Ajdov narastek z gobami, sirom in slanino

Tokrat bomo zadolžili pečico, ki nam bo spekla čudovit narastek iz ajdove kaše. Precej preprosto in okusno.
Fotografija: Poletov recept: ajdov narastek z gobami, sirom in slanino. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Poletov recept: ajdov narastek z gobami, sirom in slanino. FOTO: Tanja Drinovec

O ajdi smo v naši rubriki že nekajkrat pisali, nedavno tega smo si skuhali ajdove žgance. O tem prav zelo slovenskem žitu govori tudi zelo poznana slovenska narodna pesem (Po Koroškem po Kranjskem).
image_alt
Ameriške palačinke niso samo večje od slovenskih

Govori namreč o dekletu, ki že tri dni žanje ajdo, trpi bolečine in ima od žetja že vse krvave in žuljave roke. Vendarle je ajda, ki jo žanje vredna fantovega čakanja in pomoči, ki ji bo pri delu celo pomagal pri nošenju snopov.
 
Ajda je rastlina in super živilo, ki zares dobrohotno vpliva na naše zdravje in počutje, celo razmišljanje. Ko sem svojih dni kot osnovnošolska učiteljica popeljala svoje učence na ekskurzijo po Gorenjski in smo obiskali Finžgarjevo rojstno hišo se mi je prav dobro vtisnilo v spomin pripovedovanje gospe (lokalne vodičke) kristalno jasnih misli.
image_alt
Zimski rženi kruh bolj zdrav od belih štruc

Trdila je da je moč pripisati večjemu številu velikih pesnikov in pisateljev iz teh gorenjskih krajev okrog Žirovnice (Finžgar, Jalen, Prešeren, Čop…) prav ajdovi in proseni kaši, ki so jo ljudje pojedli svojih dni v kar velikih količinah. Kaša naj bi menda odlično vplivala na razvoj sivih celic. Za našo rubriko morda umetnost nima tako velikega pomena, nam pa dobro oskrbljene sive celice vsekakor koristijo pa naj smo športni, umetniški ali kateri koli drugi tip.
Poletov recept: ajdov narastek z gobami, sirom in slanino. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: ajdov narastek z gobami, sirom in slanino. FOTO: Tanja Drinovec

Tokrat bomo zadolžili pečico, ki nam bo spekla čudovit narastek iz ajdove kaše. Precej preprosto in okusno. In spet ga lahko pripravimo v naprej, spečemo pa, ko se vrnemo s treninga.
 

Za pekač srednje velikosti (4 do 6 oseb) potrebujemo:


olje
150 do 200 g ajdove kaše
250 g šampinjonov ali drugih gob
1 čebula
1 por
2 stroka česna
Šop peteršilja
Sol, poper
Nekaj pesti sira
4 jajca
2 pesti sira s plesnijo
 

Priprava:


Kašo skuhamo po navodilu v slani vreli vodi 10 do 15 minut. Na ponvi na vročem olju prepražimo očiščeno sesekljano čebulo, por, gobe, česen in slanino. Vse to pražimo kakih deset minut. Ko se kaša in gobe ohladijo vse združimo, dodamo jajca, sesekljan peteršilj in sir. Začinimo še s soljo in poprom po okusu. Vse dobro premešamo in zmes stresemo na pomaščen pekač. Potresemo jo še z nekaj sira in damo v pečico. Pečemo približno pol ure na temperaturi 180 stopinj.
Poletov recept: ajdov narastek z gobami, sirom in slanino. FOTO: Tanja Drinovec
Poletov recept: ajdov narastek z gobami, sirom in slanino. FOTO: Tanja Drinovec

Komentarji: