Nove tekaške copate pred ljubljanskim maratonom?

Vodič po nakupu tekaških copat
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Pred internetno predstavitvijo največjega tekaškega testa copat v zgodovini naše revije in naokoli, je treba najprej ugotoviti, katere copate lahko sploh obujete in z njimi preživite 800 kilometrov poti. Treba je biti pozoren na mnogo faktorjev, ki odločilno vplivajo na vaše počutje ob teku, motivacijo, udobje in stabilnost noge, saj je zadnja stvar, ki si jo želimo ob vzdrževanju zdravega življenjskega sloga, da se poškodujemo in prisilno počivamo več tednov.  

V spodnjih vrsticah predstavljamo nekaj napotkov, ki se jih morate držati ob nakupu novih tekaških copat, predstavljamo kopalniški test, s katerim ugotovite kakšen stopalni lok imate in ali sodite med pronatorje, supinatorje ali nevtralce. Prišel pa bo tudi dan, ko se boste od vaših tekaških copat morali posloviti in mi vam zaupamo, kdaj je to primerno storiti.

Kako kupujemo tekaško obutev?

• Za nakup si vzemimo dovolj časa (1 do 2 uri)

• S seboj vzemimo tekaške nogavice ali si jih kupimo pred pomerjanjem copat.

• Prodajalcu povejmo:

– kolikokrat na teden želimo teči in po kakšen terenu

• Tekaški model copat izberemo glede na:

– našo težo

– stopalni lok

– širino stopala

Na kaj smo pozorni pri nakupu:

• udobje (dobro počutje in oprijem stopala)

• blaženje (glede na težo tekača in tekaško podlago)

• stabilnost (glede na stopalni lok in tekaško podlago)

Zelo pomembno je, da izberemo pravo velikost in širino tekaških copat glede na naše stopalo (ozko, srednje široko, široko). Tekaške copate naj bodo približno pol številke večje od velikosti naših stopal. Pri nakupu tekaških copat moramo vedno obuti, zavezati in preizkusiti (hoja po trgovini, tek na tekaški preprogi) obe.

ni podpisa
ni podpisa

Oblike stopalnega loka (kako med tekom polagamo stopalo)

• Pronacija – naravni prenos teže pri koraku, ko se teža ob dotiku stopala s podlago na zunanji strani pete prenese proti notranjemu delu prstov (palcu). Če se naše stopalo preveč nagne na notranjo stran, govorimo o čezmerni pronaciji.

• Supinacija – če se teža ne prenese na notranji del stopala, ampak ostane na zunanjem delu in gre proti prstom bolj v smeri mezinca, govorimo o supinaciji.

• Nevtralni stopalni lok – vmesna stopnja med pronacijo in supinacijo.

Pomagaj si sam – kopalniški test

Kaj pa, če ne vemo, kakšna je naša oblika noge? Najenostavnejši način, kako sami ugotovimo, kakšne oblike je naš stopalni lok, je odtis našega mokrega stopala na papir ali karton. Vsi ponudniki tekaške obutve pa nam to lahko ugotovijo z različnimi meritvami ali s snemanjem našega bosega teka na tekaški stezi. Največja ponudba tekaških copat je za tekače in tekačice z nevtralnim stopalnim lokom, ki lahko uporabljajo tudi modele za zmerne pro­natorje in supinatorje. Tisti z močnejšo pronacijo oziroma supinacijo pa naj obvezno izberejo tekaške copate, na­menjene njihovi obliki stopalnega loka.

Seveda je izbor tekaških modelov odvisen tudi od naše tekaške pripravljenosti in tehnike teka.

Pri počasnejšem teku govorimo o načinu teka peta–prsti, ko pa smo hitrejši, tečemo po sprednjem delu stopala oziroma po prstih.

Kdaj zamenjati tekaške copate

Po priporočilih ponudnikov tekaške obutve je zgornja meja pri pretečenih 800 kilometrih; marsikdo pa z blaženim modelom copat še vedno teče po mehkih podlagah in se nič ne pritožuje. Za asfalt, tartan in trde podlage pa taki modeli copat niso več najboljši.

Po treningu poskrbimo, da tekaške copate prezračimo, posušimo in očistimo.

Več iz te teme:

Komentarji: