Hrvaška lahko postavi rekord svetovnih prvenstev!

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Dve tekmi zapovrstjo so zmagali po izvajanju enajstmetrovk. Se ji lahko zgodi, da tudi v polfinalu zmaga po strelih z apnene točke?
Še nikoli v zgodovini mundialov senamreč še ni zgodilo, da bi neka reprezentanca trikart šla naprej po izvajanju enajstmetrovk.. Angleži so sicer že prepričani, da bodo brez podaljškov prišli v finale, Hrvati pa vedo, da kdor podcenjuje nasprotnika… do finala sploh ne pride.
Poleg "vatrenih" so samo še Argentinci leta 1990 v četrtfinalu po enajstmetrovkah premagali Jugoslovane in v polfinalu še Italijane, v finalu so izgubili z Nemci 0-1.


BBC je objavil zanimivo analizo o izvajanjih enajstmetrovkah n dosedanjih svetovnih prvenstvih.
Od 240 penalov je bilo 170 zadetkov. Vratarji so gol obranili 49., 12 udarcev je šlo v okvir vrat, ostalo pa mimo.
Najbolj učinkoviti so bili tisti, ki so streljali v desni ali levi zgornji kot vrat. Takih strelov je bilo 15 in golmani niso obranili niti enega. Kar 90 odstotno uspešnost imajo strelci, ki so streljali pol visoko ali visoko v eno ali drugo stran vratarja.

Nemci so kralji enajstmetrovk. Na svetovnih prvenstvih so štirikrat izvajali kazenske udarce in vsakič so se uvrstili naprej (1982,1986,1990,2006).
Vendar se jim Hrvati približujejo. Od vseh reprezentanc, ki so vsaj dvakrat izvajale kazenske strele ima samo Hrvaška sto odstotno učinkovitost – dva od dveh.


In še ena zanimivost, ki je pomebna ja polfinalni obračun med Anglijo in Hrvaško, do letošnjega prvenstva so prav Angleži najslabši v izvajanju enajstmetrovk! Svojo črno serijo so prekinili ravno  na letošnjem svetovnem prvenstvu v četrtfinalu proti Kolumbiji. No, tudi na evropskih prvenstvih niso kaj prida, saj so od štirih izvajanj, kar trikrat izpadli

Največkrat so enajstmetrovke izvajali Argentinci, petkrat so jih izvajali in štirikrat so bili uspešni, samo leta 2006 so izgubili od Nemcev.

 

Naslovka:  Antonin Thuillier/AFP

Več iz te teme:

Komentarji: