Pohodništvo: Čevlji za osvajanje nekoristnega sveta

Planinska sezona je že v formi in številni planinci pridno nabirajo ture. Marsikdo se bo najprej podal v trgovino po kakovostno planinsko obutev. Tokrat predstavljamo izbor modelov srednjega cenovnega razreda, ki smo ga naredili pri slovenskih ponudnikih pohodne obutve.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Ture se največkrat začenjajo zgodaj zjutraj in pogosto končujejo v poznem popoldnevu, zato je tudi udobje pomemben dejavnik. Vzeti si je torej treba dovolj časa, ko preizkušamo čevelj. S seboj imejmo nogavice, ki jih bomo nosili na turi. Vzemimo si dovolj časa za pomerjanje. Eno je kratek sprehod po ravnih tleh trgovine, kjer se nam hitro zazdi, da je vse v redu. Nekaj povsem drugega pa je celodnevno lomastenje navkreber po travnatih, skalnatih, s koreninami viharnikov prepredenih poteh. Ali pa denimo ekspresni sestop po melišču, ko so noge že močno utrujene.

Na večurni turi si vsekakor želimo dobro zaščito pred zunanjimi udarci kamenja in vlago. Zagotavljajo nam jo sodobni materiali, vgrajeni v lupino čevlja, ki preprečujejo dovajanje zunanje vlage in hkrati odvajajo notranjo. Ojačitve bodo zagotovile kar najdaljši rok trajanja obutve.
 

Pogled na prodajne police


Sprehodili smo se po trgovinah in si vzeli precej časa, da smo ugotovili, kaj vse je mogoče dobiti pri nas in kaj je varno za v hribe.
 


Salomon Quest 4D 2GTX (M+Ž)ni podpisa
ni podpisa

Cena: 179,99 €
Robustnejši pohodni čevelj, ki ga hkrati odlikuje nizka teža. Daje dobro oporo, stabilnost in blaženje, kar nam zagotavlja udobje na daljših pohodih v visokogorje. Za dober oprijem s podlago poskrbi podplat Contagrip, za dobro razmerje med zračnostjo in neprepustnostjo pa membrana iz goreteksa.


 
 


Salomon conquest GTX (M+Ž)ni podpisa
ni podpisa

Cena: 149 €
Pohodni čevelj je primeren za lažje vzpone in sredogorja. Odlikujejo ga odličen oprijem, stabilnost, udobje in dobra zaščita. Ojačen jezik in gumijasta kapica varujeta vaše prste pred vsemi vrstami neprijetnostmi, sistem Sensifit pa ohranja stopalo na pravem mestu ves čas aktivnosti. AC-šasija omogoča stabilnost in zaščito na razgibanih terenih, podplat Contagrip pa zagotavlja popolno kombinacijo oprijema in vzdržljivosti na vseh podlagah, saj zaradi svoje sestave omogoča optimalen oprijem in prilagodljivost na vzponih in sestopih. Idealna obutev za hitro pohodništvo na raznolikem terenu.


 
 


Garmont Ventura GTX (Ž)ni podpisa
ni podpisa

Cena: 139,99 €
Ženski treking čevelj, ki ga odlikujejo udobje, stabilnost in zaščita prednjega dela. Membrana iz goreteksa poskrbi za nepremočljivost. Dober oprijem s podlago zagotavlja podplat Vibram, za mehak korak pa poskrbi blaženje EVA.
 
 
 


Garmont Hero GTX (M)ni podpisa
ni podpisa

Cena: 119,99 €
Robusten moški treking čevelj, ki zagotavlja stabilen korak na vseh podlagah. Poleg tega ga odlikujejo še udobje, stabilnost in zaščita sprednjega dela. Membrana iz goreteksa poskrbi za nepremočljivost. Dober oprijem s podlago zagotavlja podplat Vibram, prožnost koraka pa blaženje EVA. 


Meindl X-SO 70 MID GTX M (M+Ž) 
ni podpisa
ni podpisa

 
 
 
Cena: 179 €
Udoben moški in ženski model, primeren zlasti za daljše pohode po sredogorju. Zanesljiv oprijem na različnih podlagah omogoča podplat Meindl Magic Active. Čevelj nam z blaženjem EVA zagotavlja udobno oporo v petnem delu, zgornji del pa je sestavljen in zračne membrane in velurja. Za zaščito pred vlago poskrbi membrana iz goreteksa.

 
 


Dolomite Stella alpinani podpisa
ni podpisa

Cena: 139 €
Eden lažjih modelov v izboru, ki ga odlikujeta udobje in zanesljivost na vsakem koraku. Poleg gorskih poti se bodo čevlji zelo dobro izkazai tudi v blatnih razmerah, za kar poskrbita semiš in membrana iz goreteksa. Za dober oprijem s podlago poskrbi podplat Dolomite Vibram.

 
 


Dolomite ORTISEI GTX Mni podpisa
ni podpisa

Cena: 139 €
Čevelj, primeren za lažje pohodne ture. Sestavljen je iz usnja in neprepustne membrane iz goreteksa. Za udoben, blažen, varen korak in oprijem s podlago poskrbi podplat Dolomite. Ergonomska oblika čevlja omogoča udobje in stabilnost. Močan podplat zagotavlja dober oprijem tudi na zelo zahtevnih terenih in hkrati blaženje pri sestopih.

 
 


Dolomite Civetta pro GTXni podpisa
ni podpisa

Cena: 159 €
Udoben moški model, primeren tudi za nekoliko zahtevnejše ture (visokogorje). Sestavljen je iz usnja in neprepustne membrane iz goreteksa. Zanesljiv korak in oprijem s podlago omogoča podplat Dolomite Vibram z blažilno gumo.

 
 


Planika Jalovec (M+Ž)ni podpisa
ni podpisa

Cena: 149 €
Zelo kakovosten pohodniški čevelj domače izdelave. Zgornji del je sestavljen iz kombinacije nubuka, semiša, umetnega materiala in membrane Airtex. Čevelj je po vsej dolžini opremljen z zaščito pred skalami. Zagotavlja nam dobro stabilnosti za varen korak. Za dober oprijem na vseh podlagah poskrbi podplat Vibram.
 
 


Planika  FORESTER UNI AIRni podpisa
ni podpisa

Cena: od 120 evrov
Cenovno zelo ugoden model za moške in ženske, primeren za lažje ture po sredogorju. Sestavljen je iz usnja in neprepustne membrane Airtex. Za varen stik s podlago poskrbi podplat Vibram. Zgornji material je iz govejega hidrofobiranega nabuka 2.0-2.2 mm. Podloga iz AIR-TEX


 
 


Salomon X ULTRA mid (M+Ž)ni podpisa
ni podpisa

Cena: 159 €
Lahkoten srednje visok treking čevelj z zelo širokim namenom uporabe. Zagotavlja odličen oprijem, stabilnost, mehkobo in zaščito. Okrepljen jezik in gumijasta kapica varujeta prste pred vsemi vrstami neprijetnostmi, sistem Sensifit pa ves čas aktivnosti ohranja stopalo na pravem mestu. Podplat Contagrip zagotavlja popolno kombinacijo oprijema na vzponih in spustih. Za zaščito in udobje v neugodnih vremenskih razmerah bo poskrbela membrana iz goreteksa.

 
 


Tecnica STARCROSS VM GTXni podpisa
ni podpisa

Cena: 98,99 €
Pohodni čevlji, primerni za enodnevne in večdnevne ture v vseh vremenskih razmerah. Odlikujejo jih majhna teža, udobnost in vzdržljivost. Sistem zavezovanja omogoča dobro stabilnost skočnega sklepa.


 
 


Mammut MERCURY MID II GTX moški in Mammut NOVA MID II GTX ženskini podpisa
ni podpisa

Cena: 149,99 €
Lahki polvisoki in univerzalni pohodniški čevlji ponujajo izredno udobje zlasti pri daljših pohodih po lažjem terenu. Zunanja materiala sta usnje nubuk in umetni material softshell. Notranji material je Gore-Tex performance comfort, ki zagotavlja nepremočljivost. Za dober oprijem poskrbi podplat Vibram z dodatkom pene za večjo mehkobo in blaženje. Spredaj ima zaščito iz »tekoče« gume in tri cone zavezovanja.

Komentarji: