Enostavni kolesarski špageti

Gamberi so živilo polno vitaminov in mineralnih snovi, kot se pritiče večini morskega živeža.
Fotografija: Foto: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Foto: Tanja Drinovec

Za vse tiste, ki se že poganjate in preganjate po dveh kolesih, čeprav je na koledarjih še krepko napisana zima, danes pripravljamo malo bolj kolesarski recept. Špageti, ki bodo podkrepljeni s kančkom krepkih beljakovin-gamberi. Obrok je dokaj priročna kombinacija prepotrebnih ogljikovih hidratov, nekaj maščobe in beljakovin skritih v gamberih. Osebno mi ja tale recept eden ljubših med recepti, ki vsebujejo škampe.



V receptu nastopajo polnozrnati špageti, lahko pa si izberete svoje po želji.
Gamberi so živilo polno vitaminov in mineralnih snovi, kot se pritiče večini morskega živeža. Imajo ogromno vitamina B6 in B12.





Od mineralov pa prevladujejo kalcij, magnezij, fosfor, cink in baker, tu pa so še omega 3 maščobne kisline, ki nas varujejo pred srčno žilnimi obolenji, krepijo imunski sistem in znižujejo krvni tlak. Naj še osvežimo spomin, da so kozice podobna vendar manjša vrsta te skupine. Škampi pa naj bi veljali tudi kot naravni afrodiziak.


Naše kosilo bo zelo hitro pripravljen obrok pred daljšim treningom, prav gotovo pa si jih lahko omislite kot nadomestilo za veliko število izgubljenih kalorij po utrujajočem treningu.

Foto: Tanja Drinovec
Foto: Tanja Drinovec


 

Za 2 osebi potrebujemo:


Olivno olje
1 manjša čebula
2 stroka česna
250 g gamberov (očiščenih škampov)
1 dl belega vina
Šopek sesekljanega peteršilja
Malo limoninega soka
0,5 dl jušne osnove ali pol jušne kocke
Žlička masla
0,5 dl sladke smetane
Sol, poper
250 g polnozrnatih špagetov
1 pest kozjega sira

 

Priprava:


Zavremo velik lonec slane vode in počasi damo kuhati špagete po navodilu. Med tem na olju prepražimo sesekljano čebulo in škampe. Dodamo sesekljan česen, na hitro prepražimo in zalijemo z vinom in pokapljamo z limono. Dodamo še jušno osnovo ali kocko. Solimo, popramo in potresemo s peteršiljem, dodamo še sladko smetano in še malo pokuhamo. Odstavimo. Ko so špageti skuhani jih samo še prelijemo z omako. Pazimo le, da s kuhanjem škampov ne pretiravamo, ker bodo izgubili svojo mehkobo.
 
Foto: Tanja Drinovec
Foto: Tanja Drinovec


***
Tanja Drinovec, študij arhitekture je uporabila za izdelovanje najboljših slaščic, hrana je njena strast, šport vidi čez prehrano, ko ne kuha, oblikuje nakit in potem gre na kolo. Je mati treh otrok.
 

Preberite še:

Komentarji: