Pametni športni pripomočki za (nes)pametne športnike

1. del - pametni čevlji
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Marsikateri rekreativni športnik, ki je tudi zaprisežen ljubitelj neokrnjene narave, v njej najraje uživa brez vse tehnološke navlake. Priznam, med takimi, ki nam gre štetje korakov, kalorij, preučevanje tras pred treningom in po njem – če omenim samo precej nedolžne obsedenosti – na živce, sem tudi sama. A ker mi je sicer obrabljena misel »živi in pusti živeti« blizu, bom rekla samo: »športaj in pusti športati«. Tako kot je vsakemu všeč – s pametnimi pripomočki ali brez njih.

Številke kažejo, da se bo trg športnih pripomočkov v prihodnosti hitro razvijal, cene naprav pa se bodo znižale in tako postale dostopnejše. Glede na poročilo organizacije Market Reports Hub bo do konca leta 2020 prodanih 340 milijonov elektronskih fitnes in športnih nosljivih naprav, njihova tržna vrednost pa bo skoraj 15 milijard dolarjev. Za primerjavo: njihova trenutna tržna vrednost se ocenjuje na 3,5 milijarde dolarjev.

Izbrali smo nekaj zanimivih izdelkov 106 razstavljavcev na športnem in fitnes delu sejma, a še prej velja omeniti slovenske proizvajalce, ki so se predstavili na sejmu s skoraj polstoletno zgodovino.

Pametni čevlji? Ja.

Pametni čevlji Digitsole

ni podpisa
ni podpisa

Čeprav je na sejmu CES svoje pametne čevlje, narejene in oblikovane v Italiji, predstavilo tudi podjetje Footmoov, je francosko podjetje Digitsole naredilo še korak dlje. Medtem ko imajo čevlji Footmove vgrajene senzorje, ki spremljajo gibanje in pošiljajo podatke o njem na pametni telefon, imajo prvi pametni čevlji na svetu Digitsole vgrajeno celo gretje, ki ga vključimo prek aplikacije na pametnem telefonu, sledenje gibanja, brezžično polnjenje in merjenje blaženja. S pametnim telefonom se poveže prek povezave, z aplikacijo pa lahko upravljamo temperaturo, preverjamo število korakov – kar je gotovo precej bolj natančno kakor pri pametnih urah in zapestnicah – in pokurjene kalorije. Trije različni modeli, tudi ženski, bodo po ceni 320 evrov na prodaj jeseni.

ni podpisa
ni podpisa

Za tiste, ki vas bolj kakor videz čevljev prepričajo njegove pametne funkcije, je podjetje Digitsole na podlagi izkušenj 300 testnih uporabnikov predstavilo tudi interaktivni grelni vložek, ki se poveže s pametnim telefonom. Z aplikacijo lahko uravnavamo temperaturo gretja (do 45 stopinj Celzija) in sledimo celodnevni aktivnosti, kot je štetje korakov, prehojena razdalja in pokurjene kalorije. Neprepustni vložek, ki se prilega večini čevljev, po dveurnem polnjenju zdrži 24 ur. Od oktobra lani so na voljo od številke 34/35 do 46/47, cena za Evropo je 199 evrov.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: