Jaz jo imenujem gorenjska juha

Krompirjeva golaž juha. Prav z lahkoto bi tudi današnjo juho poimenovali gorenjska juha.
Fotografija: V mrzlih zimskih dneh bo vnesla nekaj ravno prave  topline in kalorij za pogret navznotraj še zlasti, če se boste klatili po zasneženih belih kulisah. FOTO:Tanja Drinovec/Delo
Odpri galerijo
V mrzlih zimskih dneh bo vnesla nekaj ravno prave  topline in kalorij za pogret navznotraj še zlasti, če se boste klatili po zasneženih belih kulisah. FOTO:Tanja Drinovec/Delo

Če nam Gorenjcem prislovično dodeljujejo pridevnik skopuškosti potem je današnja juha morda res med varčnejšimi juhami in še spominjala naj bi na golaž kljub temu, da v  njej načeloma in praviloma ni niti koščka mesa. Še za poduhati ne.

image_alt
Bogata zimska solata

Sama sem v današnjem receptu malenkost pogoljufala in juhi dodala nekaj slanine za »gušt«. Po drugi strani nas pa ljudi na Gorenjskem mirno lahko ozmerjajo s krompirjevci. Pa to ne zaradi tako neznansko velike sreče, ki bi jo imeli v življenju (nekateri seveda tudi to)  ampak zaradi dobro razširjene in rastoče vsem dobro poznane in priljubljene kulturne rastline, ki se ponosno diči po gorenjskih njivah . Seveda zopet govorimo o vse uporabnem krompirju.

Naša jed je sila preprosta enolončnica (morda je juha celo malo slab izraz za to jed). Skuhati jo je sila preprosto. V mrzlih zimskih dneh pa bo vnesla nekaj ravno prave  topline in kalorij za pogret navznotraj še zlasti, če se boste klatili po zasneženih belih kulisah. V glavni vlogi pa torej kalorični, nenadomestljivi, čudoviti krompir in čebula.

image_alt
Filana paprika se reče po domače

Krompirjeva golaž juha. FOTO:Tanja Drinovec/Delo
Krompirjeva golaž juha. FOTO:Tanja Drinovec/Delo

Za lonec krompirjeve golaž juhe potrebujemo :

olje
3 do 4 čebule
7 do 8 krompirjev
Nekaj rezin pancete
Velika žlica pirine moke
2 stroka sesekljanega česna

0,5 dl rdečega vina
Sol, poper
Lovorov list, ščep kumine
Sladka paprika v prahu
Žlica paradižnikove mezge
(jušna kocka po želji)

Priprava kromprijeve golaž juhe:

Olupljen krompir narežemo na kocke in ga skuhamo v slani vodi. Čebulo sesekljamo in  dobro prepražimo. Čebuli dodamo še panceto in še malo pražimo. Čebulo potresemo s sladko papriko, ji dodamo paradižnikovo mezgo in premešamo. Dolijemo vino. V lonec stresemo skuhan krompir, zalijemo z vodo in dodamo jušno kocko, lovor, česen, kumino nato pa po želji posolimo in popramo. Vse skupaj kuhamo še nekaj časa. Pazimo, da krompirja ne razkuhamo v celoti.

V mrzlih zimskih dneh bo vnesla nekaj ravno prave  topline in kalorij za pogret navznotraj še zlasti, če se boste klatili po zasneženih belih kulisah. FOTO:Tanja Drinovec/Delo
V mrzlih zimskih dneh bo vnesla nekaj ravno prave  topline in kalorij za pogret navznotraj še zlasti, če se boste klatili po zasneženih belih kulisah. FOTO:Tanja Drinovec/Delo

Komentarji: