Poletov potep: Do rekorda na Vodiško planino

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Če se nahajate na Gorenjskem in si želite preživeti nekaj uric v lepi naravi, je Vodiška planina na Jelovici prava izbira. Planina je dostopna iz več strani tudi s kolesom in motornimi vozili po gozdni cesti iz Lipnice ali pa iz Rovtarice. Do Rovtarice lahko pridete iz Dražgoš in iz Bohinja.

Kažipot

Pohodniki za svoje izhodišče največkrat izberejo Kropo ali pa Jamnik. Planina je dostopna v vseh letnih časih.

Iz Krope so na voljo tri možnosti. Dve poti imata izhodišče pri cerkvi sv. Lenarta. Tam so tudi parkirišča. Leva smer se imenuje Mev, desna pa Osu. V obeh primer je čas vzpona približno ena ura do 1.20. Obe poti sta dobro označeni in uhojeni. Izhodišče tretje poti je pri Slovenski peči, ki stoji on cesti na Jamnik. Tam lahko pustimo avto. Ta pot je nekoliko krajša, vendar nekoliko bolj strma. Je pa najbolj obiskana. Čas vzpona je približno 1uro. Višinske razlike je približno 600m.

Nekoliko daljša, približno 2 uri dolga je pot je pot iz Jamnika. Ta pot ima najlepši razgled. Markirana pot vas pelje na rob t.i. kroparskega kotla, kjer je na razgledna točka, imenovana Zidana skala.

Če želite pot podaljšati, lahko vozilo pustite v Kropi in se peš odpravite na Jamnik in od tam na Vodiško planino. Za povratek pa izberete eno od poti iz Vodiške v Kropo in tako naredite krožno pot.

Najbolj družinska je pot imenovana Raca. Pot vodi skozi kamnolom v Kamni gorici. Avto lahko pustimo na koncu kamnoloma in do Vodiške planine potrebujemo približno pol ure. Na tej poti moramo biti pozorni na kakšnega kolesarja v spustu v dolino.

V Partizanskem domu na Vodiški planini vas pričakuje prijazno osebje, ki poskrbi za okrepčilo. Imamo več vrst štrukljev, joto, pečena rebra, jedi iz gob in še marsikaj.... Pred domom pa stoji 543 let stara lipa. Uživate lahko tudi na travnatem pobočju s klopcami. V zimskem času in hladnejših dneh,pa lahko uživate v zavetju tople koče. Koča je odprta vsak dan, vse dni v letu.

S kolesom na Vodiško planino

Najbolj klasičen na Vodiško planino je iz naselja Lipnica po makadamski poti. Pot je dobro označena in po 14km ste na Vodiški. Približno polovica poti je Goška ravan. Od tam vodi pot najprej v kratek vzpon,potem pa sledi cca 2km ravninskega dela, za katerim sledi najbolj strm del vzpona. Približno 2 km pred Vodiško je večja usmerjevalna tabla, kjer zavijemo levo. Od tu pa samo še spust do Vodiške planine. Za povratek lahko izberemo isto pot pristopa. Za malo bolj adrenalinske navdušence, pa sta na voljo spusta preko Race v naselje Lipnica ali pa preko Jamnika v Kropo. Če se vrnemo 2 km nazaj do križišča, gremo lahko navzdol do Lipnice, levo pa proti Bohinju, Po 9 km pridemo do Rovtarice, kjer desno zavijemo v Bohinj, levo pa proti Dražgošam in Škofji loki. Od Vodiške planine do Boh. Bistrice je 26 km.

Vodiška planina je priljubljena destinacija pohodnikov, domačinov, ki se vpisujejo v knjigo pohodov. Rekorder je Klemen Zupanec s 672 pohodi v enem letu in 70 kolesarskih vzponov v enem letu. Pridno pa hodijo tudi otroci in tekmujejo v vzponih. Maja pa bo že 3.vodiški izziv, 8 ur hoje iz Slovenske peči in 8 ur kolesarjenja Lipnica-Vodiška-Raca-Lipnica-Vodiška. Največ so prevozili 5 krogov v 8 urah.

Več iz te teme:

Komentarji: