Pohodne palice skozi znanost: za in proti

Rekvizit, ki ga pri nas planinci uporabljajo že desetletja, nekaj manj pa tisti, ki se ukvarjajo s hojo po smučarsko, je bil predmet resne znanstvene raziskave.
Fotografija: Vseh šest ustreznih študij v pregledu je pokazalo, da so preiskovanci s palicami ponavadi hodili hitreje. FOTO: Tadej Regent/Delo 
Odpri galerijo
Vseh šest ustreznih študij v pregledu je pokazalo, da so preiskovanci s palicami ponavadi hodili hitreje. FOTO: Tadej Regent/Delo 

Tudi pri nas je bilo pred že kar precej leti, ko se je pojavila hoja po smučarsko, takrat po novem imenovana nordijska hoja, kar nekaj razprav o tem, če gre za nov šport ali pa to že dolgo poznamo, saj si planinci s smučarskimi palicami v hribih že od nekdaj pomagajo tako pri hoji navkreber kot pri spuščanju po enostavnejših in ne preveč strmih poteh.
image_alt
Mit o nujnih 10.000 korakih na dan

Novo, kar je bilo že staro


Načeloma je takrat hoja po smučarsko postala nov šport, ki se pri nas žal ni dovolj dobro prijel - po mojem mnenju tudi zato, ker so ga bili skušali vpeljati v rekreacijo in zdraviliški turizem prehitro in nekako na silo, in so bila pričakovanja vseh, ki so se nordijske hoje lotili kot posla, takrat prevelika, predvsem pa zelo neučakana. In to je škoda - pravilna hoja s palicami po smučarsko je velika zamujena priložnost za razširitev ponudbe v slovenski športni rekreaciji. A se vrne, o tem sem prepričan.
Kakorkoli: uporaba različnih, posebnih palic za hojo po smučarsko ali pa palic za pohodništvo po divjini gozdov in za pot v hribe je ostala v rabi še naprej.

Med pohodniki in planinci velja, da si s palicami v hribovju lahko zelo pomagamo - seveda tu ne govorimo o alpinizmu, še manj o uporabi palic v hribih pozimi. To pišemo zaradi nevarnosti, ki v hribih na neizkušene prežijo pozimi in ko je ledeno.
Ne, govorimo o uporabi palic med pohodom po neokrnjeni naravi z nahrbtnikom, pa tudi o hoji v hribe, o nekakšnem preprostejšem gorništvu v kopnem delu leta..
image_alt
Hitra hoja namesto teka

Zanimivo je, da je švicarska Mednarodna plezalna in alpinistična zveza glede uporabe palic bolj skeptična in izraža bojazen, da bo prevelika uporaba palic uničila vaše ravnotežje in koordinacijo, kar bo povečalo tveganje za nesreče v situacijah, kot je prečenje grebenov, ki so preozki za hojo z souporabo palic.
Ampak tu gre - če prav razumemo - že za osvajanje zahtevnejših predelov v gorah.
Mimogrede: o varnosti v gorah veliko in koristno svetujejo pri Planinski zvezi Slovenije.
Zanimivost: po eni izmed študij potrebujete za izboljšanje ravnotežja, ko nosite težak nahrbtnik, dve palici, in le eno, če ste brez dodatne teže na hrbtu. FOTO: Jure Eržen
Zanimivost: po eni izmed študij potrebujete za izboljšanje ravnotežja, ko nosite težak nahrbtnik, dve palici, in le eno, če ste brez dodatne teže na hrbtu. FOTO: Jure Eržen

Znanost o palicah


V akademskem svetu, ki se ukvarja s športi na prostem, je bilo po svetu opravljenih kar nekaj študij, ki so preučevale prednosti in slabosti uporabe pohodnih palic.

Tudi Američana Ashley L. Hawke, bio medicinska znanstvenica in raziskovalka z doktoratom, in Randall Jensen, predavatelj športa iz znanosti o vadbi na Northern Michigan University, sta se v publikaciji Wilderness & Environmental Medicine spraševala o tem. To ni bila meta analiza (posebna oblika statistične analize), ki združuje rezultate večjega števila študij v en velik nabor podatkov, saj se vse študije lotevajo nekoliko različnih vprašanj in tudi v nekoliko drugačnih okoliščinah.

Pohodništvo je pogosta rekreacijska dejavnost, ki prinaša številne koristi za zdravje, kot so zmanjšano tveganje za bolezni srca, znižan krvni tlak in izboljšana kardio respiratorna pripravljenost. Uporaba posebej zasnovanih treking palic je postala priljubljena med ljudmi, ki si želijo ublažiti boleča kolena ter povečati ravnotežje in stabilnost med hojo.

Njun pregled ponuja pregled fizioloških in bio mehanskih odzivov, ki se pojavijo pri uporabi pohodniških palic med aktivnostmi na prostem, kot sta pohodništvo ali nordijska hoja, in odpira možnosti za razpravo o kliničnih posledicah uporabe pohodniških palic.
V bazah podatkov Google Scholar, PubMed in ScienceDirect in katalogih univerzitetnih knjižnic sta preverjala literaturo, objavljeno med letoma 1980 in 2019.
Še dodatne teme, ki sta jih iskala, so vključevale akademske discipline biomehanike, športnih ved in medicine v divjini.
Ko hodite navzdol (in v manjši meri med hojo po ravnem) palice odvzamejo nekaj bremena z vaših sklepov. FOTO: Igor Zaplatil
Ko hodite navzdol (in v manjši meri med hojo po ravnem) palice odvzamejo nekaj bremena z vaših sklepov. FOTO: Igor Zaplatil

Preiskovanci v njuni raziskavi so med hojo morali primerjati slabosti in koristi uporabe palic: treking palice zmanjšajo obremenitev spodnjih okončin in sil, ki delujejo nanje, povečajo pa srčno-žilne obremenitve. Ko nosimo težji nahrbtnik, lahko treking palice koristijo z zmanjšanjem mišične aktivnosti spodnjih okončin in za povečanj ravnotežja in stabilnosti.
Takšno združevanje vseh študij na enem mestu nam omogoča, da izluščimo nekaj ugotovitev.
 

S pohodnimi palicami porabimo več kalorij


Po nekaterih ocenah gre za 20-odstotni dodatek porabljenih kalorij zaradi dodatnih zahtev po uporabi mišic zgornjega dela telesa. Za prebivalce sveta iz urbanih je to fantastična novica: kilogrami se bodo stopili! Za vodilne Mednarodni plezalno-alpinistične zvezi pa to pomeni zgolj, da se bolj potrudite, da bi dosegli isto: vaš srčni utrip, dihanje in poraba energije bodo povišani. Opozorilo: odvečnih kalorije se ne bomo znebili zgolj s tem, da palice nosimo s seboj. Aktivno jih je potrebno uporabljati, in se z njimi opirati in odrivati od tal.
 

Hoditi hitreje in ali lažje?


Vseh šest ustreznih študij v pregledu je pokazalo, da so preiskovanci s palicami ponavadi hodili hitreje. Pa ne zato, ker se z močjo rok poganjate naprej. Odgovor je bržkone, da palice ljudem omogočajo, da osvojijo normalno hojo z daljšimi in hitrejšimi koraki, zlasti med nošenjem nahrbtnika ali vzpenjanjem po hribu. Taka pomoč pri hoji je tudi razlog, zakaj so palice koristne za ljudi s Parkinsonovo boleznijo in drugimi gibalnimi motnjami.

Zanimivo je, da čeprav v tem procesu porabite več kalorij, da se zdi, da palice zmanjšujejo zaznavanje napora, medtem ko se z nahrbtnikom vzpenjate navkreber. To je pomembno, ker nekateri znanstveniki trdijo, da je prav zaznani napor tisti, ki v resnici določa vaš tempo in pripravljenost za nadaljevanje poti oziroma napora.
 

Razbremenitev sklepov in mišic


Ko hodite navzdol (in v manjši meri med hojo po ravnem) palice odvzamejo nekaj bremena z vaših sklepov. To pomeni, da so sile in navori na kolenih in gležnjih manjši, kar bi lahko bilo še posebej koristno, če imate težave s sklepi, kot je artroza, ali če ste starejši ali človek s prekomerno telesno težo. Palice vam pomagajo tudi pri zaviranju, ko se spuščate, zmanjšujejo ekscentrične kontrakcije (krčenje) mišic, ki lahko poškodujejo mišice in o si tako za naslednji dan pridelamo boleče noge.
Če povzamemo: s palicami porabite malo več energije v zameno za boljše ravnotežje, za manj stresa v sklepih, večjo hitrost in za manj napora. FOTO: Mavric Pivk
Če povzamemo: s palicami porabite malo več energije v zameno za boljše ravnotežje, za manj stresa v sklepih, večjo hitrost in za manj napora. FOTO: Mavric Pivk

Mednarodna plezalna in alpinistična zveza vidi to kot pogled na pol prazen ali na pol poln kozarec. Z razbremenitvijo sklepov boste morda zamudili možnost krepitve treningu "zavornih" mišic in omilili skupni treninški stres, ki sproži prilagoditve na hrustancu kolena.
 

Boljše lovljenje ravnotežja


To je intuitivno očitno, vendar so znanstveniki potrdili, da je to res, na primer tako, da so preiskovanci hodili čez 10-metrski navidezni hlod. Zanimivost: po eni izmed študij potrebujete za izboljšanje ravnotežja, ko nosite težak nahrbtnik, dve palici, in le eno, če ste brez dodatne teže na hrbtu.
Ali je res, da dolgotrajna uporaba palic škoduje vašemu ravnotežju, pa ostaja nepreverjeno.

***
Če povzamemo: s palicami porabite malo več energije v zameno za boljše ravnotežje, za manj stresa v sklepih, večjo hitrost in za manj napora. Da pa bi začeti jemati palice na vsak sprehod, ne da bi sploh hodili po smučarsko, torej v pravilni nordijski hoji, je nepotrebno.

Celo nezdravo, pravijo nekateri slovenski strokovnjaki, ki opozarjajo na nujnost zavedanja gibov med hojo po ravnem. Ko se jih začnemo zavedati in ko začnemo pravilno dihati naše počutje sčasoma postane veliko boljše.
Morda velja pobrskati po našem arhivu za članki Aleša Ernsta o klinični somatiki - klinična somatika raziskuje pomen zavestnega občutenja in nadzora gibov, razlaga senzorno-motorne motnje, vpliv kronične bolečine na zdravje, pa tudi vzroke otrdelosti in staranja.

Komentarji: