Hrvaški ultramaratonci iz Vukovarja v Srebrenico

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Za nasmeh v sicer tragični in grozljivi zgodbi je poskrbela skupina hrvaških ultramaratoncev, ki se jev sredo s spominskega območja Ovčara pri Vukovarju odpravila na 227 kilometrov dolg tek proti Srebrenici. Kot so poudarili tekači, tečejo v spomin na vse nedolžne žrtve, ki so umrle med in po obleganju Vukovarja leta 1991 ter v pokolih na območju Srebrenice leta 1995.

Tek poteka v spomin na 20. obletnico genocida v Srebrenici in ga je organiziral svet bošnjaške narodnostne skupnosti v Zagrebu z namenom, da bi povezali dve mesti, ki sta bili prizorišče največjih tragedij v zadnji vojni.

Ultramaratona se je udeležilo sedem tekačev, večinoma hrvaških veteranov. Ultramaraton Vukovar - Srebrenica poteka pod pokroviteljstvom hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Ob ljubezni do teka in do ultramaratonov smo se odločili za tek do Srebrenice v spomin na žrtve Vukovarja in Srebrenice. Tudi v prihodnje želimo vsako leto opomniti ljudi, naj ne pozabijo, kaj se je zgodilo, ter da se ne bi ponovilo," je izjavo enega izmed udeležencev Roberta Kasumovića povzel hrvaški radio.

Tekači so začeli teči pred spomenikom na Ovčari, kjer so pripadniki srbskih enot po zasedbi Vukovarja novembra 1991 ubili najmanj 200 hrvaških vojakov in civilistov. Načrtujejo, da bodo v Srebrenico pritekli v petek, dan pred sobotno osrednjo spominsko slovesnostjo.

Letos mineva 20 let od grozljivega zločina med vojno v BiH, ko so enote bosanskih Srbov po zasedbi Srebrenice, ki je bila pod zaščito ZN, ubile več kot 8000 Bošnjakov. Na letošnji slovesnosti v Srebrenici je predviden tudi nagovor slovenskega predsednika Boruta Pahorja.

Več iz te teme:

Komentarji: