Roglič in Mezgec, oba zmagovalca Maratona Alpe Scott, svetujeta pred startom

Po letu dni premora, bo. 4. julij ponovno dan za Maraton Alpe Scott.
Fotografija: Najlepši razgledi se kar vrstijo. FOTO: Arhiv Maratona Alpe Scott
Odpri galerijo
Najlepši razgledi se kar vrstijo. FOTO: Arhiv Maratona Alpe Scott

Po letu dni premora bodo prvo julijsko nedeljo vasice in kraji pod Kamniško – Savinjskimi Alpami znova v znamenju kolesarstva. Vrača se Maraton Alpe Scott, tokrat že v svoji 14. izvedbi.

Natanko ob 9. uri bo pastir z Velike planine, kot že tradicionalno, s piskom v rog pospremil na pot udeležence najzahtevnejšega maratona v Sloveniji. Pred njimi je trasa okoli slikovitih Kamniško – Savinjskih Alp. Prve kolesarje v cilju na Glavnem trgu v Kamniku pričakujemo okoli 12.30, kar pomeni, da bodo s 130 km in 2000 m višinske razlike opravili v dobrih treh urah in pol.
image_alt
Spoznajte najljubši klanec Primoža Rogliča

Prenos V ŽIVO – prvikrat na celotni trasi Maratona Alpe Scott

Organizatorji bodo letos poskrbeli za prenos maratona V ŽIVO. K promociji slikovite trase okoli Alp so povabili vseh 10 občin ob trasi in Železno Kaplo na avstrijskem Koroškem, saj so prepričani, da je prenos med drugim priložnost za predstavitev čudovitih krajev ob trasi. Maraton boste lahko spremljali prek YouTube kanala Maratona Alpe.
 

e-Bike na e-Alpah – prvi cestni maraton s kategorijo za e-kolesa


Tudi letos bodo maraton lahko prevozili kolesarji z električnimi kolesi v enotni kategoriji. Zaradi dolžine maratona bo trasa za e-kolesarje prilagojena - ciljno črto bodo prečkali v vasi Jezersko. Priložnost torej za vse kolesarje, ki so užitke našli v udobni in ekološki vožnji v naravi. V sodelovanju s podjetjem Proloco Trade d.o.o., uvoznikom koles Scott za Slovenijo, bodo organizatorji v posebnem natečaju izžrebali tudi 3 srečneže, ki bodo na e-Alpah kolesarili na kolesih znamke Scott, e-kolo Scott pa jim bo na voljo še dodaten dan po izbiri.
FOTO: Arhiv Maratona Alpe Scott
FOTO: Arhiv Maratona Alpe Scott

O kolesarskem maratonu z najlepšimi razgledi


Trasa Maratona Alpe velja za eno najlepših v Sloveniji. Če imajo ostali maratoni razglede na morje in mestna središča, trasa Maratona Alpe Scott nudi razglede proti najvišjim vrhovom Kamniško-Savinjskih Alp. Maraton za vsakega kolesarja predstavlja velik izziv, saj je pred njim 130 kilometrov, poleg tega pa mora na trasi premagati kar tri prelaze – Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec, kar v skupnem pomeni 2000 m višinske razlike.

FOTO: Arhiv Maratona Alpe Scott
FOTO: Arhiv Maratona Alpe Scott

Maraton Alpe Scott v številkah


Datum: 4. 7. 2021
Start: ob 9. uri v centru Kamnika (Glavni trg)
Dolžina: 130 km (Kamnik – Komenda – Cerklje – Šenčur – Preddvor – Jezersko – Pavličevo sedlo – Solčava  - Luče –– Ljubno – Gornji Grad – Kamnik)
Višinska razlika: 2000 m
Vzpon na Jezerski Vrh: dolžina 24,3km, višinska razlika 891m, povprečni naklon 3,9 %, max 12,3%
Vzpon na Pavličevo sedlo: dolžina 5km, višinska razlika 540m, povprečni naklon 10,4 %, max 17,4%
Vzpon na Črnivec: dolžina 9,4km, višinska razlika 476m, povprečni naklon 3,2 %, max 12,1%
FOTO: Arhiv Maratona Alpe Scott
FOTO: Arhiv Maratona Alpe Scott

Luka Mezgec, zmagovalec Maratona Alpe Scott 2009


Zmaga Luke Mezgeca na Maratonu Alpe Scott je bila še toliko bolj posebna, saj je maraton, takrat še kot gorski kolesar, odvozil z mavcem na roki. Danes eden najboljših slovenskih profesionalnih kolesarjev takole svetuje udeležencem maratona.
»Pred samim maratonom priporočam nekaj daljših izletov s kolesom, ki vsebujejo par daljših vzponov, da se telo navadi na dolžino samega maratona. Tistim boljšim in tekmovalno ambicioznim udeležencem bi svetoval, da se zadnji teden pred maratonom dobro spočijejo in opravijo le en resen trening, približno tri dni pred dogodkom.

Na samem maratonu naj ne pozabijo na potno hrano in veliko tekočine - vsaj 1 bidon na uro. Na vzponih je pomembno, da izberejo svoj tempo, saj se lahko zgodi v primeru pretiravanja proti Jezerskem vrhu ali Pavličevem sedlu, da to kasneje drago plačajo (prazne noge, krči na vzponu na Črnivec …). Med pripravami pa je seveda na prvem mestu užitek na kolesu«.
Luka Mezgec na odru za zmagovalce. FOTO: Arhiv Maratona Alpe Scott
Luka Mezgec na odru za zmagovalce. FOTO: Arhiv Maratona Alpe Scott

 

Primož Roglič, zmagovalec Maratona Alpe Scott 2012


Leta 2012 je postal zmagovalec Maratona Alpe Scott Primož Roglič, ki je bil do takrat v kolesarskih krogih še nepoznan. Iz smučarskega skakalca se je z neverjetno hitrostjo prelevil v danes najboljšega svetovnega kolesarja. Primož se rad spominja svojega nastopa izpred 9-ih let, udeležencem na letošnjem maratonu pa sporoča, da zaupajo v svoje sposobnosti in se lotijo proge po svojih zmožnostih.
»Udeležencem želim srečno vožnjo in naj opravijo z maratonom s čim manj nepotrebnimi problemi. Ob hudi vročini je potrebno še posebno paziti na pitje, čim več tega«, poudarja Primož, ki vsem kolesarjem želi veliko užitkov na prelepem Maratonu Alpe«.
Roglič je zmagal tudi na Maratonu Alpe Scott. FOTO: Arhiv Maratona Alpe Scott
Roglič je zmagal tudi na Maratonu Alpe Scott. FOTO: Arhiv Maratona Alpe Scott

Komentarji: