Elitni čevlji

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Alpina Elite 130

Ko se je tako veliko govorilo in pisalo o odličnih Alpinih čevljih za tek na smučeh, se je skoraj pozabilo: Žirovci so že pred desetletji znali narediti tudi odlične čevlje za alpsko smučanje. In jih še vedno znajo. Le da se to premalo ve.

Model SR 84, narejen v počastitev olimpijskih iger v Sarajevu 1984, je bil v svojih časih povsem primerljiv z boljšimi modeli prestižnih znamk. Tudi pozneje so v Alpini ustvarili nekaj izrednih modelov, za katere se je zdelo, da so narejeni kar nekako sramežljivo, zato žal med smučarji niso našli mesta, kot bi si ga zaslužili.

ni podpisa
ni podpisa

V kratek preizkus smo dobili moški Alpinin smučarski čevelj Elite 130. Najprej k lastnostim, ki jih poudarjajo ustvarjalci. Školjka čevlja je iz materiala templast, ki svoje dobre lastnosti ohranja pri različnih temperaturah. Čevelj ima indeks upogljivosti 130, kar pomeni, da je dovolj trd za resno smučanje. Notranji čevelj iz materiala 4dry z integrirano membrano, da diha in ne prepušča vode, zagotavlja suhost in zračnost in po tovarniških zagotovilih ustvarja 30 odstotkov manj vlage kakor pri konkurenci. Vložek VPC pod nogo je mogoče obrniti in tako zmanjšati volumen čevlja. Zaponke so iz magnezija in se jih da natančno nastaviti. Sistem Ski-hike omogoča sprostitev zgornjega dela čevljev, ko ne smučate ali ko z njimi hodite. Sistem nastavitve stranskega naklona čevlja (canting). Spojler na zadnjem delu notranjega čevlja za povečevanje naklona čevlja naprej. In tisto, na kar so v Alpini najbolj ponosni. InTemp-sistem ogrevanja z vgrajenima baterijama v čevljih, ki deluje dvostopenjsko, pri višji in nižji temperaturi, s serijsko nastavljivo temperaturo in časom ogrevanja, ki ju lahko tudi ročno vklapljate in izklapljate. Polnjenje baterije je enostavno prek konektorjev na zunanji strani čevlja, traja do dve uri. Ob nakupu dodatnega adapterja za avto lahko polnite baterije tudi med vožnjo na smučišče. Po smučanju lahko pustite gretje prižgano in tako omogočite, da se čevelj bolj posuši in je v njem manj vlage.

Tako v Apini.

Ali je vse res?

In smo šli na sneg. Kompakten, na Debeljakovih smučeh Rocker, ki so odlične pri večjih hitrostih in ne prestrmih terenih in še kar zahtevne pri manjših hitrostih in v hudem bregu. Vozili smo po ugodni in zmrznjeni, tudi ledeni podlagi, po različnih nakloninah. Čevelj se je izkazal za zelo prepričljivega, lepo objame stopalo in meča, je dovolj trd in kljub temu zelo udoben. Res je, kar so zapisali Žirovci: smučanje ves dan, v vseh vremenskih razmerah in na vseh terenih. Tisto, česar nismo zmogli preizkusiti, je, kako deluje gretje čevlja pri zelo nizkih temperaturah – a gotovo je pomembneje, da nas ni zeblo niti na senčnem delu smučišč, ko je bilo ves čas precej mrzlo.

ni podpisa
ni podpisa

Komu priporočiti čevlje Elite 130? Dobrim smučarjem, tudi odličnim, ki so morda 30 let natikali na noge tekmovalne modele, zdaj pa jih težko spravljajo na nogo in še teže snemajo, odlike svojih po nogi oblikovanih čevljev pa pravzaprav lahko le redko izrabijo, saj noge niso več tako jeklene, kot so bile, in se včasih smučajo s skoraj odpetimi čevlji, saj notranji tako dobro primejo nogo. Težko pa zapišem, kako bi se v njem počutili odlični smučarji z večjo telesno težo. Recimo s 100 kilogrami in zelo močnimi nogami. Ta čevelj je idealen za rekreativno smučanje, ko ne iščemo ledenih in zelo strmih terenov, ampak užitek na snegu pri ne preveč vrtoglavih hitrostih. Na kratko, to je zelo dober izdelek. In tudi odličen na pogled.

Pri Alpini so vedno znali narediti odlične čevlje: hribovske, tekaške, alpske. Celo kolesarske, katerih razvoj so žal opustili. Zdaj bo treba znati alpske zgolj še prodati. Čevlji Elite 130 so predobri, da ne bi z njimi startali na polno. Čevelj je vreden svojega denarja, le še kupce je treba prepričati, da je res tako. In da je Alpina spet tu, v alpskem svetu.

Več iz te teme:

Komentarji: