Poletov recept: juha iz rdeče leče

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Počasi, previdno in zanesljivo tudi ne prehudo zagnani rekreativci sedlamo naša kolesa in pričenjamo (če smo pametni) z ne prehudimi trasami za nabor prvih obratov in kilometrov. Če smo se odpravili na srednje lahko turico po ne preveč zahtevnih klancih, se nam bo po treningu čudovito prilegla čudovita juha iz rdeče leče. Še tako »zarukani« in zagrizeni mesojedci podležejo njenim čarom.

ni podpisa
ni podpisa


Rdečo lečo sem tokrat izbrala zato, ker je resnično dober vir hranljivih snovi, mineralov in vitaminov. Uporabljajo jo celo v dietetične namene, govorimo zopet o enem od »superživil«.

Rdeča leča ima zelo  nizko kalorično vrednost, kar ji kolesarji lahko štejejo v velik plus. Vsebuje veliko lahko prebavljivih beljakovin, vlaknin, železa, kalija, magnezija in cinka. V količini železa je primerljiva s perutnino in ribami. Poleg vsega tega pa je delež lahko prebavljivih ogljikovih hidratov približno 50 odstoten. Bogata pa je tudi z vitamini B kompleksa.

Njeni dobrodejni učinki na zdravje so številni in širokega spektra. Leča deluje proti rakavim obolenjem, ureja prebavo, znižuje krvni tlak, krepi srčno žilni sistem, ureja hormonsko ravnovesje, krepi imunski sistem…


Naj bo dovolj prepričevanja, pojdimo raje k loncem.
Juho si lahko pripravimo že prejšnji dan, njen okus bo še bogatejši in polnejši, ko pa bomo s praznimi rezervami prikolesarili domov, nas bo hitro osrečila. Bogata z vsemi začimbami bo tudi poživila naše začetniško utrujeno telo.

 

ni podpisa
ni podpisa


Potrebujemo (za 4 osebe):
Nekaj žlic olivnega olja
3 očiščene korenčke
1 večji por
Pol čebule
2 stroka česna
200 g rdeče leče
250 ml paradižnikove mezge
1 sesekljan paradižnik
Večji Ščep kumine
Večji Ščep kurkume
Večji ščep koriandra
Lovorov list
Sol, poper
Muškat
Pol jušne kocke

ni podpisa
ni podpisa


Priprava:
Na olju popražimo sesekljano čebulo, očiščen por in korenje. Dodamo česen in na hitro prepražimo. Zalijemo s paradižnikovo mezgo, ji dodamo lečo, paradižnik, začimbe in jušno kocko. Zalijemo z vodo, da ni pregosto, solimo in popramo po okusu. Vse skupaj kuhamo približno 45 minut in zalijemo z vodo po potrebi in po okusu še začinimo.
Juho po želji lahko tudi spasiramo.

 


 

Več iz te teme:

Komentarji: