Poletov recept: Solata Nica

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Naši domači zelenjavni vrtički se počasi in kljub ne tako zelo idiličnem vremenu za vrtnarjenje razraščajo v zakladnice vitaminov in zdravja.  Pri današnjem sprehodu po mojem zelenjavnem vrtu mi je bila v navdih domača zelena solata. Že sama po sebi tako zelo okusna in zdrava. Preoblikovala in nadgradila sem jo v staro dobro tradicionalno solato Nico.
Kot že ime pove, izhaja iz Francije iz mesta Nica, kjer jo poznajo že iz začetka dvajsetega stoletja, na svoje jedilnike pa so jo uvrščali številni slavni šefi v svojih variacijah in izpeljankah.

Za velik krožnik (pribl.2 osebi) boste potrebovali:
1 glava zelene solate
3 paradižniki
4 trdo kuhana jajca.
3 večje skuhane, olupljene krompirje
150g kuhanega stročjega fižola
Pest oliv (praviloma črnih, lahko pa tudi zelenih)
Pol rdeče čebule
Strok česna
1-2 pločevinki tune v olivnem olju
100-150 g sira za žar
Sol
Olivno olje
Balzamični kis

Priprava:
Posebej skuhamo fižol, krompir, in jajca.  Operemo in narežemo solato. Nanjo zložimo narezane paradižnike, jajca, krompir, fižol, tunino, olive, narezano čebulo, nastrgan česen. Sama po solati polijem olje iz tunine in po potrebi še dodam. Začinimo še s soljo in kisom. Nazadnje obložimo z še rahlo toplim popečenim sirom za žar.
Če želite, solato lahko obogatite tudi z kumarami (kot je praviloma osnovni recept).
Krožnik te solate  bo kompleksen, dokaj celosten obrok, bogat z zelenjavo, zdravimi ogljikovimi hidrati in beljakovinskim delom.

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Več iz te teme:

Komentarji: