Kako IRONMAN 70.3 SLOVENIAN ISTRIA pričakujejo nekateri izmed tekmovalcev

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa


Kdor se je vsaj kdaj že srečal s triatlonom, ta teden gotovo občuti 'veselo pričakovanje', ki je, ja morda pa res, skoraj tako posebno kot rojstvo otroka ☺ . Tudi med Slovenci je namreč veliko takih, ki že vrsto let sledijo najprestižnejšemu svetovnemu tekmovanju v triatlonu, t. i. Ironman seriji, in se po Evropi, včasih pa tudi zunaj nje, tekmovanj tudi udeležujejo. Tekme v Ironman in polovični Ironman razdalji potekajo skozi vse leto po vsem svetu, prav ta konec tedna bo tako Ironman v Emilii - Romagni, polovični Ironmani pa prav  v nedeljo kar na  petih prizoriščih po svetu. In, letos prvič, se bo Chongqingu na Kitajskem, Augusti in Atlantic Cityju v Ameriki in Dorsetu v Angliji prvič pridružila tudi Slovenija.
V nedeljo se bo tako pisala zgodovina, saj bo Slovenija vstopila v svet organizatorjev in ljubiteljev triatlona s celega sveta. Seveda nas je zanimalo, kako IRONMAN 70.3 SLOVENIAN ISTRIA v Kopru, prvo slovensko polovičko, pričakujejo nekateri izmed njenih udeležencev. 

 

ni podpisa
ni podpisa
Tjaša Žnidar


“Triatlon me je od nekdaj navduševal, pred štirimi leti sem se udeležila prvega polovičnega Ironmana v Puli. Postal je del mojega življenja in zato vprašanje o tem, ali se prijaviti na prvo IM polovičko v Sloveniji, sploh ni bilo vprašanje, ampak povsem naravna, že takoj po najavi dogodka v hipu sprejeta odločitev. Rada imam namreč tekmovanja v septembru, plavanje v morju in dolge razdalje. V septembru leta 2016 sem se udeležila svojega prvega  (celega op. a.) Ironmana na Mallorci in si že takoj po prihodu v cilj utrujena, a neskončno zadovoljna rekla: „To je to...in tega bi še!“. Lanskega septembra sem tekmovala na Ironmanu v Italiji, za letošnjega, mojega tretjega sem izbrala tekmo v Celovcu. Že se veselim prihajajočega vikenda v Kopru, kjer me čaka moj letošnji tretji triatlon srednje (polovične IM razdalje), na katerega se niti nisem posebej pripravljala, sem se pa uspela spoznati z najbolj ključnim delom preizkušnje - s kolesarsko traso. Pravzaprav mi je všeč, da ni samo naravnost. Pričakujem, da nas čaka en super dan v prepletu treh najlepših športov, v pisani, vedno odlični družbi triatlonskih prijateljev, ki bo še toliko večja, saj bomo tekmovali pravzaprav doma.”

 

 

ni podpisa
ni podpisa
Nenad Gregec


“Nedavno Svetovno prvenstvo v polovičnem Ironmanu v Južnoafriški Republiki je bila prvovrstna izkušnja, predvsem se je bilo zanimivo pomeriti z vrhunsko pripravljenimi sotekmovalci, ki so v marsičem povsem primerljivi s profesionalnimi športniki. Ločeni tekmi za ženske in moške pa sta tekmovalcem in tekmovalkam dali krasno priložnost od blizu spremljati najboljše predstavnike in predstavnice našega športa v akciji. Polovička v Kopru bo moj osmi dolgi triatlon in tretji pol Ironman na tretji celini letos, tekma na domačem terenu pa je vendarle nekaj posebnega. Zato čutim že skoraj dolžnost udeležiti se tekme pred domačim pragom ter na lep način zaključiti letošnjo tekmovalno sezono. Poznavanje proge je vedno dobrodošlo, zlasti na tako zahtevni kolesarski trasi, kot je koprska. Zato bo potrebno na kolesarskem delu prihraniti vsaj nekaj moči za tek, kjer sence ne bo ravno na pretek in kjer bo pravilna razporeditev uživanja hrane in pijače (tudi že pred tem na kolesu) prišla posebej do izraza.
Načrt treningov za Koper se ni bistveno razlikoval od siceršnjega načrta treningov, mogoče sem le na kolesu vključil kak klanec več. Ampak zdaj so glavni treningi že za nami in je v nedeljo pomembno zgolj to, da uživamo in pridemo v cilj z nasmeškom na obrazu. Če pa ob tem uspemo kakemu otroku ob progi pomahati ali dati petko ter se na okrepčevalnicah zahvaliti prostovoljcem za njihovo pomoč, še toliko bolje!”

 


ni podpisa
ni podpisa
Janez Klančnik


“Prvo uradno Ironman polovičko v Sloveniji že nestrpno pričakujem. Triatlonov takšnih razdalj sem uspešno premagal že kar nekaj, zato jih ne štejem več – mislim pa, da se cifra vrti okrog 15. Letos sem pridno treniral, saj sem v začetku poletja tekmoval na triatlonu dolge razdalje (Challenge Roth). V nogah imam tako dovolj kilometrine, zato sem se na treningih v zadnjih dveh mesecih bolj osredotočil na pridobivanje hitrosti. Zaradi domačega terena čutim pred tekmo malo več treme in pritiska, saj me bo ob progi spodbujalo veliko prijateljev in znancev, ki jih ne želim razočarati, temveč navdušiti nad nastopom in samim dogodkom. Trasa mi je zelo všeč, posebej kolesarski del je zelo razgiban, tako da nam sploh ne bo dolgčas. Tekaška trasa od Kopra proti Izoli in nazaj pa je najlepša med vsemi in že komaj čakam, da jo z vetrom (burjo) v laseh pretečem in se nato v cilju zasluženo poveselim s prijatelji in z vsemi borci, ki bodo premagali to Ironmansko preizkušnjo.”

 


ni podpisa
ni podpisa
Ines Najvirt


“Ironman je že zdavnaj postal globalno gibanje in kdorkoli je kdaj obiskal kakšno tekmo iz svetovne serije, ve, o čem govorim. Zelo me veseli, da se je končno tudi pri nas našel organizator, ki je imel dovolj znanja in poguma, da se je lotil izvedbe sicer zelo zahtevnega dogodka. Zato bi organizatorju predvsem želela, da bi vse potekalo čim bolj gladko. Tekmovalci bomo zagotovo dali vse od sebe. Domača tekma je vselej zelo posebna, tudi zato, ker se bomo srečali vsi prijatelji, ljubitelji športa, ki tako ali drugače pogosto tudi skupaj treniramo in se bodrimo. Sama sem sicer opravila s 5 celimi Ironman razdaljami, polovičk in krajših razdalj posebej ne štejem. Ta tekma zame ni vrh sezone, je pa nikakor ne bi želela izpustiti. Proga je lepa in zahtevna, zlasti razgiban kolesarski del.”


ni podpisa
ni podpisa
Igor Kogoj

“Sedaj je pa res že manj kot pet do dvanajstih. Ura bo zdaj zdaj odbila. Čas od trenutka, ko sem sredi zime izvedel, da se bo zgodil IRONMAN v Sloveniji, dobiva nov dodaten pomen. Na izziv sem se brez dvoma takoj odzval na vseh področjih, ki so mi blizu in jih obvladam.

V klubu sem takoj sprožil mobilizacijo. Lepo smo se organizirali, naravnali naše kompase na Koper 23. septembra in pljunili v roke. Odziv je bil dober.  3K IRONMAN TEEM I FEEL SLOVENIA  šteje 42 članov. Sedemindvajset se nas bo pognalo na celotno traso, 15 jih je v 5 štafetah.  Zelo pisana je ta ekipa. Stari že večkrat preizkušeni ironmani so se večinoma odzvali, da tako izrazijo simpatijo in pripadnost IRONMAN plemenu. Imamo pa tudi kar nekaj manj izkušenih ali celo bolj ali manj začetnikov, ki jim bo nedeljska tekma prvi korak v svet triatlona. Delali smo dobro, organizirano, se učili eden od drugega, se medsebojno spodbujali in skratka izkoristili vse prednosti, ki jih daje organizirano, strokovno delo v skupini.


Takoj sem sprejel tudi osebno odločitev, da hočem biti tudi aktivno zraven. Popolnoma jasno mi je bilo, da tako pomembnega dogodka ne bom opazoval s strani s štoparico in zapiski, temveč želim biti živi del 1400 glavega organizma. Ni mi žal. Treninge, napredek, manjše padce svojih varovancev sem lahko doživljal čisto drugače, kot bi jih samo kot trener. In obenem sem slehernemu 3K jevcu neizmerno hvaležen za podporo in motivacijo, ki jo tudi zase črpam na treningih od slehernega od vas. Ko se ob tem spomnim samo na katero od štirih organiziranih kolesarjenj po trasi nedeljske tekme, mi zaigra v duši od veselja. Uf, kako smo grizli v klance, kako zabavno je bilo drzno spuščanje. In najlepše ob tem: druženje po napornih turah, kramljanje in zezanje v senci ali ob osvežilni pijači! Neprecenljivo.


Svoj prispevek h kompleksni organizaciji dogodka kot je IRONMAN 70,3 sem dal tudi preko Poleta, ko sem v svojih prispevkih nagovarjal bralce in širil IRONMAN virus. Ponosen in srečen sem, če sem vsaj kateremu od 1400 tekmovalcev pomagal k odločitvi za nastop, večji motiviranosti pri vadbi  in reševanju treninških dilem in vprašanj.


Race week je tu! Se vidimo na registraciji, pasta party, race briefingu, pred štartom, na progi, predvsem pa ponosni v cilju s finisher medaljo okrog vratu. “ 

 

 

ni podpisa
ni podpisa
Janja Jereb Bogataj z Alešem Bogatajem

 

“Koprska polovička bo za Aleša že šesta, zame pa druga. Aleš je kolo in tek treniral v manjši moški skupini - za vsako disciplino so drugi člani, plavanje pri 3K-ju enkrat tedensko, skupaj 8-10 ur treninga tedensko. Jaz pa sem razen plavanja enkrat na teden pri 3K-ju tek in kolo trenirala sama. Tekma, ki bo organizirana v Kopru, nama je še bolj zanimiva, saj bo verjetno kar nekaj domačih navijačev, kar bo dobrodošlo za dodatno vzpodbudo na teku. Kolesarska proga je dokaj težka, pa vendar brez nevarnih spustov. Upam, da nam bo v nedeljo vreme naklonjeno, da bo morje mirno, cesta suha in tek pri zmernih temperaturah. Najina edina želja je, da prideva v nedeljo srečno do cilja ter da se bova tekme še dolgo z veseljem spominjala, naslednji dan pa brez težav obula tekaške copate, saj nama smisel triatlona ni tekma, temveč način življenja.”

 

Več iz te teme:

Komentarji: