Olimpijski utrinki in iskrice

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Igre na Antarktiki?

Rio de Janeiro, gostitelj letošnjih OI, je bil nekoč del kolonije, imenovane Antarktična Francija. Portugalci so sicer bili prvi evropski raziskovalci na tem območju, a Francozi so se prvi tam naselili. Leta 1555 je francoski aristokrat Nicolas Durand de Villegagnon, pod sponzorstvom Henrika IV, ustanovil utrdbo na otoku v zalivu Guanabara. To je bil začetek kolonije, imenovane France Antarctique, ki naj bi pomenila strateško bazo v Amerikah in hkrati pribežališče za preganjane francoske protestante. A kolonija ni dolgo trajala. Po sporu z drugo skupino priseljencev, ta je vzplamtel zaradi tega, ali naj v evharistiji vino vsebuje tudi vodo, so Villegagnona poslali nazaj v Francijo. Kolonija je še nekaj časa živela brez njega, nato pa so jo Portugalci leta 1567 uničili in prevzeli nadzor v Braziliji.

Športne čistilke

Olimpijska vas v Riu nima težav le s kakovostjo gradnje, ampak tudi z obratovanjem. Kot je povedala trenerka strelke Žive Dvoršak, Polonca Sladič, tekmovalcem po prihodu v vas nihče ni pospravil sicer preplačanih sob, niti zamenjal brisač: "To smo rešili sami, organizirali pospravljanje in šli zamenjat vrečke." Še večje je bilo presenečenje, ko so dali v pranje del umazanega perila: "Naslednji dan smo dobili perilo nazaj, a na naše presenečenje neoprano. Kaj naj. Ne ostane nam drugega, kot da skušamo rešiti, kar se rešiti da."

Šviganje strel nad mestom

Velikanski kip Kristusa Odrešenika, ki se bohoti nad Riom, je večkrat na leto "tarča" strel. Kar pomeni, da postavitev tega kipa na Corcovado ni bila najboljša ideja v smislu varnosti. Brazilski institut za raziskovanje vesolja pravi, da kip, dokončan leta 1931, vsako leto strela direktno zadane od dvakrat do štirikrat, pravijo pri Smithsonianu. Sistem strelovodov v kipu naj bi poskrbel za ozemljitev, a ni vedno učinkovit. Januarja je strela odbila del Kristusovega desnega palca in poškodovala glavo. Mesto pa je očitno še naprej pripravljeno plačevati popravila, čeprav je bledo sivozeleno kamenino salovec, ki pokriva kip, težko dobiti.

 

Več iz te teme:

Komentarji: