Kolesa so pozimi cenejša

Kratka razlaga, kdaj in zakaj se najbolj izplača kupiti novo kolo.
Fotografija: Pod črto je tudi resnica malo drugačna. Prodajalci vedno dajo popust ne glede na mesece v letu, ampak razlika je v višini. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Pod črto je tudi resnica malo drugačna. Prodajalci vedno dajo popust ne glede na mesece v letu, ampak razlika je v višini. FOTO: Shutterstock

Na koncu sezone so kolesa cenejša. Trditev, ki drži, če nočete najnovejšega modela. Ne drži, če vam je cena pomembnejša od kolesa.

So kolesa pozimi res cenejša kot spomladi? Ne, niso. In pika. Lahko zaključimo.

Trgovci so danes zelo prilagodljivi. Ne vem, kaj in kdaj se je zgodilo, ampak zdaj so popusti stalnica na cenovnih lističih, ki bingljajo z balanc. Včasih so bili točno določeni termini oziroma obdobja, kdaj se ponujajo popusti, danes je tako kot na tržnici, če ne dobiš popusta, greš tja, kjer ga. Trgovci so se spremenili ali pa so pokleknili pred kupcem, ki ima vedno prav. Za kupca je to dobro, za trgovca pa tudi, kot vse kaže, tako da lahko govorimo o živi kozi in sitem volku.

Ko zdaj, v novembru, vstopiš v prodajalno koles, doživiš lahko dvoje; prvič, da v polmraku – ker že dve prižgani sijalki pomenita izgubo – komaj opaziš od sezone utrujenega prodajalca, ki nima česa ponuditi, ker je vse prodal, nove robe pa še dolgo ne bo, ker ni mogel plačati vnaprej, ker je moral plačati najprej vse za nazaj. Drugi so tisti, ki so naročili robo že takrat, ko so imeli denar, se pravi nekje v avgustu ali celo spomladi, in imajo same dobre dobavitelje in zdaj se v izložbah svetijo modeli 2021.

image_alt
Domel razvija slovensko električno kolo


Kje so popusti? Popusti so na modelih 2020, če jih je še kaj ostalo, ali pa se skrivajo v prednaročilu. Kaj je to prednaročilo? To je nočna mora vsakega kolesarja. Kolesarji tega nismo vajeni, ljubitelji avtomobilov pač ste. Mi nikoli ne plačamo kolesa in ga potem več mesecev čakamo. To je nekaj najbolj groznega, kar se ti lahko zgodi. Razen če si dal kolo izdelati po lastnih merah. To pa z užitkom čakaš, tudi eno leto, če je treba.

Prednaročilo pomeni zalaganje trgovca z denarjem, ker ga pritiska grosist, trgovec na debelo oziroma dobavitelj, ki hoče denar vnaprej. Kolesar plača kolo zdaj, v celoti ali raje samo delno, in si s tem zagotovi kolo takoj, ko bo na voljo. Razumljivo. Vse naredimo, samo da ga čim prej dobimo. Torej, če zdaj hočete kolo z boljšim popustom, boste morali naročiti modelno leto 2021 in čakati ali pa kupiti letnik 2020 ali starejšega.

image_alt
Kako izberem električno kolo in neizmerno uživam


Oboje je katastrofa za kolesarja, ampak katastrofa, ki ima sladek priokus. Če naletite na zalogo 2021 že zdaj, pa boste opazili žareč obraz prodajalca, ki z iskrivima učkama pikira s pogledom točno v predel jakne, kjer nosite denarnico. Popusta za model 2021 seveda ni! Lahko pa vam damo popust za pedalki ali košarici za bidona ali na kakem kosu zimskih oblačil ali … na vsem drugem, samo na tem modelu, ki je tu iz prihodnosti, ne.

Pod črto je tudi resnica malo drugačna. Prodajalci vedno dajo popust ne glede na mesece v letu, ampak razlika je v višini. Če hočete več popusta, potem se odločite za kolo iz »stare« zaloge ali iz prednaročila, če ste zadovoljni z manjšim popustom, pa bodite veseli, da dobite točno tako kolo, kot ste si ga želeli. Preprosto. In še en nasvet: kdor jezika špara, kupi dražje kolo. Ne bodite tako ponosni na svoj ugled, če na listku ne boste videli prečrtane višje cene in spodaj dopisane nižje, le vprašajte prodajalca, ali je to pozabil storiti ... nikoli se ne ve.

Če naletite na zalogo 2021 že zdaj, boste opazili žareč obraz prodajalca, ki z iskrivima učkama pikira s pogledom točno v predel jakne, kjer nosite denarnico. FOTO: Shutterstock
Če naletite na zalogo 2021 že zdaj, boste opazili žareč obraz prodajalca, ki z iskrivima učkama pikira s pogledom točno v predel jakne, kjer nosite denarnico. FOTO: Shutterstock

Komentarji: