Kolesarjenje v klanec in telesna razbremenjenost

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Čas vzponov. Čas klancev. Čas naših veličastnih mogočnih zavitih strmih cest. Čas za kolesarje in čas za gore. Čas za kolesarske mogotce, slovenske legendarne gorske cilje. Kolesarji pripravljeni. Gora pripravljena. Mogočni in veličastni prelazi. Gremo gor!

Čemu? Zakaj takšno izčrpavanje telesa v klanec, če pa bi lahko bila ravnina? Klanec je le ravnina v drugo smer, ki se sčasoma tudi zravna … Messner odgovori, zakaj na goro, preprosto: »Ker je tam.« Tehničnost posameznika, ki kolesari s srcem, bi se po večini verjetno ujemala s tem odgovorom.

Gorske odmaknjene ceste čakajo. Vzponi so tam. Umirjeno, tako spokojni. Nežno ogreti jih tu pa tam posamezni kolesarji že tiho nagovarjajo, naj bodo tisti dan skupinskega vzpona z meritvijo in prikazom časa prijazni z njimi, naj jim naklonijo odločno moč, nepopustljivo vzdržljivost, peresno lahkotnost in pospešek … do vrha. Do cilja.

 V klanec. V slavne slovenske klance. In tuje...

ni podpisa
ni podpisa

 

 

Tu pa tam jih čez leto obiskujejo tudi radovedni neučakanci, organizirani trenirani kolesarji ter zvesti kolesarji, ki so vzpon posvojili in tradicionalno kujejo številko vzpona. Za izlet, za trening in ne za razpeljavo. Tudi če se peljemo počasi v klanec, vzponi vedno zahtevajo delo. Vztrajnost. Delovanje telesa. Na tekmi, polno in skoraj popolno delovanje telesa posameznika. Fizična priprava je skoraj dosežena, kar je, je, zdaj le še dobra psihična priprava in ... najpomembnejše, dobra volja.

Pet hitrih ovinkov za zadnje priprave na vzpon:

 

ni podpisa
ni podpisa

1 »MOLI«

Ne gre za posebno versko priporočilo, gre za unikaten opomnik, ki ga tu in tam potrebujemo vsi. MOČ MISLI. Razmišljanje odloča o sposobnosti. V kritičnih razmerah smo sposobni marsičesa. Telo dobi moč. Torej, več kot zmoremo! Tisto dodatno moč lahko črpamo, tudi ko že skoraj ne bi šlo več. Točno takrat imamo še rezervo. Tudi to rezervo s treningi natreniramo. Preprosto se je treba potruditi. In ni lahko za nikogar. Vse gre pa še veliko laže, če se počutimo dobro, če se veselimo preizkušnje. To vemo. Včasih potrebujemo opomnik. V življenju. V športu. Veselje doda pravi magičen ščepec lahkotnosti in pretočnosti. Do vrha. Pa čeprav se veselimo sprva za koga povsem nesmiselnih reči. Gre za vero v dobro, vero v svojo sposobnost, zaupanje, zdrav razum, zdravo mero vsega in pozitivno športno strast, ki nas bo ponesla naprej, z delom, meter za metrom, ovinek za ovinkom, lahkotno do cilja. Na celotni trasi se lahko veselimo malenkosti, rožice, trave, kamna, drevesa, kolega, požirka ali grizljaja, umirjenega zmernega konstantnega diha, vetriča, kaplje znoja, ki nas hladi po čelu, očeh, nosu, bradi, vratu, hrbtu, medenici, nogah, rokah ... Veselimo se lahko vsakega novega razgleda do vrha. Čim hitreje do panorame. Moč je v nasmehu. V srcu.

2 DIHAJ

Vdih in podaljšan izdih, ki nas umiri, napolni z mirnostjo, močjo in bistrostjo. Bistro dihamo tudi pri visoki obremenitvi. Dihalne sposobnosti smo za ta dan okrepili nevede bodisi s številnimi plažnimi bodisi z drugimi raznovrstnimi športnimi podvigi doslej in morda tudi z izoliranimi respiratornimi treningi. Ekonomično do vrha. Na tekmi ne porabljamo energije za nepotrebno. Nepotrebne besede, pogovori, vzdihljaji ali drugi kriki so na tekmi povsem odveč in pribitek končnemu času. Pozornost naj bo namenjena le ekonomičnemu vzponu in vzorni kolegialni športni vožnji. Umirjeno tekoče konstantno dihamo kljub izjemni obremenitvi, preusmerimo misli in vztrajno nadaljujemo svoje delo. Dihamo z naravo, kot vegetacija, mimo katere nepretrgoma drvimo. Vdih in podaljšan izdih naj nas znova in znova napolnita z gorsko močjo in spoštovano nepopustljivostjo.

ni podpisa
ni podpisa

 

3 MIGAJ

Pri vzponu aktiviramo prav vse mišične skupine. Taktično, iznajdljivo, naj na tekmi prevladujejo natrenirane mišice, ekonomično. Razumno in smiselno kolesarimo z glavnimi, močnimi mišicami. V prednosti smo, če smo v pripravi razvili globoke stabilizacijske mišice, ki bodo preprečevale odvečne odklone ter okrepile vso kinematično verigo telesa na kolesu.

Če smo tu uzrli rezervo za prihodnje leto, potem le namenite pozornost optimizaciji mišic, »body fitting«, pred naslednjim pomislekom za »bike fitting«. Globoke trebušne mišice in številne medenične mišice, od majhnih do velikih, stabilizirajo in optimizirajo celotno delovanje telesa. Sploh so pa prva preventiva pred številnimi športnimi poškodbami in številnimi drugimi obolenji stebra telesa – hrbtenice. Zato, mantra vsak dan: MIGAJ, raznovrstno, v prvi vrsti jutranja telovadba vsak dan. Za cilj. Nato šele velike mišice, tiste »lepe« in lepe, vidne stegenske, zadnje in sprednje. Pri vožnji v kanec lahko misli zaposlimo tudi z mikroskopsko predstavo iz anatomskega atlasa ali dosegljivim posnetki v današnjem času, mišična vlakna se prepletajo, delajo, tekmujejo … so na tekmi. Do vrha. Do vrha, preprosto ekonomično. Kot pri dihanju. Kar je – je. Ekonomično uporabimo tiste mišice, ki so natrenirane, tam bo izmenjava najmanj naporna in bistra. Do naslednje preizkušnje pa raziskovalno natreniramo in nadomestimo potrebno. Mišica potrebuje le šest tednov smiselne preobremenitve in napredek je tu. Preprosto. A vztrajno. Kot v klanec.

 

ni podpisa
ni podpisa

4 SPI

V spanju se telo obnavlja. Ustrezno spanje in počitek sta ključna za počutje, obnovo, napredek in tisti pravi zagon. Zato, pa čeprav z uspavanko … Lahko noč, za lahko telo.

5 PIJ & JEJ

In ne le na tekmi. Dobro hidrirano telo že čez teden. Prečiščeno. Čisto. Lahko. Nepotrebna energija bo odveč. Skromno in hranljivo, tisto, kar potrebuje telo. In duša bo na vrhu zelo zadovoljna. Prehranske športne podrobnosti prejšnjič in naslednjič. Zdaj olajšano, v sam vrh.

Pet preprostih. Drugo naj zapišeta posamezen kolesar in gora. Gorski roman.

Več iz te teme:

Komentarji: