvečer postanejo čustveni in impulzivni. Do takšne ugotovitve so prišli raziskovalci z univerze v britanskem Bristolu, ki so analizirali sedem milijard besed iz več kot 800 milijonov tvitov.

Strokovnjak za umetno inteligenco Nello Cristianini je skupaj s kolegi več kot štiri leta ocenjeval anonimne novice na Twitterju iz 54 večjih britanskih mest. Raziskovalci so jih razvrstili glede na 73 jezikovnih indikatorjev, povezanih z določenimi načini razmišljanja.

Kot so ugotovili, se med 5. in 6. uro zjutraj najde največji delež besed, ki so jih že v predhodnih študijah povezali z logičnim razmišljanjem, inteligenco in izobraževanjem. V teh jutranjih urah imajo največjo vlogo tudi jezikovni indikatorji, ki kažejo na dosežke in moč. Zvečer in ponoči se jezikovni slog preobrazi in postane bolj čustven in impulziven, pogosteje pa tudi bolj socialno naravnan.

Največ misli, ki se na nanašajo na samo eksistenco človeka, in najmanj pozitivnih čustev, se na Twitterju izraža med 3. in 4. uro zjutraj, še izhaja iz raziskave, ki so jo bristolski strokovnjaki objavili v reviji Plos One.

Raziskava kaže predvsem, da se jezik v 24-urnem dnevnem ciklu močno in hkrati povsem predvidljivo spreminja, so izpostavili strokovnjaki. To je skladno z razlikami v aktivnostih živčnih celic, metabolizmu in hormonski sliki. »Cirkadiani ritem je del večine sistemov v človeškem telesu,« je z ozirom na biološko uro poudaril soavtor raziskave Stafford Lightman.

Cristianini je dodal, da je mogoče s tovrstno analizo medijskih vsebin, če se jo izvede pravilno, pridobiti dragocene informacije tako za družbene kot biološke vede. »Za zdaj še poskušamo ugotoviti, kako jih najbolje izkoristiti,« je dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump je glede na na ugotovitve bristolskih raziskovalcev s svojimi jutranjimi rafali na Twitterju očitno izjema.

Komentarji: