Poletov recept: Ohrovt ragu z mletim mesom

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Za ohrovt (iz družine kapusnic) bi lahko rekli, da po svojih lastnostih pravzaprav sodi med superživila (kot je v današnjih časih popularen izraz). To ime si je  prislužil zaradi visoke vsebnosti vitaminov in mineralov, železa, antioksidantov, krepitve imunskega sistem, dobrega vpliva na bolezni srca in ožilja…


Kar pa se meni zdi nezanemarljivo dejstvo; je tudi zelo nizkokalorično in poceni živilo z visoko vsebnostjo beljakovinskega deleža. V naših krajih dobro uspeva.
Zakaj bi segali po eksotičnih dragih in nenavadnih superživilih, če imamo pravzaprav pred lastnim pragom nekaj tako zdravega, okusnega in  poceni.  Človekov ustroj  se je z leti evolucije prilagodil na živila, ki so bila njemu dosegljiva. Po mojem skromnem mnenju velja spoštovati in ceniti izbor živil, ki nam ga daje naš okoliš. Seveda so ta živila ponavadi tudi cenejša od uvoženih, po možnosti pa bomo podprli tudi lokalnega pridelovalca, v najboljšem primeru pa živilo celo pridelali sami.


Za današnji ragu( 4 osebe) bomo potrebovali:
Olivno olje
1 por
1 srednje velika čebula
450 g mletega mesa
Polovica ohrovtove glave
1 korenje
Manjši košček zelene
1 dl rdečega vina
Lovorov list
Mleta paprika
Sol, poper
250 ml paradižnikove mezge
Peteršilj
Nekaj žlic kisle smetane ( po želji)


Priprava:
Na olju prepražimo, por, čebulo meso, dodamo korenjček, zeleno in še opran na trakove razrezan ohrovt. Vse skupaj nekaj minut pražimo in dodamo še lovorov list. Zalijemo z vinom in nekaj vode po potrebi, dodamo še paradižnikovo mezgo, papriko, sol, poper, sesekljan peteršilj. Vse skupaj dušimo približno 10 minut, da se vse skupaj lepo zmehča. Pred serviranjem po želji dodamo še nekaj žlic kisle smetane.
K raguju se odlično prileže pire krompir ali pa tudi kos dobrega kruha.
Dober tek.

 

 

 

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Več iz te teme:

Komentarji: