Poletov recept: Prosenov kruh

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Tokrat bomo spregovorili o prosu, ki bo nastopil v današnjem receptu kot glavni akter domačih prosenih kruhkov.
Proso je starodavno žito, ki smo ga uvozili iz starodavne Azije, zelo razširjeno pa je bilo zlasti na Kitajskem, imenovali so ga tudi »kitajsko žito«. Proseni kruh je veljal do sredine preteklega stoletja bolj za hrano revežev.
V modernih časih je proso zopet zaslovelo in se razširilo predvsem zaradi svoji dobrodejnih učinkov, velike količine mineralov, vitaminov. Ne vsebuje glutena in je eno redkih alkalnih žit, ki v želodcu ne ustvarjajo zakisanosti, saj deluje bazično. Vsebuje pa veliko magnezija, fosforja, železa in silicija. V črevesju ustvarja ugodno črevesno floro, znižuje holesterol, krepi lase, kožo in je zdrav za zobe. Izboljšuje tudi vid.


Nekoč sem na eni izmed šolskih ekskurzij po Gorenjski (točneje Žirovnici) slišala lokalno vodičko razlagati z velikim ponosom, da je bila ključna za nastanek velikih literatov iz Gorenjske Prešerna, Jalna, Čopa in Finžgarja prav velika količina zaužite prosene kaše, ki da je tako dobro delovala na njihove ume. Malo za šalo in malo za res, pa morda vredno razmisleka.
Naši preprosti proseni kruhki so okusni in hitro pripravljen vir ogljikovih hidratov z dodatkom beljakovin, ki nam bo v pomoč pri pripravi dobrega in zdravega sendviča, zajtrka ali pa kaj drugega.


Potrebujemo (za 5 večjih kruhkov):
Zavojček kvasa
Žlička sladkorja
0,5 dl mleka ali vode
350 g prosene moke
150 g bele moke
50 g mešanih semen(bučnic, lanu, sezama…)
12 g soli
Nekaj žlic olivnega olja
300 ml tople vode


V manjši posodi gladko zmešamo sladkor, kvas in mleko, da dobimo kvasec, ki naj vzhaja približno dvajset minut, da naraste.
Nato zmešamo moko, sol, semena, olje, vodo in kvasec. Dobiti moramo testo, ki se odlepi od posode. Zmes ne sme biti ne premehka in ne presuha. To reguliramo z dodajanjem moke ali vode. Testo pokrijemo in ponovno vzhajamo 15 do dvajset minut. Nato oblikujemo hlebčke, ki jih premažemo z nekaj mleka ali smetane in po želji posujemo s semeni. Kruhke ponovno vzhajamo 15 minut. Spečemo jih pri temperaturi 180 stopinj, čas pečenja pa naj bo okrog 15 minut.
Jejmo proso!

 

Več iz te teme:

Komentarji: