Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

Marko Baloh začel sezono z zmago in rekordom

ni podpisa
ni podpisa
Uredništvo
15. 2. 2016 | 10:02
15. 2. 2016 | 11:02
3:31

Pretekli vikend je slovenski kolesar Marko Baloh nastopil na ultra-kolesarski dirki Sebring 24h Cycling Race, v centru avtomobilskega športa Sebring na Floridi. To je bila 17. izvedba dirke, ki je znana kot prva ultra-kolesarska dirka v sezoni. Na njej se vedno zberejo najboljši ultra-kolesarji ZDA in nekaj odličnih evropskih kolesarjev. Tako je bilo tudi tokrat, z lanskoletno zmago in rekordom proge je bil Marko favorit za zmago. Marko se je napovedi novega rekorda otepal, ja pa dirka prvi test pripravljenosti na sezono. Značilnost dirke je, da zaradi varnosti nočni del dirke poteka na Sebring International Race Track, na krogu namenjenem cestnim dirkam avtomobilov, dolgem 4 milje. Dirka se začne s 100 milj dolgim krogom po okolici Sebringa, nadaljuje na 11 milj dolgem krogu v bližini dirkališča, ob 18h pa se tekmovalci preselijo na dirkališče in tam ostanejo do cilja.

Prijavljenih je bilo kar 44 tekmovalcev na dirki, ki ne dovoljuje vožnje v zavetrju (non-drafting race oz. RAAM qualifier). Prva selekcija se je naredila že kmalu po startu in po 100-miljskem krogu je vodil Marko nekaj minut pred Damonom Taffejem in nadaljnih nekaj pred Erikom Newsholmom (oba ZDA) in Brazilcem Fabiom Silvestri. Na srednjih krogih se je prednost malce povečala. Na dirkališču je Marko pritisnil na plin, prednost je začela konstantno naraščati, že po polovici pa je bilo jasno, da je Marko na dobri poti za izboljšanje lastnega rekorda trase. To mu je na koncu tudi uspelo, rekord je poboljšal za 19,3 km, novi rekord je 857,8 km oz. povprečna hitrost 35,7 km/h.

Marko je po dirki povedal: “24-urna dirka v Sebringu je prvi pokazatelj pripravljenosti na novo sezono in kot taka vedno predstavlja poseben izziv. Pred dirko nisem hotel napovedovati ničesar, saj je to precej nehvaležno, ker zadeve enostavno ne moreš simulirati na treningu. Vsekakor bi bil razočaran, če ne bi dosegel magične meje 800km (500milj). Z doseženo zmago, rekordom proge in predvsem s svojo vožnjo sem zelo zadovoljen in kot kaže sem s pripravami na pravi poti, da se odlično pripravim na glavni cilj sezone – Dirko preko Amerike (RAAM).!

Uradni končni rezultati:

1.Marko Baloh - 857.8km -  23:54:52
2.Erik Newsholme - 790.3km - 23:51:16
3. Sarah Cooper - 771,5km - 23:54:07 (prva ženska s postavljenim novim rekordom trase)

Marko Baloh je ultrakolesar, ki ima v lasti kar nekaj 24-urnih rekordov in zmag na mnogih ultra dirkah. Manjka mu, po mnenju mnogih najbolj prestižna, zmaga na Race across America, katere se bo letos ponovno udeležil. Dirka se začne 14.junija, do takrat pa sledi še nekaj pripravljalnih dirk v Evropi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine