Namig za počitnice: Nizozemski kraj v Avstriji

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Weissensee – po slovensko Belo jezero je ledeniško jezero na Koroškem v Avstriji. Krasen izlet med prihajajočimi počitnicami.

Samo160 kilometrov od Ljubljane, kar pomeni  dve uri vožnje z avtomobilom, v katerem so drsalke nujna oprema, če hočemo doživeti dan, kakršnega še nismo.

Belo jezero je gorsko jezero v severnem delu Ziljskih Alp na 930 metrih nadmorske višine in s površino 6,6 km2. Dolžina jezera je kar 11,5 kilometra in leži v ozki, globoki dolini, zajedeni med gorami z vrhovi prek dva tisoč metrov nad morjem. Najgloblji del jezera seže tudi do sto metrov. Jezero zamrzne vsako zimo, tudi če ji rečemo mila, poleti pa se površina segreje tudi do 21°C in celo omogoča nekajtedensko kopanje.

ni podpisa
ni podpisa

Pozimi je Belo jezero pravi raj za drsalce, za ljubitelje drsanja, drsalk, ledu in vsega, kar je povezano z zamrznjeno vodo. Zdaj je ledena skorja debela trideset centimetrov. Ob milih zimah, kakršna je letošnja, jezero zamrzne šele sredi decembra, ko je zima vredna svojega imena, pa že v prvi polovici novembra. Takrat se to jezero spremeni v največjo obstoječo zamrznjeno in urejeno naravno površino v celi Evropi. Beseda »urejeno« na tem jezeru resnično nekaj pomeni. To je pravzaprav drsalni raj z več kot 25 kilometrov krožnih drsalnih prog, drsališči in tereni za kegljanje na ledu, hokej, raj za družinsko drsanje ali ra­zna športno rekreacijska tekmovanja, od katerih bo najzanimivejše že čez dobrih štirinajst dni. Niste vedeli, da obstaja tudi svetovno prvenstvo v golfu na ledu? No, za kegljanje na ledu ste že prav gotovo slišali. Na Belem jezeru lahko počnete vse to in vse je tako dobro organizirano, da ne bo­ste nikoli imeli občutka gneče ali nevarnosti.

ni podpisa
ni podpisa

Odličen družinski izlet

Belo jezero vsak konec tedna pritegne na tisoče obiskovalcev. Največ je tistih, ki trenirajo drsanje. Na drugem mestu pa so družine na drsalkah. Drsanje je lahko krasna družinska rekreacija, ki pri nas vse bolj tone v pozabo. Avstrija je blizu, Koroška še bliže, Belo jezero pa le nekaj kilometrov proč in zdaj, ko veste, da je samo streljaj proč največje in najbolj urejeno zamrznjeno jezero v Evropi,res ni razloga, da vsaj en konec tedna ne bi šli s celo družino drsat, drsat, v nedogled drsat …
Avstrijci so odlični organizatorji in vaditelji, zato so pripravili vrsto programov, med katerimi bo­ste prav gotovo našli nekaj za vsakega člana. Od hokeja do umetnostnega drsanja, prek golfa in kegljanja …
Je še dolg seznam prireditev, ki jih boste verjetno prvič videli in doživeli, zato izbira nikakor ne bo težka.

ni podpisa
ni podpisa

Nizozemski raj

Že od leta 1974 Nizozemci v enem dnevu spravijo na drsalke več kot sedem tisoč drsalcev. Razlog je najdaljši drsalni maraton na svetu. Mar niso Nizozemci najznamenitejši drsalni narod na svetu? Zakaj se potem zbirajo v Avstriji? V najsevernejši deželi Friziji na Nizozemskem je narava premagala večstoletno tradicijo najznamenitejšega drsalnega maratona ki se imenuje Dirka 11 mest. Led na nizozemskih vodnih kanalih je postajal vse tanjši, udeležencev pa je bilo vsako leto več, zato so organizatorji morali poiskati drug led, drugo destinacijo za organiziranje tega največjega drsalnega dogodka na svetu. Čisto po naključju so odkrili Belo jezero, zato ta prestižna drsalna prireditev vse od leta 1989 tradicionalno poteka na Koroškem. Uradno imenovana maratonska dirka Alternative Dutch 11-city race ima tri različice, in sicer maraton na 50-, 100- ali kraljevski 200-kilometrski razdalji. Redno se ga udeležujejo tudi nekateri Slovenci, ki svoje navdušenja nad Belim jezerom in tradicionalno Nizozemsko dirko počasi, a zanesljivo širijo tudi na naši strani Alp.
 

Več iz te teme:

Komentarji: