Dieta in visoko intenzivna vadba

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Vsak vadbeni načrt, prehrano pred in po vadbi, pripomočke, ki krajšajo čas med vadbo, kraj in čas aktivnosti in ostale dejavnike si posameznik izbere sam, zato vadbeni miti, ki smo jih v prejšnjih tednih razbili morda ne veljajo za vas, vsaj nekateri ne. Izpostavljamo tiste mite, ki so z dobrim marketingom prepričali uporabnika, da je to nekaj, kar nujno morajo vključiti v svoje življenje ali vadbo, da brez tega pač ne gre. Prihranite kakšen evro in kakšno uro časa za preživljanje z družino ali prijatelji, nekatere aktivnosti, ki so bolj kot ne potrata energije in časa pa opustite.

 

ni podpisa
ni podpisa

V prejšnjih tednih smo obdelali naslednje vadbene mite:

Telefonski trener in sok za regeneracijo

Masaža po vadbi in maščobe redijo

Dolgotrajna vadba in energijske tablice

Debeli podplati in psihološka priprava

Vadbeni mit 7: »Za doseganje vadbenih rezultatov se moram držati strogo začrtane diete.«

Znanost pravi: »Ne priporočam točno določene diete,« pravi Monique Ryan, športna nutricistka in avtorica knjige Sports Nutrition for Endurance Athletes. »Sama prehrano in diete priporočam glede na vadbeni program posameznika.«

Ovržen ali ne: Točno določene diete so le modne muhe in dobre marketinške poteze. Nobena prej določena dieta ne bo popolna za vsakega posameznika. Brezglutenska dieta, paleo dieta in beljakovinska dieta  so le najbolj znane izmed teh, ki so trenutno v modi. Ena dieta ne bo dovolj. Nekateri vrhunski športniki mislijo, da bo izločitev ogljikovih hidratov iz njihovih jedilnikov pripomogla pri doseganju rezultatov, a pozabljajo, kako pomembni so hidrati za aktivno človeško telo. Rynaova pravi: »70-kilogramski tekač lahko potrebuje 360 gramov ogljikovih hidratov za lahkoten tek in 480 (dodatna majhna porcija testenin) za daljšega in hitrejšega.« Če vam je neka dotična dieta dejansko pisana na kožo, toliko bolje, a zavedajte se, da ste v 1% srečnežev.  Mit ovržen.

ni podpisa
ni podpisa

Vadbeni mit 8: »Vse vadbe morajo biti visoko intenzivne.«

Znanost pravi: V študiji iz leta 2007, v sklopu katere so norveški raziskovalci preučevali intenzivnosti treningov je bilo ugotovljeno, da so posamezniki, ki so v svoj ustaljen tekaški režim dolgih in udobnih tekov dodali sprinte, močno povišali svoj anaerobni prag v primerjavi s tistimi, ki tega niso storili. A ko so posameznike izpostavili samo visoko intenzivnim treningom, so le nekateri lahko vzdrževali formo, ostali so imeli velike težave z motivacijo in počutjem. Moderni trening vrhunskih športnikov je zdrava mešanica hitrih in počasnih, dolgih in kratkih tekov. Razmerje je sledeče: Na vsakih pet kilometrov lahkotnega teka, športniki naredijo še kilometer težkega, visoko intenzivnega treninga.
 
Ovržen ali ne: Vsak trening mora biti, tako kot prehrana aktivnega človeka, raznolik. Torej, na visokih obratih iz dneva v dan boste pregoreli, pa še do poškodb lahko pride prej. S počasnim in neintenzivnim treningom boste zares počasi prišli do rezultatov. Mešanica obojega pa je odličen recept za dosega zastavljenih ciljev in dobrega počutja. Mit ovržen.

Več iz te teme:

Komentarji: