Poletov recept: Tanjina musaka

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Kot sem že opisovala v nekaterih preteklih receptih, za moje pojme ni bolj praktičnih jedi kot so sestavljene in gratinirane jedi v pečici. Običajno jih lahko sestavimo že veliko preden jih nameravamo speči poleg tega pa je običajno kombinacija živil zelo raznolika in vseobsegajoča. Tako si naredimo pisan nabor le teh in s takšno jedjo zajamemo in užijemo širok in pisan spekter  dnevno potrebnih kalorij.
Ena takšnih jedi je tudi stara dobra musaka. Samo ime musaka je arabskega izvora v najbolj poznanih in pogostih oblikah pa se je prvič pojavila v eni izmed grških kuharic. Prislovično musake najbolj poznane slovijo kot turške in grške.


Če dobro pobrskam po spominu, so bile kar pogosta jed na jedilniku naših mam. Tudi meni je jed zelo pri srcu, saj je zelo primerna kadar imamo v planu čiščenje hladilnika. Seveda pa tudi naši domišljiji prepustimo, da naredi svoje in dobimo lahko čudovito okusen obrok.
Tako kot običajno najbolj poznana je tudi moja musaka iz krompirja. En sloj v njej je pretežno mesni, drugi pa zelenjavni. Zadnji sloj je zopet iz krompirja, prelit pa z mešanico jajc in kisle smetane. Nekateri za preliv in gratiniranje uporabljajo bešamel.
Musaka bo služila kot uravnotežen in vseobsegajoč  obrok pisanih živil po daljšem napornem in izčrpujočem treningu.

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa


Za pekač cca 25 x 35 cm potrebujemo:


1, 5 kg kuhanega krompirja
olje
1 por
1, 5 čebule
0,5 kg mletega mesa
3 stroke česna
Šop peteršilja
2 korenčka
Košček gomoljne zelene
Lovorov list
Sol, poper
500 ml paradižnikove mezge
Ščep sladke paprike
200 g mladega kozjega sira
1 večja bučka
1 rdeča paprika
2 paradižnika
2-3 jajca
250 ml kisle smetane
Ščepec muškatnega oreščka

 

ni podpisa
ni podpisa

 

ni podpisa
ni podpisa


Priprava:


Najprej v loncu skuhamo neolupljen krompir. Med tem se lotimo priprave mesne in zelenjavne omake. Na olju prepražimo por in čebulo. Dodamo mleto meso, solimo, popramo, dodamo mleto papriko, lovor, česen nato pa še nastrgano in očiščeno korenje ter zeleno. Vse skupaj še nekaj časa pražimo in dodamo še dobro polovico mezge. Vse skupaj je podobno bolonjski omaki za testenine.
Za zelenjavno omako prepražimo nekaj čebule. Dodamo ji sesekljano rdečo papriko, na koleščke narezane bučke in česen.  Nazadnje vse polijemo še s preostalo paradižnikovo mezgo, začinimo s soljo in poprom.
Skuhan krompir olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Na pomaščen pekač zložimo tretjino krompirja in jo prelijemo z mesno omako. Nanjo zložimo drugo tretjino krompirja. Tega obložimo z rezinami paradižnika in čezenj polijemo zelenjavno omako(paprike, bučke..) Čez to potresemo nadrobljen kozji sir. Na vse to zložimo še zadnjo tretjino krompirja. Musako nazadnje prelijemo še z mešanico jajc, muškatnega oreščka in kisle smetane.
Pečemo jo na temperaturi 180 stopinj približno pol ure, da lepo porjavi.

 

Več iz te teme:

Komentarji: