Kdo je Pravi moški? Tisti, ki skrbi zase

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Rak postaja vse večji javnozdravstveni problem sodobnega sveta, saj je najpogostejši vzrok obolevanja in smrti v svetu in pri nas. Bolezen globoko poseže v življenje bolnika in njegovih bližnjih, pa tudi v širše okolje oziroma vso družbo. Po napovedih SZO bosta med rojenimi leta 2012 eden od dveh moških in ena od treh žensk do svojega 75. leta predvidoma zbolela za rakom. V letu 2012 je pri nas za rakom zbolelo več kot 13.000 ljudi, umrlo pa več kot 5800. V Sloveniji je več kot 90.000 ljudi, ki so se kdaj srečali s to diagnozo. Odgovor na vprašanje, kako živeti z rakom, in smernice za ukrepanje daje Državni program za obvladovanje raka. Temu bo v prihodnje treba nameniti več pozornosti. Skoraj polovico vseh rakavih bolezni je mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, redno udeležbo v presejalnih programih za raka, pa tudi z življenjem v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju.

Cropped image of young muscular man doing heavy dumbbell exercise for biceps. Man working out with dumbbells on grey background. Fitness and workout concept.
Cropped image of young muscular man doing heavy dumbbell exercise for biceps. Man working out with dumbbells on grey background. Fitness and workout concept.

Slovenski moški na drugem mestu v Evropi po umrljivosti za rakom

Podatki Registra raka RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje namreč kažejo, da moški bolj zbolevajo in umirajo za rakom kakor ženske. Slovenija je med 10 državami v Evropi, kjer je umrljivost zaradi raka pri moških na prvem mestu, pred boleznimi srca in ožilja. Smo med petimi državami v Evropi z največjo incidenco raka pri moških in na drugem mestu po umrljivosti zaradi raka pri moških takoj za Madžarsko. Tudi pričakovana življenjska doba slovenskih moških (77,6 let) je pod povprečjem razvitih držav. Zato je ukrepanje na področju preventive in zgodnjega odkrivanja raka pri moških nujno, prav tako ozaveščanje o dolžni skrbi vsakega posameznika za lastno zdravje. Med značilne moške rake sodita rak mod in rak prostate. Več kakor pri ženskah je pri moških raka debelega črevesa in danke, pljučnega raka ter raka glave in vratu.

Vseslovenska akcija osveščanja Pravi moški

Z namenom osveščanja sta dve slovenski nevladni organizaciji – Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in Zveza slovenskih društev za boj proti raku – v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje RS in Onkološkim inštitutom Ljubljana pripravili vseslovensko akcijo ozaveščanja o moških rakih, ki so jo poimenovali Pravi moški. Ozaveščanja javnosti o rakih, ki se pogosteje pojavljajo pri moških, pa je premalo, na kar opozarjajo tudi mnogi na novo oboleli moški.

ni podpisa
ni podpisa

Kdo je pravi moški?

PRAVI MOŠKI je moški, ki poskrbi zase in je odgovoren do sebe in do svojega okolja (družina, otroci). Pravi moški ve, da mora skrbeti za svoje zdravje, zato obišče zdravnika, če opazi kakršno koli spremembo na telesu, in živi zdravo življenje, da bi zmanjšal možnost, da zboli za rakom.

Nasveti, kaj lahko naredite že danes, da zmanjšate ogroženost z rakom:

• Opustite škodljive navade in razvade (opustite kajenje in čezmerno pitje alkoholnih pijač)!

• Prehranjujte se zdravo, bodite telesno dejavni in vzdržujte normalno telesno težo!

• Bodite pozorni in skrbite za zdravo delovno in bivalno okolje! Udeležujte se organiziranega presejalnega programa Svit!

• Redno se pregledujte, pozorno spremljajte svoje počutje in se že ob najmanjši telesni spremembi odločite za preventivni pregled.

Posebej za namene ozaveščanja in preventive delujeta nova spletna stran http://www.izogniseraku.si in Facebookova stran Pravi moški, ki ponujata več informacij o posameznih rakih, nasvete in uporabne podatke o preventivi.

Več iz te teme:

Komentarji: