Jordan obeležil 30 let legendarnih športnih copat

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Eden najboljših košarkarjev v zgodovini Michael Jordan je v petek obeležil 30-obletnico legendarnih športnih copat, ki jih je kreiral sam skupaj s podjetjem Nike, Air Jordan I. Te so postale globalni hit in za svoje čase obvezen modni dodatek.

"Pred 30 leti smo naredili nekaj dobrih stvari," je v Parizu dejal Jordan izbranim novinarjem. Jordan je obraz ene izmed vejev podjetja Nike, ki v mošnjiček prinaša ogromno denarja, namreč njegovi košarkarski copati in copati za prosti čas so eni najbolj prodajanih na svetu, nekej v Združenih Državah Amerike nosijo celo status ikone. Lani je prodaja čevljev njegove znamke poskočila za neverjetnih 14 odstotkov, kar je naneslo 2.6 milijarde ameriških zelencev od prodaje. Še vedno pa znamka Jordan v ZDA predstavlja kar 48% tržne kapacitete v rubriki športnih copat in oblačil, Adidasov delež na trgu je v primerjavi zanemarljiv, le 2.6 odstotka.

Jordan, ki je sicer na vsaki tekmi nosil druge košarkarske copate in jih kasneje podaril, se je upokojil leta 2003, v severnoameriški ligi NBA pa je s Chicago Bulls osvojil šest naslovov. Dvainpetdesetletnik je sicer eden najbogatejših upokojenih športnikov, še več, letos je prvič na listi največjih zaslužkarjev na svetu prišel v družbo milijardejev, poroča revija Forbes.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: