Poletov recept: Buča je lahko tudi pita

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Nisem privrženka praznovanj ameriških navad in običajev kot je na primer tudi noč čarovnic, pa vendar nad izdelovanjem strašljivih buč pri svojih otrocih nimam ravno vpliva in moči. Ob njihovem veselju ob tem delu pa tudi kar hitro popustim. In če smo že pri tem, izkoristim ostanke torej glavnino notranjosti buče(meso) vsaj za nekaj koristnega, saj običajno poskušam tudi ne zavreči dobre in zdrave hrane. Tokrat sem se spravila poskusno na izdelavo ene izmed ameriških prislovičnih in klasičnih sladic, torej bučne pite po mojem okusu.
Tudi buče slovijo po svojih številnih zdravilnih učinkih. Bogate so z betakarotenom, ki se pretvori v vitamin A (ta ohranja vid), je pa tudi antioksidant. Poleg tega so bogat vir vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo, vitamina C in še drugih vitaminov in  mineralov, kot je na primer kalij.
Naša pita bo sicer za sladkosnedne in oboževalce  aromatičnih okusov, poleg tega pa nam prinese še kanček zdravja.
Za pito potrebujemo,(pekač premer cca 30 cm):


Testo:
200 g polnovredne moke
100 g bele moke
200 g masla
50 g kokosovega sladkorja
50 g rjavega sladkorja
Vanilja v prahu
Sol
Nekaj žlic tekoče smetane
Nadev:
800 g kuhanega odcejenega mesa buče
150 g sladke smetane
3 jajca
150 g rjavega sladkorja
3 žlice škroba
Vanilja
Sol
Po čajno žličko cimeta in klinčkov
Ščep muškata in ingverja


Priprava:


Iz sestavin za testo zgnetemo mehko testo in ga razvlečemo po pekaču za pite. Zunanji rob naj bo višji.  Meso buč nekaj časa (dobrih pet minut) kuhamo v začinjeni vodi. (enake začimbe pa uporabim še enkrat pri mešanju nadeva). Meso buče spasiramo, dodamo vse ostale sestavine za nadev in dobro premešamo. Nadev vlijemo na testo in spečemo.
Pito pečemo približno 45 minut pri temperaturi 180 stopinj. Pito ohladimo in postrežemo (lahko na primer s stepeno smetano).
Naj dodam, da smo bili pred izidom pite z otroki na čelu rahlo skeptični, pa vendar ob degustaciji presenečeni v pozitivnem smislu.

 

Več iz te teme:

Komentarji: