Nordijska hoja na smučeh

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Slovenija je tako lepa dežela, tako bogata z letnimi časi, da si lahko privošči novo vrsto pohodništva. Če menite, da nas nič več ne more presenetiti, ko gre za športno rekreacijo, se motite. Lahko, lahko, in to na zelo prijeten način.

Smučarsko pohodništvo je v skandinavskih deželah že desetletja znano pod imenom 'backcountry skiing'.

Če ta angleški izraz prevedemo dobesedno, dobimo izraz turno smučanje. Ker pa je pri nas turno smučanje že dobro poznano, smo 'backcountry' prevedli kot smučarsko pohodništvo. K predstavitvi te športno-rekreacijske discipline oziroma najprej k raziskavi, o čem sploh gre, me je pognal prijatelj, bivši izvrstni športnik, zdaj srečni upokojenec, ki mi je na moje vprašanje, kaj 'backcountry' ali smučarsko pohodništvo sploh je, odgovoril takole: A poslušaš kdaj Mozarta? Prikimal sem, da sem ga nazad­nje, ko sem bil zaljubljen čez ušesa. Nadaljeval je: No, potem veš vsaj, kdo to je … no, zavrti si njegov koncert za klavir številka 21 … andante. No, ko boš to slišal, boš vedel, kaj je smučarsko pohodništvo … ena sama milina … Milina? No, te besede tudi nisem slišal že juhuhu let. Doma sem šel na youtube, vtipkal, kar mi je predlagal, in poslušal. Enkrat, dvakrat, trikrat, pravzaprav je zadostovalo samo enkrat, da mi je prebilo »lajtngo«.

ni podpisa
ni podpisa

Nova vrsta rekreacije na smučeh in snegu

Gre za neko vrsto mešanice teka in hoje na smučeh in telemark smučanja, kar ti omogoča premagovanje strmin v tekaškem smislu s tem, da se na koncu lahko zelo lepo spustiš v dolino in uživaš kot navaden smučar. Smuči imajo prosto peto, pritrjene so samo na sprednji del čevlja in imajo nazobčano podlago, tako da nam pri vzpenjanju ne drsi nazaj. No, danes so na trgu že tiste »tapametne« smučke, ki brez maž in brez »ribje kosti« ne drsijo. Smuči so na prvi pogled malce širše od tekaških in malce ožje od turnih ali alpskih. Take smuči ponujajo stabilnost in boljšo oporo v globokem snegu, kovinski robniki pa omogočajo lažje prečenje urejenih smučišč iz zavijanje po pobočjih. Vezi so v primerjavi s tekaško vezjo širše in močnejše, da omogočajo boljšo stabilnost pri spustih in pri hoji navzdol. Prav tako so avtomatske kot tiste na tekaških smučkah. Čevlji pa so na prvi pogled podobni smučarsko tekaškim čevljem in gojzarjem. Dobro so oblazinjeni in zato imajo boljšo temperaturno izolacijo, kar pomeni, da vas ne bo zeblo niti na večurnih pohodih. Palice imajo malce večje krpice na koncu, ker se smuča tudi oz. največ po neurejenih snežnih prostranstvih.

Oprema za smučarsko pohodništvo ni draga, približno ali malce cenejša kot povprečna oprema za smučarski tek.

Komu je namenjeno smučarsko pohodništvo?

Vsem tistim, ki se jim zdi turno smučanje naporno, drago, nevarno ali mislijo, da mu ne bodo kos zaradi pomanjkanja smučarskega znanja in izkušenj. Prav tako vsem tistim, ki se jim smučarski tek zdi tehnično in fizično naporen, ter omejen zgolj na »potegnjene špure«. Smučarsko pohodništvo nima omejitev, na Gorenjskem pa ima zelo veliko terenov, katerih peš v snegu ne morete prehoditi ali jih težko, zato jih je precej lažje zaužiti s predstav­ljeno opremo. S smučarskim pohodništvom se lahko ukvarja cela družina naenkrat, lahko sami uživate v gorenjskih prostranstvih in na veliko bolj zanimiv način prehodite hribe in doline, ki jih drugače pozimi res ne morete.

Kje boste najprej srečali smučarske pohodnike?

Gorenjska je njihov raj! Največ jih boste videli na Veliki planini, Pokljuki in Voglu, od Lanževice do Bohinja, Blegoša do Železnikov … Seveda pa jih lahko srečate tudi povsod drugod, mogoče celo nad vasjo v gozdovih, na predmestnih planotah, skratka povsod tam, kjer človek lahko uživa v razgledih in prijetni hoji s pomočjo smučk po snegu.

ni podpisa
ni podpisa

   
 

Več iz te teme:

Komentarji: