Ne zdravilo, telovadba naj bo na recept!

Na začetku oktobra se bo v Portorožu odvijal 11. Evropski kongres športne medicine (EFSMA). 
Fotografija: Čeprav se zdi misel, da bi lahko zdravniki nekoč pisali recepte za gibanje, utopična, pa to ne bi smelo biti in ne sme biti takšna misel. Foto: Giulia Magni
Odpri galerijo
Čeprav se zdi misel, da bi lahko zdravniki nekoč pisali recepte za gibanje, utopična, pa to ne bi smelo biti in ne sme biti takšna misel. Foto: Giulia Magni

 V treh dneh se bo zvrstilo več kot 75 predavanj, ki bodo snovana na dveh glavnih temah - pomoč zdravim mladim športnikom in vadba na recept kot preventiva za zdravje in kot terapija.
 
Zakaj je ta kongres tako pomemben za slovensko športno medicino?
Nacionalni program športa med leti 2000 in 2010 je imel odlične rezultate. Številni kazalniki (delež športno dejavnih prebivalcev, število športnih organizacij, število medalj na največjih tekmovanjih, nove vadbene in tekmovalne športne površine itd.) kažejo, da je šport v Republiki Sloveniji v zadnjih 15 letih doživel vsestransko rast in kakovostni razvoj.

Nadaljnji razvoj, širitev in dostopnost športa za prebivalstvo so (dosegljivi) cilji tudi v nacionalnem programu športa za obdobje od 2014 do 2023. A vseeno obstaja določen delež prebivalstva, ki bi se moral (več) gibati pa se ne in katerih kronične nenalezljive bolezni bi lahko ublažili, če ne v celoti odpravilo eno samo zdravilo - gibanje. Ne klasična zdravila, ne kreme in ne preštevilni obiski zdravnikov, ampak zadostno gibanje.
 
Čeprav se zdi misel, da bi lahko zdravniki nekoč pisali recepte za gibanje, utopična, pa to ne bi smelo biti in ne sme biti takšna misel. Že stari ljudje so rekli nekomu, ki je bil slabe volje, zadirčen in napet, pojdi in se sprehodi, se boš potem bolje počutil … res dandanes prevečkrat pozabljamo na stara znanja, ki so sicer zelo preprosto in neposredno izpovedana, a so imela za seboj  desetletja, če ne stoletja praktičnih izkušenj.
 
In čeprav so k udeležbi na kongres vabljeni številni strokovnjaki, kot so specialisti in specializanti medicine dela, prometa in športa, pediatrije, družinske medicine, ortopedije, travmatologije in tudi zdravniki vseh drugih specialnosti, ki se srečujejo z mladimi športniki, ali želijo telesno vadbo uporabljati kot obliko »zdravila« za zdravljenje kroničnih nenalezljivih bolezni, je res, da je k temu, da prisluhne glavnemu sporočilu kongresa vabljena kar se da širša javnost. Šport za zdravje, tako enostavno je to.
 
In kaj je boljšega kot dobiti znanje kar doma ali kot je dejala predsednica kongresa doc. dr. Petra Zupet: “Kongres bo omogočil, da pridobimo najnovejša znanja s področja športne medicine, ki je prodorna multidisciplinarna stroka ohranjanja zdravja in zdravljenja kroničnih nenalezljivih bolezni, takorekoč kar na domačem pragu.
 
Ponuja se torej enkratna priložnost prisluhniti zanimivim multidisciplinarnim predavanjem dobrih 70 predavateljev, ki jim bo prisluhnilo več kot 400 udeležencev iz 42 držav, ki prihajajo tudi iz držav, ki niso na evropskem kontinentu. Priložnosti in možnosti za izobraževanje, izmenjavo izkušenj in navezovanje stikov bo torej več kot dovolj.
 
Kongres je namenjen vsem, ki se kakorkoli ukvarjajo s področjem športne medicine, zato pričakujejo tudi trenerje, fizioterapevte, kineziologe in promotorje zdravja na delovnem mestu, profesorje športne vzgoje, osnovnošolske, srednješolske in visokošolske učitelje in profesorje in športne znanstvenike. Več informacij o kongresu na spletni strani www.efsma2019.eu.

 

Izstopajoča predavanja in predavatelji na kongresu EFSMA 2019 


Kongres bo z uvodnim predavanjem o posamezniku prilagojeni (personalizirani) športni medicini otvoril prof. dr. Norbert Bachl iz Avstrije, spregovoril bo tudi prof. dr. Xavier Bigard iz Francije, ki bo predstavil eno najbolj atraktivnih tem v športni medicine: pomen in pomembnost regeneracije v športu. Predavala bo doc. dr. Joana Harper iz ZDA, ki bo predstavila trenutno zelo aktualno vprašanje udejstvovanja transgender in intersex športnikov. Je prva strokovnjakinja, ki je začela z analizo športnih dejavnosti pri osebah s spremenjenim spolom.

V Portorožu pričakujejo tudi prof. dr. Jamesa Bilzona iz Velike Britanije. Predaval bo o zmožnostih in pomenu športa za ljudi s fizičnimi omejitvami pri vadbi. V svojih raziskavah se ukvarja s športno rehabilitacijo po travmatskih poškodbah, vadbo kot preventivo za preprečevanje kroničnih bolezni, ter z učinkovitostjo zdravstvenih pripomočkov pri rehabilitaciji. Letošnji kongres prinaša tudi predavanje prof. dr. Yannisa Pitsiladisa, ki bo govoril o iskanju športnega talenta na podlagi fizionomije telesa. Trenutno je eden od nepogrešljivih sodelavcev Svetovne protidopingške agencije (WADA), ukvarja pa se tudi z vprašanjem transgender oseb v tekmovalnih športnih disciplinah.

Udeleženci kongresa EFSMA 2019 bodo lahko prisluhnili tudi prof. dr. Mateju Tušaku, ki se bo posvetil psihološki pripravi športnika. Ukvarja se s psihološkimi fenomeni kot so stres, motivacija, agresija, timsko delo ter komunikacija, z vsem, s čimer se srečuje posameznik v športu. Predavala pa bo tudi doc. dr. Katja Ažman Juvan, ki se poleg kliničnega dela raziskovalno ukvarja s športno kardiologijo in je soavtorica prve in edine slovenske knjige o športni kardiologiji.

Petra Zupet, MD, PeT, PhD, FEBSM
IMS Institute for Medicine and Sports
President, Slovenian Sports Medicine Association
Secretary General, EFSMA
Member, FIMS Interfederal Commission
Member, FISA Sports Medicine Commission

 

Komentarji: