Obertauern: Košček rekreativnega raja

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Med Beljakom in Salzburgom lahko rekreativci po samo dveh urah vožnje iz Ljubljane, dobimo zvrhano dozo aktivnosti, še več, športnih dejavnosti je v vasici Obertauern in v okolici toliko, da bi potrebovali cel teden, če bi se jih želeli udeležiti vsaj pol.

Tako kot večina majhnih visokoležečih vasic v tem delu Avstrije, je tudi Obertauern, ki premore vsega 250 prebivalcev, odvisna od zimske sezone in poletnega oddiha. Turizem, pač. Če v zadnjih letih Obertauern in smučišča v okolici niso imela sreče z vremenom, namreč zaradi premalo zapadlega snega so sezono odpirali dva tedna po načrtovanemu odprtju. Letos ga je že 23. Septembra zapadlo več kot 45 centimetrov, kar niti ni tako čudno, če vzamemo v obzir, da Obertauern leži na približno 1700 metrih nadmorske višine.

Pravijo, da zaradi edinstvene lege kraja Obertauern v osrčju »snežne sklede«, se je tam začel razvijati rekreativni turizem, v katerega so lokalne oblasti ter javni in zasebni investitorji vložili veliko denarja, zato tudi pravijo, da je do nove infrastrukture, najsibodi žičnice, hotela ali koncerta le nekaj zavojev.

ni podpisa
ni podpisa

Nekaj statistike, za začetek. Obertauern leži na nadmorski višini 1.740 metrov, na stičišču 100 kilometrov prog in 26 sodobnih žičniških naprav. 22 izposojevalnic smuči in ostale opreme, 150 hotelov, 250 prebivalcev. Domačini se radi pošalijo, da je vsak novorojenček vasice že ob rojstvu dobi na voljo 30 hotelskih sob. Pozimi in poleti Obertauern zaradi bogate infrastrukture premore naenkrat 10.000 rekreativcev, vsakega s svojo najljubšo zimsko aktivnostjo. Teh pa ni malo.

Smučanje, deskanje na snegu, freeride v družbi vodičev, sankanje, snežno kolesarjenje, snežno kajtanje, plezanje, biatlon, tek na smučeh, vožnja s sanmi na konjsko vprego, pohodništvo, gorsko kolesarjenje, kopanje v gorskih jezerih, vodeni pohodi, golf, …

Pozimi se stvari lotijo še posebej resno tudi z zabavnim programom, ki je že od obiska kultne skupine The Beatles, rdeča nit vasice. Paul McCartney pravi, da se je smučati naučil prav v Obertauernu, kjer so s skupino v 60. Letih prejšnjega stoletja snemali dej svoje dokumentarnega filma.

Poseben dogodek nosi ime Gamsleiten Kriteriums, kjer se obiskovalci smučišča podajo na lov za tridesetimi skrinjami z zakladom, ki so zakopane v snegu na smučarski progi Gamsleiten 2. V eni izmed skrinj se je lansko leto skrival ključ novega in sijočega BMW-ja. Vsaka skrinja vsebuje nagrado, vse skupaj pa se bohotijo s skupno vrednostjo 100.000 evrov.

Poleti pa … no, recimo to, da vas ne bodo oglobili za kolesarjenje po gorskih poteh ali kaj podobnega.

Več iz te teme:

Komentarji: