Ironman končno v Sloveniji!

Fotografija: BERGEN, GERMANY - SEPTEMBER 09:  Athletes in action during a Triathlon Bundesliga race ahaed the IRONMAN 70.3 Ruegen on September 9, 2017 in Bergen, Germany.  (Photo by Joern Pollex/Getty Images for IRONMAN)
Odpri galerijo
BERGEN, GERMANY - SEPTEMBER 09: Athletes in action during a Triathlon Bundesliga race ahaed the IRONMAN 70.3 Ruegen on September 9, 2017 in Bergen, Germany. (Photo by Joern Pollex/Getty Images for IRONMAN)

Svetovno znano licenčno triatlonsko tekmovanje IRONMAN, ki je prvič potekalo pred natančno 40 leti na Havajih, letos končno prihaja tudi v Slovenijo.

I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria bo 23. septembra 2018 v čudoviti slovenski Istri in na Obali. Organizacija zgodovinskega tekmovanja je že v polnem teku, organizatorji pa zagotavljajo, da se 23. septembra obeta čudovita dirka.

Tako imenovani polovični IRONMAN, ki obsega 1,9 km plavanja, 90 km kolesarjenja in 21 km teka, pa ni le izjemnega pomena za slovensko športno javnost, pač pa tudi pomembna priložnost za turistično in gospodarsko promocijo Slovenije, zaradi česar je dogodek deležen pozornosti domače in tuje javnosti. Tretjega aprila je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor organizatorjem vročil tudi listino o častnem pokroviteljstvu dogodka in izrazil osebno podporo tekmovanju. »Priča smo začetku čudovite zgodbe, ki jo bomo zapisali jeseni in nato vsako leto,« je ob tej priložnosti zbrane v predsedniški palači nagovoril Pahor in dodal, da ga osebno veseli, da je v Sloveniji vse več tekačev, kolesarjev in plavalcev, zaradi česar je prepričan, da bo tekmovanje I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria dobilo v slovenski Istri podporo javnosti in športnikov, s tem pa tudi tradicijo. »V Sloveniji imamo veliko športnih prireditev, IRONMAN pa bo med njimi kot češnja na torti,« je sklenil.

 

Ljubljana, Predsedniska palaca.
Predsednik republike Borut Pahor je priredil sprejem ob vrocitvi listine o castnem pokroviteljstvu nad triatlonsko tekmo v polovicnem Ironmanu I Feel Slovenia Ironman 70.3 Slovenian Istria.
Ljubljana, Predsedniska palaca. Predsednik republike Borut Pahor je priredil sprejem ob vrocitvi listine o castnem pokroviteljstvu nad triatlonsko tekmo v polovicnem Ironmanu I Feel Slovenia Ironman 70.3 Slovenian Istria.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je organizatorjem tekmovanja IRONMAN vročil listino o častnem pokroviteljstvu dogodka. (STA foto)

 

Med zbranimi v predsedniški palači so največ pozornosti prejeli najmlajši športni navdušenci, ki se bodo septembra udeležili tekmovanja IRONKIDS. To bo dan pred velikim dogodkom, in sicer v soboto, 22. septembra. IRONKIDS ima dolgoletno tradicijo v več državah, v katerih poteka IRONMAN, in sovpada s filozofijo promocije zdravega načina življenja in uživanja na svežem zraku, ki je v središču IRONMANA. Organizatorji v skladu s tem v Izoli pripravljajo simbolično tekaško tekmovanje za vse otroke, stare med 2 in 14 let, ki bodo glede na različne starostne kategorije tekli na progah različnih dolžin. Vsi, ki se bodo teka udeležili, pa bodo seveda prejeli medaljo. Na dan tekmovanja bodo na organizirane številne dejavnosti in delavnice za otroke, zabavali jih bodo animatorji in številni nastopajoči, svojo ponudbo bodo na stojnicah predstavile tudi različne blagovne znamke, namenjene otrokom. Obeta se pester dan za vso družino.

 

Ljubljana, Predsedniska palaca.
Predsednik republike Borut Pahor je priredil sprejem ob vrocitvi listine o castnem pokroviteljstvu nad triatlonsko tekmo v polovicnem Ironmanu I Feel Slovenia Ironman 70.3 Slovenian Istria.
Ljubljana, Predsedniska palaca. Predsednik republike Borut Pahor je priredil sprejem ob vrocitvi listine o castnem pokroviteljstvu nad triatlonsko tekmo v polovicnem Ironmanu I Feel Slovenia Ironman 70.3 Slovenian Istria.

Mladi športni navdušenci iz OŠ Prežihov Voranc, ki se bodo septembra udeležili simboličnega tekmovanja IRONKIDS. (Foto: STA)

 

Tekmovanje IRONKIDS pa ne bo edini vzporedni dogodek jesenskega triatlona. Med drugim organizatorji namreč načrtujejo tudi regionalno poslovno konferenco, na katero bodo povabili več kot 100 relevantnih podjetij iz regije in širše, tudi iz zalivskih držav. Dvodnevna konferenca, na kateri se bodo povezovali in družili gospodarstveniki iz različnih regij, bo postregla tudi s številnimi zanimivimi in aktualnimi predavanji za sodelujoče.

 

                                      23. SEPTEMBRA NAS V KOPRU ČAKA PRAVA ŠPORTNA POSLASTICA

                                       VSE UDELEŽENCE VLJUDNO VABIMO, DA SE PRIJAVITE TU!

 

Pa se vrnimo k osrednjemu tekmovanju, ki je v središču septembrskega dogajanja v slovenski Istri. Tekmovalce 23. septembra čaka izzivov poln dan! Začetek tekmovanja bo v Kopru, našem očarljivem obmorskem mestu, katerega italijansko ime, Capodistria, izvira iz enega od njegovih prejšnjih imen – Caput Histriae, ki je pomenilo »prestolnica Istre«. Stari del mesta s srednjeveško arhitekturo lahko občudujemo z Ukmarjevega trga, na katerem se bo začel in končal 1,9 km dolgi plavalni del tekmovanja. 

90,1 km dolga kolesarska proga, ki bo tekmovalce peljala kar skozi dve državi – Slovenijo in Italijo – bo vodila najprej skozi koprsko staro mestno jedro in nato proti Ankaranu. Kmalu zatem bodo tekmovalci prečkali državno mejo med Slovenijo in Italijo in nekaj časa vozili ob italijanski obali. Ob vrnitvi v Slovenijo se bodo povzpeli na Osp, eno od slovenskih najstarejših vasi s čudovitimi kamnitimi hišami in slikovitimi ulicami. Sledila bosta še dva vzpona v zaledju slovenske Istre, proga pa se bo končala z dolgim spustom, med katerim bodo tekmovalci uživali v pogledu na znane slovenske turistične destinacije – Koper, Izolo in Piran.

Tekmovanje se bo končalo s tekom v skupni dolžini 21,1 km. Tekaški del proge bo vodil skozi center Kopra in nato po obalni cesti do Izole in nazaj. Celotna proga je ravna, najvišji del ima le 5 metrov nadmorske višine. Ciljna črta bo na koprski promenadi, tik ob morju.

BERGEN, GERMANY - SEPTEMBER 09:  Athletes in action during a Triathlon Bundesliga race ahaed the IRONMAN 70.3 Ruegen on September 9, 2017 in Bergen, Germany.  (Photo by Joern Pollex/Getty Images for IRONMAN)
BERGEN, GERMANY - SEPTEMBER 09: Athletes in action during a Triathlon Bundesliga race ahaed the IRONMAN 70.3 Ruegen on September 9, 2017 in Bergen, Germany. (Photo by Joern Pollex/Getty Images for IRONMAN)

23. septembra nas v Kopru končno čaka prava športna poslastica – tekmovanje IRONMAN. (Foto: Joern Pollex/Getty Images za IRONMAN)

Da pa ne bodo tekmovalci startali »na suho«, smo izzvali dva slovenska poklicna športnika, da spomladi preizkusita progo in delita z nami svoje namige in nasvete. Kristijan Koren, poklicni kolesar iz ekipe BAHRAIN MERIDA Pro Cycling Team, bo prevozil 90 km kolesarske proge, David Pleše, poklicni triatlonec, pa bo pretekel tekaški del proge. O obeh podvigih bomo podrobno poročali tudi bralcem Poleta in seveda že nestrpno čakamo, kakšna bo njuna ocena.

K izpeljavi celotnega projekta so bistveno prispevale tudi štiri obalne občine, Koper, Izola, Piran in Ankaran, ki bodo jeseni gostile triatlonce in spremljevalce iz vsega sveta. Združitev vseh občin v en projekt je velika prednost za organizatorje in tudi za občine, saj bo uspešno sodelovanje pripomoglo k večji prepoznavnosti in zapolnitvi namestitvenih kapacitet. Prav tako sta pomembna podpora in sodelovanje Slovenske turistične organizacije skozi blagovno znamko I FEEL SLOVENIA.  Tekmovanje IRONMAN jo bo že v svojem imenu poneslo v svet in pripomoglo k večji prepoznavnosti Slovenije in njenih lepot.

Po več letih truda imamo torej končno to svetovno znano licenčno tekmovanje tudi pri nas: 23. septembra 2018 bodo ulice slovenskih obalnih mest preplavili izzivalci in navdušenci IRONMAN. Število prijav se povečuje po pričakovanjih in glede na potek priprav si organizatorji obetajo prečudovit jesenski konec tedna, ki bo združil rekreativce, športnike in tudi gospodarstvenike iz različnih držav. Zdaj le še držimo pesti, da tudi vreme ne bo razočaralo.

Postanite del tega edinstvenega zgodovinskega dogodka tudi vi – kot tekmovalci, gledalci ali prostovoljci. Več informacij boste našli na www.ironman.com/slovenia70.3,

za vsa vprašanja pa lahko neposredno z organizatorji stopite v stik na e-naslovu:  slovenia70.3@ironman.com.

 

 

                                                                            NAJBLIŽJA POT DO REGSTRACIJE

 

 

 

 

 

 

 


 

Več iz te teme:

Komentarji: