Kolesarjenje in mravljinčarstvo

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Umrl je. Ne diha. Ne čutim ga več.


Govorimo o moškem najboljšem prijatelju, ki trpi na sedežu bicikla v lajkrastih hlačkah brez spodnjic, nekje na hlačnem vložku, antibakterijskem blažilcu bolečin, ki jih povzroča kolesarjenje.
Da, o omrtvičenem penisu med kolesarjenjem je govor!


Kolesarji imamo večkrat ta problem. Ne vemo točno zakaj se to zgodi, vendar smo pomirjeni vsakič, ko se na cilju prekrvavi in oživi. Kaj pa če se to ne bi nikoli več zgodilo?


Sedenje na sedežu modernega bicikla lahko povzroči stiskanje živcev in žil na za kolesarje najbolj občutljivem področju telesa, ki se imenuje perineum, presredek. To je območje, predel med anusom in podnožjem penisa. Stiskanje presredka povzroči poškodbo živca, oteklino, insuficienco arterij, kar pomeni pomanjkanje krvnega pretoka in celo okluzijo, blokado krvnih žil, kar lahko pripelje do začasne ali trajne zatrtosti otekline, mravljinčenja, penilne krvne oskrbe, erektilne disfunkcije, impotence, zmanjšanja občutljivosti penisa… bolečine.

 

ni podpisa
ni podpisa


Narejena je tudi študija. Dlje, ko kolesarimo večja je možnost za mravljinčenje. Študija, ki je preučevala razmerje med kolesarjenjem in erektilno disfunkcijo, je pokazala, da je razširjenost zmerne do hude erektilne disfunkcije skoraj deset odstotna. Že če kolesarite samo tri ure tedensko, pride do tveganja za razvoj tega stanja. Potem je bila narejena študija med kolesarji, ki na teden prekolesarijo veliko več kot samo tri ure. Kar 61% kolesarjev je imelo ta problem.


Kako preprečiti omrtvičenje?
Zakaj se to dogaja?


Če vprašate urologa, vam bo kolesarjenje enostavno odsvetoval, ker verjetno ne pozna vseh dejstev, ki jih lahko kolesar spremeni na sebi s pomočjo kolesa. Da, s pomočjo kolesa, da bi ne užalili zdravnikov in njihovega znanja. Do tega stanja pride največkrat zato, ker nimamo na sebi pravih kolesarskih oblačil oz. hlač, še natančneje napisano, pa zaradi tega, ker nimate pravilno nastavljenega kolesa. Zgodilo se je tudi, da so se mravljinci pojavili zaradi nepravilno nastavljenih blokejev na kolesarskih čevljev in kaj da se to ne bi dogajalo, če imate prenizko nastavljeno  balanco, previsko nastavljenega sedeža, ali zgolj zato, ker vozite za vas preveč togo kolo… Vzrokov je veliko. Ste izbrali pravi sedež za vašo zadnjico? Nimate pojma o tem? Izbrati pravi sedež je znanost! Izbrati prave kolesarke čevlje je znanost. Pravo kolo? Tudi… Nastavitev kolesa je najpomembnejša zato preverite svoje stanje pri strokovnjakih.

 

Več iz te teme:

Komentarji: