Hujšanje: lažje zjutraj kot zvečer

Zdi se, da je lažje shujšati zjutraj, a hujšati se le s športom ne da.
Fotografija: Če zjutraj treniramo na tešče, je najbolje, da to počnemo z zmerno ali celo nizko intenzivnostjo v trajanju od 30 do 90 minut. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Če zjutraj treniramo na tešče, je najbolje, da to počnemo z zmerno ali celo nizko intenzivnostjo v trajanju od 30 do 90 minut. FOTO: Shutterstock

Najprej pa tole in verjetno za vedno: samo s športom ne bomo shujšali. Veliko bolj pomembno je, kako in kaj jemo. A v vsakem primeru bo šport temu popolno dopolnilo. Po ameriški študiji je verjetnost uspeha največja, če to – da športamo - storimo pred 12. uro.

Erik Willis, direktor študije na Univerzi v Severni Karolini, za to nima dokončne razlage - o tem pri švicarskem Datasport piše Valentin Belz -, vendar pa omenja tri mogoče razlage:

1. Tistega, ki običajno trenira zjutraj, manj moti, da ga stvari motijo​​. To zagotavlja rednost in pravilnost vadbe.
2. Tisti, ki zjutraj trenira na tešče, optimizira metabolizem lipidov in lahko poveča zmanjšanje maščob.
3. Trening zjutraj lahko spodbudi povečane občutke sitosti in posledično čez dan pojemo manj hrane.
 

Kaj to pomeni za ljubiteljske športnike, ki bi radi shujšali?


Tisti, ki želijo shujšati, se ne bi smeli spraševati le o svojih prehranjevalnih navadah, temveč v svoj tedenski program vključiti tudi določene ure športa. In to bi bilo idealno narediti zjutraj. Pomembno je, da prehrano in šport izberemo tako, da sta za nas dolgoročno praktična. Z drugimi besedami, v novi dieti in izbranem športu ne smemo uživati ​​le nekaj tednov, pač pa mesece. V nasprotnem primeru tvegamo nesramno prebujenje, če se eno ali drugo vrne na stari vzorec, in nihalo zaniha nazaj na drugo stran.
image_alt
Jutranji tek, na tešče

Nasveti za trening zjutraj


1. V tedenskem koledarju načrtujmo stalne vadbene enote, da zagotovimo njihovo učinkovito izvedbo.
2. Če zjutraj treniramo na tešče, je najbolje, da to počnemo z zmerno ali celo nizko intenzivnostjo v trajanju od 30 do 90 minut.
3. V svoje vadbene enote vključimo dodatno vsebino, različne oblike usposabljanja, in tako vadi damo nov pomen. To bo zagotovilo za dodatno motivacijo in zagotovilo za povečanje zmogljivosti.
4. Če želimo povečati bazalno stopnjo metabolizma, trening vzdržljivosti dopolnimo z vadbo moči. Za to običajno zadostuje lastna telesna teža, zato nam ni treba nujno v telovadnico.
5. Po vadbi se prepričajmo, da smo dovolj dopolnili zaloge ogljikovih hidratov in načrtujmo dovolj časa za okrevanje.
image_alt
Vadba s praznim želodcem

Komentarji: