Domači ski servis: Smuči morajo »teči«

Fotografija: Ski servis Maro za Polet. Ljubljana,29.11.2013
Odpri galerijo
Ski servis Maro za Polet. Ljubljana,29.11.2013

Torej, smuči smo vzeli iz poletne hibernacije. Vezi so nastavljenje, naše truplo je »ready« na zimske radosti. In glej ga zlomka, na začetku decembra smo. Torej, izpolnjeni so vsi pogoji, da se narava pobarva v belo. Letos je s tem kar nekaj težav, ampak vem, da se snežinke ne bodo zmotile.

Ne bodo izostale. To lahko z zagotovostjo trdim. Ampak, smuči ki so dolgo stale v pričakovanju snega, ali pa smo kupili nove, moramo pred prvim stikom s snežno podlago – pripraviti. Po domače povedano, namazati. Torej, ker je naše poslanstvo vam s temi članki znižat »cenovni šok« prvega stika s snegom letos, bomo skupaj, korak za korakom namazali vaše smuči. Pozor:če imate samo en par smuči, s katerim mislite opraviti 2 snežna dneva na leto, preskočite te vrstice. Ceneje bo, da jih zapeljete do prvega ski-servisa, da vam jih strokovno impregnirajo in spolirajo.

Kaj potrebujemo za mazanje smuči doma?

-zračen prostor (najbolje balkon ali klet, ker bodo drugače požarni alarmi stalno v funkciji)

-improvizirana držala smuči – primeže (lahko jih kupite ali naredite sami)

-likalnik (taščina Rowenta bo super za to)

-strgalnike maže (cikline)

-smučarsko mažo

-topila (oljna redčila niso primerna)

-20 minut vašega časa

Pozor: Začetni »paket« opreme vas bo olajšal za cca. 50-100 €, ampak imejte v mislih, da pri npr. 4 parih smuči v eni sezoni to vrednost glede na cene servisov z lahkoto dobite nazaj.

Kako naprej?

Na zračno mesto postavimo mizo (ali drugačno delovno površino), na katero čez primeže ali z lastnim izumom pripnemo smuči. Ideja: če imate doma stare smučarske čevlje, odrežite školjko čevlja, ter samo podplat vpnite v vezi. S pomočjo vijaka smuči vpnete na delovno površino. Ne pozabite jih podpreti na krivinah in repih!

Smuči dobro očistimo vseh nesnag! Še posebej temeljito očistimo drsno ploskev (drsna ploskev je porozna, kar pomeni, da bo maža, po termičnem postopku obdelave napolnila mikro rupture drsne ploskve.

Segrejemo taščino Rowento! Pozor: na embalaži smučarskih maž piše priporočena temperatura topljenja in vtiranja. Boljši likalniki ali vakserji (stroji za mazanje smuči) imajo te stopnje že nastavljene. Vam bo dober pokazatelj to, da se iz likalnika ne kadi. Stvar bo šla bolj počasi, vendar maže ne boste zažgali in s tem uničili njene lastnosti. Maže lahko kupite v vseh športnih trgovinah širom Slovenije. Kupite tisto, na kateri piše »universal«. Ne iščite maž z  visoko vsebnostjo npr. fluora. Te maže so namenjene tekmovalcem. Seveda se ozrite tudi na ceno. Razpon je lahko zelo velik. Od nekaj € do neslutenih višin. Bodite zmerni! Mažo nakapate na drsno ploskev, ter jo »zapeglate« (polikate vanjo). Smučko nato zamenjate z drugo in potopek ponovite.

Mažo nato s strgalom(plastičnim) odstranite iz mase. Ta postopek je malo skregan z logiko, ampak višek voska mora, na žalost stran. Pa še to: vosek, ki je bil uporabljen NE uporabite znova. Zgubil je večinoma vse lastnosti, ki se od njega pričakujejo.

Drsno ploskev nato še spolirate s kratčami (te kupite) ali ženi zaplenite božične samostoječke in drsno ploskev do visokega sijaja spolirajte. Postopek ponovite tudi na drugih smučkah.

Voila! Smuči so pripravljene na Zvoh, Mašinžago ali Vitranc ali Ta-levo poseko na Sviščakih!

Le do tam jih z avtom pripeljite!

Naslednjič: Robniki, uničevalci snežne podlage ali naš zaveznik?
 

Več iz te teme:

Komentarji: